Děčín berte sportovně. Vyrazili jsme tam s Transporterem

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Vzali jsme Transporter s vestavbou od české firmy Visu a provětrali ho na severu. Děčín nás hodně překvapil. Je tu plno možností, co můžete dělat. Ideální flek pro sportovce, pivaře, lidi, co jedou v neděli na výlet, zkrátka pro všechny.


TEXT&FOTO: PETR HOLEČEK | 10. 5. 2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

VZALI jsme Transporter s vestavbou od české firmy Visu a provětrali ho na severu. Děčín nás hodně překvapil. Je tu plno možností, co můžete dělat. Ideální flek pro sportovce, pivaře, lidi, co jedou v neděli na výlet, zkrátka pro všechny.

Město na soutoku Labe a Ploučnice, kdysi významný říční přístav, sevřené z jedné strany monumentálním zámkem, z druhé skálou zvanou Pastýřská stěna, je boží. Je to klišé, ale v tomhle případě to tak prostě je.

Skvělý kemp pod dálnicí

Přímo v centru na křižovatce Labské stezky a cyklostezky Ploučnice pod novým mostem se nachází kemp, kde můžete nechat stan, obytňák nebo si pronajmout bungalov či glamping stan. Půjčíte si zde vybavení v nedaleké půjčovně Active Point – sety na zmíněnou Pastýřskou stěnu, kde byla v roce 2014 otevřena via ferrata s 16 různě obtížnými cestami, nebo paddleboardy, kanoe či rafty na výlet po Labi nejhlubším pískovcovým kaňonem Evropy. My jsme zkusili elektrokola a vydali se mezi pískovcové mohykány až do Německa.

300 m hluboký Labský kaňon je nejhlubší pískovcový kaňon Evropy. Je vyhledávaný horolezci.

Mámo, to jsou panoramata

Vyzkoušeli jste už elektrokolo? Půjčit si ho bývá obvykle nejdražší položkou ceníku půjčovny, ale ta zkušenost stojí za to. Za 750 korun dostanete kolo s nabitou baterií na přibližně 100 kilometrů. Nečekejte ale, že se povezete jako na motorce, určitou aktivitu musíte vyvíjet stále. Jen se tolik nenadřete.


Podobný článek

Pán Nebe. Znáte legendární kemp pankáče Erbosche?

Pán Nebe. Znáte legendární kemp pankáče Erbosche?

Erbosch je sympaťák, hudebník, pankáč a majitel kempu Nebe v Českém ráji. Se ženou bydleli v dodávce šest let. Na zimu mizeli roky do Maroka a Španělska. Letos se chystají i s dvěma malými dětmi a dvěma psy na Balkán a do Řecka. Seznamte se – Jan Erben, 38 let – obytňák si staví po svém, stejný motor má už ve třetím autě.


Třeba při výjezdu do Maxiček, odkud jsme se vydali po cyklostezce až Großer Zschirnstein v Saském Švýcarsku. Stolová hora s nadmořskou výškou 560,3 metru je nejvyšším vrcholem široko daleko. Při sjezdu do vesnice Schöna minete další stolovou horu Zirkelstein, která je nyní na prodej. My však peníze utratili raději v příjemné restauraci v Dolním Žlebu. Odtud vede pohodová cyklostezka zpátky do Děčína.

Stolová hora Zirkelstein je na prodej za 200 tisíc eur, tvrdí německý deník Bild.

Ledová koupel osvěží

V Dolním Žlebu se zastavte u Klopotského vodopádu. Přímo na hranici s Německem je tu asi čtyřmetrový vodopád padající do vodní nádrže, která byla v roce 1856 vybudována jako zásobárna vody pro mlýn Gelobtbachmühle. Pokud umíte zatnout zuby a slíbíte nám, že si nic neuděláte, určitě se do ledové vody Klopotu ponořte, je to vážně osvěžující.

Stejně osvěžující je i pivo z pivovaru Nomád v Děčíně. Motto pivovaru je pivní rozmanitost. A tak vedle spodně kvašené klasiky zaujme i speciály svrchních kvašáků!


POSTEL NA CESTÁCH


Výlet jsme spojili s testem Volkswagenu Transporter 6.1 Kombi TDI DR se 150koňovým dvoulitrem a šestistupňovou manuální převodovkou. Ten vám může připadat jako obyčejný dělník, ale zdání klame. Je to prodloužená dodávka, má silný motor a nese docela zajímavé prvky výbavy navíc, které se hodí pro kempingovou vestavbu.

Volkswagen nabízí dvě kapitánská křesla vpředu, druhý akumulátor s oddělovacím relé, přípravu na další úpravy vozu, vyhřívané přední trysky i zadní stěrač, zatmavená boční okna, zesílené odpružení, a to není zdaleka vše. Auto má perfektní ergonomii, dobře se v něm sedí, dobře se řídí, je pohodlné a vůbec nemáte pocit, že ovládáte dlouhou dodávku.

Turbodieselový dvoulitr v druhé nejsilnější nabízené verzi se 110 kW a nejvyšším točivým momentem 340 Nm odvádí dobrou práci.

Trochu pomaleji se zvedá, ale když auto rozpohybujete do středních otáček, má chuť k předjíždění. A ani za to tolik nechce, zrovna lehkou nohu jsme během testu neměli, průměrná spotřeba se ustálila na hodnotě 7,5 litru a určitě by to šlo ještě níž.

Moie, to je moje!

Novinkou liberecké firmy Visu je kempingová vestavba Moie. V tomto transportéru jsme měli možnost vyzkoušet ještě předprodukční verzi, které chybělo pár detailů, ale slovy klasika, nemělo to na funkci vliv. Je to trochu jiný druh vestavby. Tuhle si můžete koupit na míru vyrobenou pro váš typ dodávky. Cena vestavby je 107 tisíc korun. Všechny komponenty jsou přesně a kvalitně zpracované.

Na rozdíl od těch, které mají postel složenou do harmoniky na modulu s vytahovací kuchyní, je zde postel posazena na ocelové konstrukci natrvalo. Výhodou je, že nemusíte sklápět před spaním zadní sedadla a umisťovat na ně dřevěný rošt postele. Tady máte postel rozloženou stále.

Pod postelí jsou zabudované vyjímatelné textilní tašky, díky nimž se můžete pohodlně zabalit doma. Celkem je tu 240 litrů osvětleného úložného prostoru.

Pokud chcete, jednoduchým pohybem zvednete prostřední část a vytvoříte stůl s rozměrem 100 × 41,5 centimetru, matrace dáte do boku lavic a máte sezení pro čtyři. Chytré!

Kuchyňská část pak nabízí další vyjímatelný úložný prostor ve formě pevného aluminiového boxu, 15litrový kanystr na vodu s výpustí a odstíněný vařič s možností umístění plátu pro grilování. Ten lze vyndat, přidělat mu tři nožky a vzít na výlet mimo auto.