Grand Canyon 23. Náprava historické křivdy

ZPRÁVY ZE SVĚTA


Oblíbená zastávka Indian Garden na stezce Bright Angel Trail v arizonském národním parku Grand Canyon se od listopadu 2022 jmenuje Havasupai Gardens. Slavnostní znovuzasvěcení je plánováno na jaro 2023.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 4.1.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

Změna názvu je snahou napravit historickou křivdu. Kmen Havasupai, byl násilím vyhnán z oblasti vnitřního okraje kaňonu politikou správy národního parku téměř před 100 lety a oblast, kterou Havasupai označoval jako Ha'a Gyoh, se stala známou jako Indian Garden.

Původní obyvatelé amerického kontinentu nemají s Indií nic společného. Označení „indiáni“ dostali kvůli chybě Kryštofa Kolumba, který se domníval, že je u východního břehu Indie.

„Každý rok navštíví tuto oblast přibližně 100 000 lidí, kteří putují po Bright Angel Trail, přičemž o této historii většinou ani nevědí,“ uvedl předseda kmene Thomas Siyuja, Sr, který dřívější název nazval „urážlivým“.

Zločin, který byl na původních národech na celém světě spáchán již nikdy napravit nepůjde, ale je dobře, že se do míst aspoň vrací jejich originální názvy. Je to symbolicky vyjádřený respekt k původním kulturám a útrapám, které jim jiné kultury ve „jménu pokroku“ způsobily.

Grand Canyon rozhodně není jedinou destinací v Severní Americe, která napravuje svou minulost změnou názvů, které jsou pro domorodé komunity dehonestující. 

◉ Olympijské lyžařské středisko v Kalifornii Squaw Valley Alpine Meadows změnilo v roce 2021, ve spolupráci s místním kmenem Washoe, svůj název na Palisades Tahoe. 

◉ Ubytovací zařízení v kanadském národním parku Jasper, dříve nazývaná Pocahontas Cabins, se od minulého roku jmenují Miette Mountain Cabins.

Více než 600 geografických lokalit po celých USA bude přejmenováno, čímž se nahradí hanlivý výraz „squaw“, používaný pro domorodé ženy po desetiletí.