Když se pes vyválí v bahně. Co vzít s sebou na cesty


Dojde-li při cestách k zašpinění vašeho čtyřnohého miláčka, klidně jej umyjte. Několikrát. On to zvládne a vy si ušetříte pozdější práci s odstraňováním fleků a pachů v interiéru karavanu.


DATUM: 22. 10. 2022 |TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | 3 MINUTY ČTENÍ

To dilema je obrovské. Přednost bude mít miláček čtyřnohý nebo čtyřkolový?

Verze přednostní čtyřnohá

Šetrné vyčištění srsti pomocí šampónu 1x za 1,5-3 měsíce. Je-li zašpiněn venku, pak oplach vlažnou vodou tamtéž. Důkladné osušení a vyčesání samozřejmostí.

Verze čtyřkolová

„Zabalit čtyřnohé páchnoucí stvoření do neprodyšného obalu, nechat posléze vyčpět na vzduchu a dělat, že stvoření k nám nepatří.“

Jako majitelka již několikátého psa, který s námi brouzdá v karavanu, mám zážitků bezpočet. Ano, není to s naší 30 kg psicí vždy procházka růžovým sadem, respektive po horách, skrze lesy, nebo louky. Několikrát se nám stalo, že k nám přiběhla s podivným výrazem: „Já fakt musela, bylo to holt silnější než já“. A my tušili, co uvidíme a především ucítíme.

Naše fenka Roxy se nejraději vyválí v: 

◉ výkaly (častěji lidské, nežli zvířecí)
◉ vyvrhel obsahu žaludku (zásadně lidský)
◉ mršina rozleželá (vždy několikadenní)

Jakožto řádní majitelé při výpravách, výletech či výšlapech nezbavujeme naši čtyřnohou průzkumnici obojku. Ke standardnímu se jménem a známkou mívá v létě i obojek proti klíšťatům a pokud jdeme neznámým terénem, tak pro jistotu i s lokátorem. To jsou tři obojky.

Pes se s největší pravděpodobností vyválí a ušpiní vytíráním si srsti na krku, uších a plecích. K vyčištění je tedy věcí víc než dost.

Příprava

Před jakoukoli cestou balíme všechno dvakrát, včetně obojku, vodítka a hlavně mycích ručníků, hadrů a deky místo pelechu. Hodí se mít po ruce rukavice, pytel či jednorázové podložky, původně na přebalování dětí, které poslouží i pro tento účel. V prodeji jsou i speciální psí, vhodné i na zvířecí výkaly. Pokud jedeme do kempu, předem zjistíme, zda má i koupelnu pro psy. V Itálii je to pomalu standard. Jinak kýbl na vodu postačí.

Standardní situace

Obyčejné zašpinění od přírodních materiálů (bahno, písek, zbytky rostlin atd.) lze lehce nechat proschnout a poté suchou cestou odstranit. U krátkosrstých plemen vytřením, u ostatních vyčesáním. Nevýhodou je zbytková špína, která z tlapek a podbřišku odpadává i do auta a ulpí na podlaze nebo v koberci.


Podobný článek


Větší zašpinění hodné oplachu vodou lze realizovat ve speciálních koupacích vanách pro mazlíčky, nebo v kbelíku s vlažnou vodou. Pokud nemáte k dispozici psí šampón, jemný dětský je alternativou. Komerční šampóny pro dospělé se vůbec nedoporučují pro své chemické složení.

Šamponujeme od nohou směrem k hlavě s vynecháním uší. Teprve pořádné napěnění pomůže ke zbavení nečistot. Vodou vyplachujeme přes ruku naopak od hlavy ke tlapám. Hlavu a uši omyjeme extra hadrem, žínkou a vysušíme jako první. Vždy vysušíme tak, aby pes neprochladl. Nevadí-li psovi fén, vysušit ho můžeme s ním. Pozor jen na teplotu.

Extra situace 

(viz. 3 oblíbené zdroje vyválení naší fenky)

Rychlost je zásadní. Jako první je třeba na místě činu vzít jakoukoli přírodninu, nebo kapesníky, oželet a servat ze sebe staré triko, zkrátka cokoli a psovi ze srsti dostat co nejvíce zdroje špíny a zápachu. Jakmile zdroj zaschne, ulpí a hůře se odstraňuje. Při procesu první části řešení extra situace, nedýchejte nosem, ale spíše ústy a pravidelně odvracejte hlavu pro prodýchání se čerstvým vzduchem.

Je-li to možné, naveďte psa do vody a nechte jej se vykoupat. Přirozeně se pes pak vyklepává a stírá ze sebe vodu, pachy atd. Vám to ušetří další práci. Na řadu přichází sada starých hadrů, ručníků a jednorázových podložek. Dominuje zase rychlost a vana, káď, hadice, nebo kyblík. V této situaci jste vděčni za rukavice. Důkladné dvou až třífázové vyčištění s výplachem čistících šampónů dokončíte opět vysušením. Předposledním krokem je zabalení fekáliemi znečištěných ručníků do pytle.

A pak jen odměna. Pro vás, samozřejmě. Tou není čistý mazlíček, ale čokoláda na vaše napjaté nervy.

PS: Nejhorší kombinací naší psice byla směs výkalů a zvratků, ve kterých se nejen vyválela, ale také je pozřela. Naštěstí vše vzápětí vyvrhla. Zřejmě pro další potěšení jiného nevyzpytatelného čtyřnohého mazlíčka.

Navoňte si psa

Psa můžete posléze navonět. Přípravky jsou speciálně vyvinuté, aby nevadili psím čichacím buňkám. Přesto osvěží a dezinfikují srst, jsou účinné a efektivní. V jejich složení naleznete rozličné esenciální oleje.