Aufguss – saunový ceremoniál


AUFGUSS je mezinárodní název pro oblíbené saunové ceremoniály. Kde se ale tato tradice vzala a kdo jsou ti, kdo obřady provádí?


TEXT: MIREK ZVĚŘINA | FOTO: BEŠEŇOVÁ & THREMEN BUSSLOO | 21. ÚNORA 2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Starý jako lidstvo

Původ sauny je těžké určit. Víme jen, že jde o prehistorickou sociální tradici, při které, ve všech kulturách a v různých formách, docházelo k očistě těla i duše. Pobyt v sauně je rituál starý jako lidstvo samo a stejně jako lidstvo prošla i tato ozdravná aktivita svým vývojem.

Původ v nutnosti vyměnit vzduch

Prapůvod saunových ceremoniálů, při kterých sauna master rozhání pomocí ručníku horký vzduch a vonné esence za doprovodu hudby, pochází z původní potřeby vyměnit vzduch uvnitř sauny. V minulosti nebyly sauny odvětrány jako dnes a musely se pravidelně větrat oknem nebo dveřmi. Na kamna se pak lilo velké množství vody, aby se účinně obnovila teplota a vlhkost, a k rozvádění horké páry se používal rotující ručník.

To, co bylo zpočátku jen provozní nutností, se časem stalo skutečným uměním založeným na rafinovaných tricích a propracované choreografii ve spojení s esenciálními vonnými oleji, hudbou a světelnou show.



Kdo je sauna master?

Saunoví mistři – sauna masteři, tedy ti, kteří připravují a provádí saunové ceremoniály, jsou dnes skutečnými profesionály a mají striktně určená pravidla, jak má správný ceremoniál probíhat. Mají i vlastní mezinárodní soutěž, které se každoročně účastní desítky soutěžících z celého světa.

Být světovou špičkou obnáší hodiny tvrdého tréningu, značnou fyzickou zdatnost, spoustu kreativity a v neposlední řadě hluboké znalosti o aromaterapii při míchání a dávkování jednotlivých esenciálních olejů, aby sauna správně a zdravě voněla. Soutěžních klání se dnes účastní soutěžící nejen z Evropy, ale také z Japonska, Velké Británie nebo nově i z USA. Účastníci se často připravují  celé měsíce.

Porota musí hodně vydržet

Porota je nedílnou součástí mezinárodní soutěže, která každoročně probíhá formou národních kvalifikačních kol a vrcholí mistrovstvím světa, které trvá několik dní. Porotci jsou profesionálové, kteří prochází každoročním školením a certifikací a musí být zcela objektivní a svoji úlohu brát maximálně odpovědně.

Být porotcem není vůbec lehké. Každý člen převážně 6-členné poroty stráví během jednoho soutěžního dne v sauně několik hodin a musí vidět všechny soutěžní ceremoniály, které jsou následně hodnoceny podle přesně stanovených kritérií. Od profesionality, přes techniku jednotlivých triků, správné dávkování vonných směsí, až po umělecký dojem. Často jen desetiny bodu rozhodují o tom, kdo bude reprezentovat svou zemi ve velkém finále, získá si přízeň sponzorů a stane se mistrem světa.

Kateřina Šmídová a Michal Přeučil

Češi jsou přední saunová velmoc

Ti, kteří pravidelně obsazují již po několik let nejvyšší příčky, jsou z České republiky. Díky jejich píli a nadšení je naše země skutečnou saunovou velmocí a naše saunová kultura se těší velké úctě. Svědčí o tom i nedávná několikadenní návštěva početné delegace profesionálů z Japonska. Čeští saunový mistři jsou častými hosty mnoha zahraničních wellness center, kde je vyžadována jen ta nejvyšší profesionalita.

Až si tedy budeme příště užívat Aufguss, pamatujme, že za naším zážitkem stojí hodiny tvrdé dřiny a práce spousty lidí, kteří každý den pracují na tom, aby náš pobyt v sauně byl nezapomenutelným zážitkem.

Úspěchy Čechů na mistrovství světa AufgussWM 2022.

Jednotlivci

BRONZ – Sarah Matilda Rysková

Týmy

STŘÍBRO – Eliš Židek Blažek a Kateřina Šmídová