Horská turistika se psem. Rady a tipy veterinářky

ZVÍŘATKA S SEBOU


MVDr. Markéta Rybářová se věnuje především bázlivým a agresivním psům. Ve své společnosti Psí nebojsové vede kurzy poslušnosti, kterou trénuje pomocí her. Ve volném čase ráda vyráží do hor se svou věrnou fenkou Ciri. Přinášíme vám od ní užitečné tipy, kam na hory se psem a jaké vybavení je dobré mít s sebou.


TEXT: EVA DOSTÁLOVÁ | DATUM: 13.9.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Pokud rádi chodíte do přírody sami, kde nepotkáte moc lidí, pak Markéta doporučuje dvě skvělá místa na treky se psem

Českosaské Švýcarsko

Lesní stezka Labské pískovce

Jediné místo v České republice, které imituje severské treky. Zkušeným a dobře vybaveným turistům nabízí vícedenní, přeshraniční trek. Trasy vedou převážně po lesních pěšinách a hlubokými lesy, vzdálenými od lidských obydlí. Nocovat lze v trekových chatách. Můžete si také vybrat méně náročnou variantu krátkých etap, které pohodlně zvládnou i s děti.


Související článek


Krušné hory 

Krásný, osamělý kraj

“Mám ráda hory, kde si vylezeš nahoru a procházíš se po hřebeni”, říká Markéta.  

Právě takové jsou Krušné hory, které nabízí úchvatné výhledy na rozlehlé horské louky, třeba z rozhledny Pajndl na Tisovském vrchu nebo z vrcholu Plešivce. Osamělou atmosféru zdejší krajiny také umocňují samoty zaniklé po druhé světové válce.

Kam do zahraničí se psem?

Z Čech je dobře dostupné pohoří Hochschwab v rakouských Alpách. Cesta vápencovým hřebenem nabízí výhledy na masivní štíty hor a typické alpské louky. Můžete zde pozorovat kamzíky a kozorožce. Pozor si ovšem musíte dát, aby pes nepronásledoval divokou zvěř.

Divoká krajina Furlanských Dolomit v Itálii láká milovníky horských túr. Toto místo je stranou veškerého turistického ruchu a ohromí vás svou ryzí přírodou. Terén není tak náročný a vhodný na turistiku se psem. 

Vysokohorská turistika 

Pokud se rozhodnete se psem vyrazit za hranice, pak je nutné nepodcenit přípravu. Zjistěte si předem, zda můžete se psem na dané území, například do národního parku a možnost přespání se psem na horské chatě.  

Za důležité Markéta pokládá znát dobře svého psa a přizpůsobit cestu jeho možnostem. Vyhledejte dostatek informací, jak náročná je trasa a zda je vhodné ji absolvovat se psem.

Do zahraničí váš pes potřebuje pas s platným očkováním. 


Podobný článek

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

5 nejžhavějších trendů v cestování 2022

Poslední dva roky bylo cestování složitější, proto mnozí lidé podnikali jen menší výlety v okolí domova. Nyní se vše pomalu vrací do normálního života.


Cesta 

Holky nejčastěji cestují obytnou dodávkou. Ciri má své místečko mezi předními sedačkami, kde je připoutaná na bezpečnostních kšírách. 

Vybavení 

Postroj  

Na výlety je postroj ideální! Postroj psům netlačí na dýchací cesty a lépe se pes jistí v hůře schůdném terénu.  

Botičky 

V horském kamenitém terénu dostávají tlapky zabrat a polštářky se mohou snadno sedřít. Proto je dobré psovi tlapky kontrolovat a botičky nasadit dle potřeby. Pokud terén není tak náročný, je dobré mít botičky s sebou, mohou posloužit jako ochrana při případném poranění tlapky nebo proti sluncem rozpálenému povrchu. 

Oblečky 

Ciri je malinká, takže v chladném počasí dostává obleček vhodný do terénu, který ji zabraňuje ztrácet energii zimou. Po treku dostává Ciri regenerační obleček. Tyto oblečky jsou vyrobeny ze speciální tkaniny, která odráží zpět tělesné teplo, díky kterému dochází k lepšímu prohřátí a následné regeneraci tkání. Do mokrého počasí se určitě hodí pláštěnka pro psa jakékoliv velikosti, protože lézt s úplně mokrým psem do auta nebo do stanu není zrovna ideální.  

Prevence vyčerpání psa 

Mějte pejska na vodítku a naučte ho při pauzách odpočívat. Rehydratační roztok je vhodné použít pro psy v zátěži, především pak v horkém počasí. Zvyšte denní příjem krmiva. Můžete také použít energetické svačiny pro psy, které zajistí rychlý nástup energie. Nové pamlsky pro psy je potřeba vyzkoušet předem, aby pes na cestách nedostal trávicí problémy. 

Spacák  

Spacák pro psy pejskovi zajistí pohodlné a teplé místečko na spaní pod širákem. 

Co nesmí chybět v lékárničce

◉ dezinfekce 
◉ obvazový materiál 
◉ izotermická folie
◉ regenerační mast na tlapky

◉ kapky do očí

◉ kapky na alergii 

◉ přípravky proti průjmu a probiotika