El Dorado Starfire z 1986. „Lincoln“ karavan je na prodej

KARAVANISTA


80. léta byla ve Spojených státech spojena s luxusem a designem, který se nebál bořit zaběhlé styly. U obytných vozů byla nabídka extravagantních tvarů samozřejmě nižší, ale El Dorado Starfire rozhodně patří k tomu lepšímu a ryze americkému, co mohly USA v 80. letech nabídnout. Jeden zachovalý kus je nyní na prodej za $ 34 950.


TEXT&FOTO: DAVID BERÁNEK | DATUM: 1.4.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

Prodejce tohoto nosáče, Darrin Tosh ze společnosti D & L Auto Sales řekl, že si ho El Dorado ihned získalo. Bylo tak zajímavé, zvláštní a tak čisté, že se rozhodl sehnat ho do nabídky i pro své zákazníky. To, které má nyní k prodeji je víceméně časová kapsle s pouhými 35 406 km (22 tis. mil) na počítadle kilometrů, jelikož bylo po úmrtí majitele dlouho zakonzervováno a nejezdilo. Má dokonce nové pneumatiky, které jsou ale několik desetiletí staré.

El Dorado Starfire vyráběla společnost EMC jen tři roky od roku 1987 do roku 1989, ale i tak se stalo legendou. Jeho tvary převzaly jednoduchý vzorec z luxusních vozů té doby, především z Lincolnu Continental MK VII, který evokuje dlouhá příď s typickou maskou, ale také zadní prolis na rezervu.

Uvnitř je místo k sezení pro 13 lidí na různých pohovkách a kapitánských křeslech s originálním čalouněním z růžové látky z 80. let. Ve výbavě jsou dvě klimatizační jednotky, vlastní topení, centrální vysavač, koupelna se sprchou a samozřejmě i kuchyň s ledničkou.


Další článek

Bandvagn 206. Frajer ve sněhu, poušti i ve vodě

Bandvagn 206. Frajer ve sněhu, poušti i ve vodě

Bv 206 je víceúčelový kloubový pásák do nepohody. Jeho konstrukce z něj vytváří ideálního parťáka do vysokého sněhu, hor nebo pouště. Umí ale i plavat.


K párty ve stylu osmdesátek vám poslouží ice-maker, vestavěný mixér, funkční kazetový přehrávač v panelu s ekvalizérem, přehrávač VHS a dva CRT televizory. Ve své době to byla opravdu luxusní výbava.

Při rostoucích cenách nafty nebude americký osmiválec asi ta pravá volba pro rodinu na toulky po Evropě, ale rozhodně by se hodil do sbírek nadšenců pro klasická auta. Tohle El Dorado je výjimečné nejen tím, jak málo má najeto a jak je zachovalé, ale i svým designem, který jen tak u ostatních RVs nevidíme. El Dorado znamená zlatý a tenhle obytňák připomíná zlatou éru amerického designu a luxusu.

EL DORADO STARFIRE RV

Rok výroby 1986 

Délka: 32.0 feet / 9,75 m

Podvozek: Ford E350

Motor: Ford 7.5 liter 460ci V8 

Výkon: 225 hp

Generátor: 500KW Onan generator

Palivo: Nafta

◉ Automatická převodovka Ford C6


Více El Dorado Starfire