Historie dovolené

CESTOVÁNÍ


Kdy a kde vznikla myšlenka dovolené? Kdo byli první cestovatelé a kam jezdili? Pojďme společně cestovat časem do dob, kdy se naše dnešní milovaná dovolená zrodila.

TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 20.8.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Římští cestovatelé

Za kolébku cestování za zábavou se považuje antický Řím, jehož movitější obyvatelé si užívali až dvouletý únik z každodenní reality. Rozloha říše, rozšiřování hranic, prosperita i rozvinutá infrastruktura, to vše poskytovalo Římanům dobré podmínky pro cestování. Nový typ radovánek zase znamenal zakládání hostinců nebo dokonce i služby turistického průvodce.

Římané také nastavili standard pro knižní podobu turistických průvodců. Pausaniasův průvodce Řeckem obsahoval podrobné informace o geografii, náboženství i kultuře. Nešlo však o žádnou brožurku, kterou byste si vzali s sebou na cesty, ale o sérii deseti obsáhlých svazků. Přípravu tedy bylo nutné provést předem.

Temný středověk

Když však Řím padl, vymazal středověk na chvíli dovolenou z historie a cestovalo se opět především za válečnými, politickými, obchodními a náboženskými důvody. Nejvíce se v té době dnešnímu cestování podobaly svaté poutě. Například mezi Římem a Jeruzalémem existovala celá síť služeb pro poutníky. Byly tu hostince, kláštery a pozadu nezůstali ani obchodníci se svým zbožím.


Mohlo by se líbit

Renesance dovolené

Až renesance přinesla novou touhu objevovat. V této době nebylo pro dobře zajištěné mladé dobrodruhy neobvyklé vydat se po studiích na cestu po Evropě.

Meindert Hobbema | Cestovatelé | 1662

Anglická spisovatelka Mary Shelleyová napsala světoznámé dílo Frankenstein právě během jedné z takových cest.

Revoluce cestování

Příznačné je, že revoluci v cestování přinesla právě až průmyslová revoluce. S vynálezem parního stroje se rychle rozvíjela vlaková i lodní doprava a vzdálenosti se zkracovaly. Dovolená však byla stále výsadou bohatých.

Až rozmach automobilové a letecké dopravy přiblížil cestování i běžným lidem. Dnes se během pár hodin můžeme přesunout téměř kamkoliv na planetě a užívat si lyžování na ledovci i exotické pláže.