13 nejkrásnějších nádraží v Evropě

No.7 Berlin Hauptbahnhof 

SERIÁL


Berlínské hlavní nádraží leží na řece Sprévě nedaleko Humboldtova přístavu. Nádražní budova je prostorná a plná světla. Její stavba trvala přes deset let a přišla asi na 700 milionů eur. Z celkem pěti podlaží slouží dvě dopravě a v ostatních najdete obchody, restaurace i úřady.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 20.04.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

Z NÁDRAŽÍ pohodlně pěšky dojdete k architektonickému celku Band des Bundes, budově Říšského sněmu nebo po stezce kolem řeky Sprévy k Domu světového dědictví. V blízkosti najdete také přírodopisné muzeum Naturkundemuseum s unikátními dinosauřími kostrami.

Nádraží mají své kouzlo, objevují se v pohádkách, ve filmech i na slavných obrazech. Přitahují pozornost svým prostor architekturou i jedinečnou atmosférou. Jsou místem setkání i loučení. Vybrali jsme 13 nádraží, která rozhodně stojí za vystoupení z vlaku.

No.7

Berlin Hauptbahnhof

Budova dnešního moderního nádraží stojí jen několik set metrů od původního Lehrtského nádraží (1871), které bylo postaveno v duchu francouzské novorenesance.

Původní budova, tak jako další německá nádraží, byla vážně poškozena při bombardování během druhé světové války a celé nádraží vyhořelo. Po pár letech provizorního fungování byla stanice zrušena. Po pádu Berlínské zdi (1989) se diskuze o výstavbě nádraží stala opět aktuální. Projekt započal v roce 1995 pracemi na tunelu pro dálkovou a regionální dopravu.

ZDROJ: WIKIPEDIA, Lehrtské nádraží 1900

Některé části původního projektu výstavby byly přepracovány a zjednodušeny, aby se stihlo nádraží dokončit před konáním mistrovství světa ve fotbale v roce 2006. Nádraží bylo slavnostně otevřeno 26. května 2006 za doprovodu ohňostroje a mnoha koncertů.

Navštivte výše zmíněné přírodopisné muzeum Naturkundemuseum, které je nedaleko nádraží. Toto muzeum je domovem sbírky 30 milionů exponátů ze zoologie, paleontologie, geologie a mineralogie a ročně jím projde průměrně 700 tisíc návštěvníků. Obzvláště zajímavá je výstava dinosaurů, kde uvidíte obří lebky tří druhů dravých dinosaurů. Tyrannosaurus Rex je samozřejmě jeden z nich.



Top zajímavostí o nádraží Berlin Hauptbahnhof

Berlínským hlavním nádražím projede denně asi 1 800 vlaků a obslouží zde 350 tisíc cestujících. 

Najdete tu 50 eskalátorů a 43 výtahů, doplněných o šest výtahů vyhlídkových.

321 metrů dlouhou prosklenou halu pro koleje vedoucí z východu na západ protíná 160 metrů dlouhá a 40 metrů široká hala, kde koleje vedou ze severu na jih.

Střechu tvoří zasklená ocelová konstrukce skládající se z asi 8 tisíc segmentů, z nichž každý je jiných rozměrů.

V letech 1996 až 1998 musel být kvůli stavebním pracím přeložen tok řeky Sprévy.

Architekt Meinharda von Gerkana navrhl nádražní budovu jako „katedrálu dopravy“, avšak výsledek plně neodpovídal jeho představám, jelikož některé části návrhu byly z časových důvodů pozměněny. Například střecha měla být klenutá, ale ta musela ustoupit jednodušší ploché střeše.

Když byla stanice 28. května 2006 otevřena, byla tou dobou největší a nejmodernější spojovací stanicí v Evropě.

Stanice má největší provoz na průjezdní stanici v Evropě (Paris Gare du Nord je největší nádraží v Evropě měřeno objemem dopravy, ale je považováno za stanici konečnou).

Berlínské centrální nádraží není znečištěno exkrementy ptáků. Z reproduktorů jsou pouštěny pro lidský sluch neslyšitelné zvuky, které ptáky odhánějí.

Dle největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn AG je hlavní nádraží v Hamburku hodnoceno jako stanice první třídy.

Nejdelší trasa vedoucí přes berlínské hlavní nádraží je Sibirjak. Prochází Polskem, Běloruskem, Kazachstánem a Ruskem a končí v Novosibirsku. Cesta trvá téměř čtyři dny.

Vlakem EC se z Berlína do Prahy dostanete za asi 4 hodiny.



Co cestující milují na nádraží v Berlíně?

Berlínské hlavní nádraží nabízí kromě vlakového spojení a metra také možnost dostat se jednoduše autobusem či tramvají téměř kamkoliv po celém Berlíně.

Vlak Airport Express (FEX) jezdí z Hauptbahnhof do terminálu BER 1/2. Cesta trvá asi 30 minut.

Ve třech z pěti podlaží jsou obchody, restaurace a úřady. Můžete si tu nakoupit, vyřídit formality a ještě se před cestou dobře najíst.

Co vás čeká příště?

Líbil se vám dnešní díl seriálu o nejkrásnějších nádražích Evropy, který představil berlínské nádraží Berlin Hauptbahnhof? V příštím díle se můžete těšit na hlavní nádraží v italském Miláně.

Která další nádraží vám představíme

1.   St. Pancras, Londýn, Velká Británie
2.   Hlavní nádraží v Curychu, Švýcarsko
3.   Hlavní nádraží v Lipsku,  Německo
4.   Roma Termini, Řím, Itálie

5.   Hlavní nádraží v Mnichově, Německo

6.   Hlavní nádraží v Hamburku, Německo
7.   Hlavní nádražív Berlíně, Německo
8.   Hlavní nádraží v Miláně, Itálie
9.   Hlavní nádraží ve Frankfurtu, Německo

10. Hlavní nádraží v Antverpách, Belgie

11. Radnice a vlakové nádraží Delft, Nizozemsko
12. Nádraží Lisabon Rossio, Portugalsko
13. Vlakové nádraží São Bento, Porto, Portugalsko