13 nejkrásnějších nádraží v Evropě

No.6 Hamburg Hauptbahnhof

SERIÁL


Do centra města odsud dojdete pěšky a do pár minut si můžete prohlédnout třeba Muzeum umění a řemesel, galerii Kunshalle nebo čtvrť St. Georg s osobitými designovými obchody a hlavní hamburskou nákupní ulici Mockebergstrasse.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 11 .04.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

NÁDRAŽÍ mají své kouzlo, objevují se v pohádkách, ve filmech i na slavných obrazech. Přitahují pozornost svým prostorem, architekturou i jedinečnou atmosférou. Jsou místem setkání i loučení. Vybrali jsme 13 nádraží, která rozhodně stojí za vystoupení z vlaku.

No.6

Hamburg Hauptbahnhof

Než bylo v Hamburku vystavěno hlavní nádraží, fungovalo v blízkosti centra několik železničních stanic. První železniční trať zde byla otevřena 5. května 1842. Ve stejný den shodou náhod došlo k „velkému požáru“, který zničil většinu historického centra.

Hamburské nádraží přivítalo první cestující v roce 1906 a jeho budova byla působivým neorenesančním architektonickým počinem. Za druhé světové války byla budova vícekrát ohrožena. V roce 1941 byla poškozena spojeneckým bombardováním a o dva roky později byla zničena jedna z věží s hodinami.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


V roce 2021 se začalo plánovat rozšíření nádraží a přestavba jeho okolí. Přestavba a rozšíření by měly výrazně zvýšit kapacitu hlavního dopravního uzlu a v plánu je i 37 metrů vysoká skleněná střecha. Výrazné změny proběhnou odhadem kolem roku 2030.

ZDROJ: WIKIPEDIA

Vedle hamburského hlavního nádraží se nachází tři vzájemně propojené budovy galerie Hamburger Kunsthalle, která shromažďuje a vystavuje sbírku výtvarného umění od středověku až po současnost.

Top zajímavostí o nádraží Hamburg Hauptbahnhof

◉ Nádraží každý den obslouží asi 500 tisíc cestujících a projede tudy 800 dálkových a místních vlaků a také 60 vlaků nákladních. K tomu můžete připočítat ještě 1000 jízd příměstské železnice a metra.

◉ Nádražní hala je 206 metrů dlouhá, 135 metrů široká a v nejvyšším bodě vysoká 37 metrů.

◉ Jde o největší nádražní halu s nepodepřenou konstrukcí v Německu.

◉ Nádraží bylo postaveno nad bývalým městským opevněním a koleje leží na dně starého příkopu.

◉ Budova byla postavena podle vzoru výstavního pavilonu Galerie des machines, který byl postaven pro světovou výstavu v Paříži roku 1889.

◉ Německý císař Vilém II prohlásil první návrh za „prostě hrozný“ a osobně změnil prvky secesního stylu na neorenesanční, čímž nádraží získalo charakter pevnosti.

◉ Dle největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn AG je hlavní nádraží v Hamburku hodnoceno jako stanice první třídy.

◉ Vlaky ICE se z hamburského hlavního nádraží dostanete třeba do Kodaně, Paříže, Bruselu, Curychu a dalších evropských měst. Vlakem EC se za necelých 7 hodin dostanete i do Prahy.



Co cestující milují na nádraží v Hamburku?

◉ I přes velikost nádraží a velký počet cestujících je nádraží dobře značené a přehledné.

◉ Přilehlé foyer je jedním z nejnavštěvovanějších nákupních center v Hamburku.

◉ V bezprostřední blízkosti nádraží je několik parkovišť. Mapu ke stažení naleznete zde.

◉ Na nádraží je k dispozici hned několik půjčoven aut.

Co vás čeká příště?

Líbil se vám dnešní díl seriálu o nejkrásnějších nádražích Evropy, který představil hamburské nádraží Hamburg Hauptbahnhof? V příštím díle se můžete těšit na hlavní nádraží v Berlíně.

Která další nádraží vám představíme?

1.   St. Pancras, Londýn, Velká Británie

2.   Hlavní nádraží v Curychu, Švýcarsko

3.   Hlavní nádraží v Lipsku,  Německo

4.   Roma Termini, Řím, Itálie

5.   Hlavní nádraží v Mnichově, Německo

6.   Hlavní nádraží v Hamburku, Německo

7.   Hlavní nádraží v Berlíně, Německo

8.   Hlavní nádraží v Miláně, Itálie

9.   Hlavní nádraží ve Frankfurtu, Německo

10. Hlavní nádraží v Antverpách, Belgie

11. Radnice a vlakové nádraží Delft, Nizozemsko

12. Nádraží Lisabon Rossio, Portugalsko

13. Vlakové nádraží São Bento, Porto, Portugalsko