Irský silniční bowling. Ból an bhóthair

LIFESTYLE>SPORTY


Jedete-li po úzkých a klikatých silničkách v západním Corku v Irsku a zastaví-li vás větší skupina drsně vypadajících chlápků a ženských, nebojte se. Pravděpodobně se jedná o starobylou silniční soutěž v koulení železnou koulí z vesnice do vesnice. A ta má před provozem uzákoněnou přednost.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 15.4.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Ból an bhóthair neboli Road Bowling je sport, při kterém se dva i více týmů nebo několik jednotlivců snaží házet a koulet 794 g těžkou kovovou kouli po klikaté silnici z bodu A do vytýčeného bodu B. Ten (jednotlivec nebo tým) kdo vzdálenost překoná na nejmenší počet hodů je vítěz. Nutno podotknout, že zpravidla vyhrává větší obnos peněz. Pokud dosáhnou dva hráči nebo týmy cíle na stejný počet hodů, vyhrává ten, jehož koule dojela dál za cílovou čáru.

O IRB jsem se dozvěděl při svém prvním pobytu v Irsku, v západním Corku v městečku Bantry. Kamarád Jessie Hegarty mi dal práci v rodinné firmě. Jednou jsme vyklízeli starou kotelnu a tam jsem pod hromadou bordelu našel kovovou kouli. Dělal jsem si legraci a ptal se Jesse, proč mají doma starou dělovou kouli a jestli je to ještě z války proti anglánům. Když Jessie kouli uviděl, úplně se rozzářil a na to mi vyprávěl celý příběh Road Bowlingu a zároveň mne ujistil, že je to hra stále velmi živá.

Házení dělovou koulí po silnici má v Irsku přednost před provozem.

V Irsku je však potřeba brát věci trochu s nadsázkou, a tak jsem si stejně myslel, že díky zvýšené hustotě a rychlosti provozu se tato kratochvíle již dále provozovat ani nemůže.


Článek od stejného autora

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

V českých kinech nyní běží premiéra unikátního dokumentu z prostředí nejextrémnějších závodů motorek na přírodních okruzích. A je na co se dívat! Hlavní postava, jeden z nejlepších českých motocyklových závodníků Kamil Holán nás vtáhne do světa plného rychlosti a adrenalinu, balancujícího na hraně mezi životem a smrtí.


O to větší bylo překvapení, když jsem přesně to, co Jessie vyprávěl, zažil v přímém přenosu jen několik dní od vyprávění. Auta trpělivě stála a statní chasníci házeli, jak kdyby šlo o život. I polaři se tak tvářili, když jich několik stálo v řadě po silnici. Neustále pokřikovali a naznačovali nejlepší dráhu hodu. Byl to fantastický zážitek. Svět se najednou zpomalil, nikdo nikam nespěchal, nikdo netroubil. Všichni jsme vystoupili a šli se dívat.

Sport je to lidový, ale sázky jedou jak v profi lize. Tisíce eur nejsou výjimkou.

Hru dříve nazývali Long Bullets (překl. Dlouhé koule nebo kulky) jelikož „Bullet“ či „Rollie“ je vlastně dělová koule o průměru 18 cm. Irský autor Fintan Lane ve svém díle vystopoval počátky tohoto sportu již v 17. století. Tehdy byl rozšířen dokonce mnohem více než dnes.

Spory mezi týmy dříve často vyvrcholily v občanské nepokoje.

V současnosti je to doména především hrabství Cork a hrabství Armagh mezi kterými se samozřejmě vedou spory dál, ale jen o styl a pravidla. Cork hází spodem, kdežto Armagh vrchem. Krásné starosti, nemyslíte?

Do Irska se vracím i s mou ženou, která si ho také zamilovala. Dokonce jsme tam rok a půl žili. Cestování po Irsku je pro karavanning jako stvořené. Infrastruktura kempů a hostelů je velmi dobrá a divoké místo k parkování přes noc je „téměř každých 500 metrů.“ Nejvíce se vždy dozvíme v útulných hospůdkách při vyprávění pamětníků, kteří se za panáka Powers Whiskey rádi rozpovídají o starých dobrých časech až do roku 2006, kdy se mohlo jezdit do hospody autem a z hospody také.

Kelly Mallon

Po našich zkušenostech všem radíme, aby v Irsku nebrali nic jako povídačku. Vypráví-li vám někdo, že viděl jak Dónal, místní zedník, přehodil železnou dělovou koulí 100metrovou zatáčku přes pole ze silnice na silnici (povoleno v pravidlech) a tím zajistil svému týmu výhru 3,5 tisíce euro, věřte mu. Už jen proto, že ten rambousek stojí hned vedle a hrdě přikyvuje.

Arthur McDonagh

Legendy k Irsku patří jak déšť, a tak, jak někdy svítí i slunce, vyjde najevo že legendy nejsou jen legendy.

Irsko všem moc doporučujeme. Z Francie přejeďte trajektem buď z Cherbourg nebo z Roscoff a vydejte se hned na západ. První na cestě je jedno z nejhezčích hrabství, Cork. Potom pokračujte podél pobřeží na sever. Je tam toho tolik k vidění, že vám o tom raději napíšeme v samostatném článku. S neobvyklými sporty je to obdobné. Je jich mnoho! V příštích článcích vás seznámíme ještě s Gaelic Football a Hurling, dvěma ryze keltskými sporty pro drsňáky a drsňačky. 


další 

ČLÁNKY