Tonya Graves. V naší Bětce má nejčestnější místo gril a skútr

KARAVANISTA>INTERVIEW


Čím je její úsměv širší, tím se kolem vás točí více planet. Sedět na pivu s charismatickou zpěvačkou Tonyou Graves vás nabije na několik dní dopředu. Hlavně když si povídáte o obytné dodávce, které se svým partnerem podlehla. 


TEXT: PETR HOLEČEK | FOTO: TONYA GRAVES & PETR HOLEČEK | DATUM: 2.3.2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

„Říkáme jí Bětka,“ říká pro Vroomagazine Tonya. 

„Je to čtyřkolka. Takže žádná šlapka, je to hodná holka,“ směje se. Ta paráda je postavená na podvozku velké dodávky Volkswagen Crafter. Tmavá barva, pohon všech kol, přední ochranný rám, na střeše vedle solárních panelů i světelná rampa a nápis Phantom. Za oknem nechybí slaměný klobouk.

Fotky s frajerským obytňákem většinou Toyna na svém Instagramu označuje hashtagem #weekendvibes. Aby taky ne, vždyť tenhle stroj je vlhkým snem všech kemperů. „Můj muž Alan se do toho auta zamiloval někde na veletrhu v Německu,“ vypráví Tonya v hospodě na pražském Újezdu, kam jsme ji vytáhli na pivo. Brutální obytňák je dílem slovinské firmy Phantom. A její zážitky zase dílem její veselé povahy.

Brutální Bětka

Phantom má pohon všech kol 4Motion. Vzadu má tažné zařízení, nosič pro náhradní kolo a vedle žebřík na střechu. Na střeše dokonce pochozí zahrádku pro další zavazadla a solární panel včetně integrované klimatizace. Vnitřek tvoří podélné sklopné lůžko v zadní části, kde díky kolejnicím na podlaze můžete dokonce v držáku přepravovat motorku nebo kolo. Střední část vozu je vybavena záchodem s koupelnou a kuchyňskou částí. V přední částí se nachází skládací stůl s lavicí a otočnými křesly řidiče a spolujezdce.

Zadní část auta byla rozšířena pomocí hliníkových dílů a tak vytvořila velkou postel o rozměr 1900 X 1700 mm. Voda se získává z nádrže na čerstvou vodu o objemu 80 litrů a tomu odpovídá i nádrž na odpadní vodu.

Obytná část je napájena z nezávislé baterie o kapacitě 100 Ah z které je napájena lednice a osvětlení. Phantom má na střeše navíc solární systém o výkonu 100 W, který dodává nástavbě energii a umožňuje tak soběstačné kempování na 3 – 5 dní. 

Zajímavostí je, že Phantom je vybaven integrovanou 60 litrovou plynovou nádrží, což znamená, že nemá klasické výměnné plynové lahve. Dojedete na stanici a a přes pistoli naplníte plynem. Nádrž je přitom izolována, takže auto je vhodné i na zimní výlety a kempování.

To auto zbožňuju!

„Má perfektně udělané úložné prostory a kuchyň, samozřejmě nechybí koupelna a záchod kterému říkáme „SPRCHOD“, což znamená že záchod je integrovaný do sprchového koutu, bez toho si už „vanlife“ nedokážeme představit,“ začíná naše setkání zpěvačka.

Vozíme si svůj skútr

„Pro dva lidi je to velmi pohodlný typ cestování a jak říká můj přítel ADREALAN, dva a dost. Letos jsme Bětku vzali na letní výlet do Sardinie a cestou zpět jeli přes Švýcarské hory, kde jsme ztrávili nějaký čas u přátel a kamarádů.“

„Na tom autě je nejlepší, že s sebou můžeme vzít i skútr, takže si ho nemusíme nikde půjčovat. Další parádní věc je, že jsme díky solárnímu panelu na střeše opravdu nezávislí na elektřině,“ vypráví Tonya.

Minulý rok to vyzkoušeli i ve Valči u Karlových Varů, kam jeli na trance festival Funny Moon. „Byli jsme tam docela středem pozornosti… bylo tam plno hipíků a Bětka tam působila lehce monstrózně. Všichni chlapi na naši Bětku koukali jako v transu...“

"Vzbuzuje pozornost a lidi přitahuje jako magnet“, vzpomíná Tonya.


Další článek


Bez klíče na Funny Moon…

„No a když jsme jeli cestou do Valče, tak nám před Lubencem bouchla zadní pravá pneu. AdreAlan zjistil, že mu v servisu omylem vyměnili klíč na kolo, takže ten neseděl a nešla vyměnit rezerva. Nikdo nám nechtěl zastavit, až nakonec hodní ukrajinský dělníci, kteří se ten klíč snažili vyrobit,“ usmívá se. Pomocí flexi a agregátu, dodává přítel.

„Klíč Alana tehdy docela docela zaskočil, protože jinak je to duší adrenalinový typ a sportovec. Má firmu Bubliny provádějící výškové práce a dokáže si se vším poradit.“ říká o něm Tonya. „Pořád říkal tomu autu obytka a já nechápala co tím myslí. Říkám, to je obětkový auto?“ směje se. Tak proto jí říkají Bětka.

Serial Griller

Zaparkovat ji v pražských ulicích a naložit jí na výlet bývá podle Tonyi někdy docela problém. „Nejdůležitější z výbavy je přitom gril. Můj muž je opravdový serial griller. Na každém místě na světě má gril, tak i Bětka má svůj. Nejraději děláme steaky. Máme na Synkáči v Nuslích skvělého kamaráda řezníka Ivana, kde kupujeme výborné maso,“ říká. „Ale můj chlap dělá občas i vajíčka nebo lečo, do steaků je ale blázen, ty mu opravdu jdou.“

„Jsem tady doma. Miluju na Česku ten jistý druh svobody. Že si ještě stále můžeš na ulici otevřít pivo a nemusíš si ho schovávat v papírovém pytlíku.“

Nejčastěji s Bětkou jezdí za partou na Prostějovské letiště, kde Alan skáče s padákem. „Zrovna nedávno s námi jela i Alanova dcera Anička, která mu pak balí padák během jeho skákání. Jinak s námi děti moc nejezdí, protože musí spát ve stanu a to je moc nebaví. To auto je fakt reálně jen pro dva.“ Rozesměje se na závěr zpěvačka původem ze Států, která nakonec zůstala v Česku natrvalo, a vydrželo jí to už šestadvacet let.

VOLKSWAGEN CRAFTER PHANTOM 

VW Crafter 35 L3H3


◉ Manuální 6-stupňová převodovka
◉ Pohon všech kol 4MOTION
◉ Motor: 2.0 TDI Motor, 130 kW/177 PS
◉ Osoby: 4
◉ Místo na spaní: 2 – 3 osoby
◉ Délka/Šířka/Výška: 5.94/2.04/2.95 metrů
◉ Celková hmotnost: 3,5 tun