7 tun lásky! Z vojenské vejtřasky udělali kempr

KARAVANISTA>VANLIFE


„Ta jejich holka zelená“ váží skoro 7000 kilo, ale nebude sedět jako tlusté bejby někde v koutě. Lenka a Ali z Telče si splnili sen o vojenském obytňáku, vyhrabali z listí vejtřasku po radistech a namontovali dovnitř kuchyň z paneláku, kamna od kamaráda a nad postel Aliho samopal z vojny. S Pragou V3S už objeli svět. Rybník Svět.


TEXT&FOTO: PETR HOLEČEK | 22. 4. 2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Tak pozor, tohle není jako v obytném autě za dva miliony. Tady by se dalo tančit. A zřejmě i tančí. Obytný prostor pojízdné vojenské radiostanice je jako malá chata. Kolem stolku, nad kterým visí československý lev ještě s hvězdou místo koruny, jsou však jen dvě židle. Místo velitele stanice a staršího radisty na mě zvenku koukají dva sympaťáci, Lenka a její muž Ali.

Kamna out, lednice in

Kamna legendární značky Petra ale stojí venku i s komínem. Jsme v autokempu Ostrá severně od Prahy a do zelené kabiny pálí ostré slunce. Co je to za nesmysl? „Prodali jsme je ve stánku za dvě piva,“ směje se Lenka. Namísto nich jsme si nechali kurýrem přivézt lednici, protože trváme na tom, abychom na cestách měli vychlazené bílé víno, bez něho se toulat nebudeme,“ dodává. Ali se chytá za zátylek.

„Kamna nám teď v létě nebudou chybět, ale do budoucna musím vymyslet nějaké jiné topení,“ spekuluje.

Na obytňáku z obrovské krabice vojenského auta je krásné, že nemusíte nic moc vestavovat. Malou lednici prostě postavíte do rohu a hotovo.

Schovávala se za rohem

Holka zelená nebo taky Vejda. Tak Lenka s Alim vejtřasce z roku 1978 říkají. Dlouho snili o vojenském autě, hledali ho všude možně, nakonec ho ale náhodně objevili pět kilometrů od baráku. „Tak to bývá. Jeli jsme na kole, jsme vášniví cyklisté, a zahlédli jsme ji dole v údolí pod vrstvou listí. Majitel byl kdesi v Anglii, nechali jsme mu vzkaz a modlili se, aby prodal. A prodal!“ vykřikne Lenka. Domů auto po vlastní ose dotáhli v květnu 2018. Na jeho čtyřicáté narozeniny. Začala Aliho velká přestavba plná pokusů a omylů.

Váhu řešit nemusíte

„Na tohle musíte bejt magor, jinak to neumím říct,“ zapaluje si cigaretu Ali a vypráví o problémech, které provázely proměnu Vejdy za několik desítek tisíc korun na vysněný dům na kolech. 

„Ale pozor! Bez ženský to nejde!“ dodává upřímně. 

Vysypali nepořádek z kajuty a měsíc a půl trvaly práce. Vešla se tam kuchyň od kamaráda z paneláku, soused věnoval kamna, Ali smontoval postel a skříně. „Měl jsem v životě několik karavanů, ještě když jsem žil v zahraničí, všechno v nich pořád vrzalo a skřípalo a musel jsem dát bacha na váhu auta. Tady mě baví, že nic z toho nemusím řešit,“ směje se Ali. Nad postelí visí jeho fotka z vojny a samopal. Asi aby bylo pořád jasno, kdo je v posádce velitel.

Bráška z Uljanovsku

Jízda, která klade velké fyzické nároky na řidiče, neboť vejtřaska nemá posilovač, je loterie. Nikdy si prý nemůžete být jistí, že se něco nevysype. Je to ale úžasné auto do terénu. Má dva rámy, tudíž se kabina v terénu nekroutí a také dvě zadní nápravy.


Další článek


„Jsou tam diferenciály, naháněné kardany od převodovky. Diferáky mají uzávěrku a zamezení prokluzu kol na jedné straně a tudíž můžeme automobil vyprostit,“ ukazuje Ali pod auto, které už zdobí veteránské značky a na které musíte mít „céčko“ řidičák.

 „Víc než 45 kilometrů za hodinu s tím nejedeme, žere to asi 19,5 litru nafty na sto.

 Doma ale teď máme další výzvu. Chceme si na přespání v přírodě upravit UAZ 469, za kterým budeme tahat vozík s vybavením a třeba i koly. Takže další challenge na obzoru.“

Peletky z tomboly

O zážitky z cest nemají jinak profesionální řidič kamionu a jeho navigátorka Lenka nouze. Třeba pelety, topení do zmiňovaných kamen, vyhráli na plese v tombole. „To je takový náš koníček. Máme v oblibě parkovat přímo před hospodou, kde se koná tancovačka. Přijedeme přes den, jdeme na běžky, na kolo, nebo na výšlap. Po návratu vaříme a lebedíme. Je paráda nosit si čerstvě načepované pivo rovnou do postele! No a večer si jdeme zatančit. Do kanafasu to máme kousek. Život je fajn,“ zasní se Lenka, která měla s Alim svatbu 8. srpna 2020. Kde jinde, než před Vejdou. „Před nastartovanou Vejdou! Nebylo skoro slyšet oddávajícího!“

V3S

Jméno: Vejda
Datum narození: 1978
Hmotnost: 6000t
Pohon:  6x6
Spotřeba: 19,5l
Délka x výška x šířka: 7150 x 2320 x 3020mm