Seriál o nejlepších městech pro život

7.


Vídeň. Hlavní město plesů a vína


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 25.03.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

VÍDEŇ nás okouzlí dokonalou souhrou historických skvostů, kulturních akcí a kulinářských zážitků. Monumentálními katedrálami zní koncerty klasické hudby a pořádá se tu víc než 450 plesů ročně, včetně věhlasného Opernball, pořádaného ve Vídeňské státní opeře od roku 1877. Metropole by se bez nadsázky mohla stát hlavním městem vína. Obklopuje ji téměř 7 km2 vinic a vyprodukuje skoro 2,5 milionu litrů bílého vína.

Dle časopisu Monocle je Vídeň sedmým nejlepším městem pro život, ale v průzkumu kvality života společnosti Mercer z roku 2019 se umístila dokonce i na prvním místě.

Jak se ve Vídni daří obchodu?

V roce 2019 byla rakouská metropole podle průzkumu společnosti PeoplePerHour.com nejlepším místem pro startupy na světě. V roce 2021 vzniklo ve Vídni 9 063 nových společností, přičemž o startovací balíček Vienna Business Agency se ucházelo 1 381 mezinárodních startupů.

Slavné osobnosti vídeňské historie

◉ Ve Vídni působili slavní skladatelé Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler a Johann Strauss II.
◉ Část své kariéry tu tvořili svá díla také světoznámý psycholog Sigmund Freud nebo spisovatel Mark Twain.

Jak se dostat do Vídně?

Pokud se rozhodneme vyměnit auto za hromadnou dopravu, budeme odměněni nízkou cenou a nebudeme muset řešit parkování.

◉ Autobusem – cca od 300 Kč

◉ Vlakem – cca od 300 Kč

TOP 10 míst, která ve Vídni musíte vidět!

1. Hofburg – sídlo prezidenta a dřívější sídlo králů

2. Belvedere – nejkrásnější palácový komplex celé Vídně

3. Schönbrunn – zámecký komplex s více než 1440 pokoji přiláká ročně asi 3 miliony turistů. Od 790 euro můžete přespat v zámeckém apartmá.

4. ZOO – Vídeňská zoologická zahrada je nejstarší (1752) a jediná barokní zoologická zahrada na světě (v zahradách zámku Schönbrunn)

5. Stephansdom – Katedrála svatého Štěpána (stavba započala roku 1359)

6. Galerie Albertina

7. Habsburská hrobka

8. Okružní třída Ringstraße – budova radnice, státní opery

9. Muzejní čtvrť – největší a nejpůsobivější muzejní komplex v Evropě s 60 kulturními zařízeními

10. Prátr (německy Wurstelprater)  – zábavní park, kde nalezneme mimo jiné i nejstarší funkční obří kolo na světě (1897)

TOP 3 tipy pro turisty

◉ Pokud máme žízeň, utišíme žízeň vodou z alpských pramenů v jedné z více než 1000 veřejných fontán (z Alp se voda dostane do hlavního města za 36 hodin).

◉ V létě navštivme umělý ostrov na řece Dunaj, jehož hlavním účelem je chránit město před povodněmi. Najdeme tu však také vodní hřiště, pláž a největší trampolínové centrum na světě.

◉ Turisté z celého světa si oblíbili možnost adoptovat růži v zahradách zámku Schönbrunn nebo Volksgarten. Za 420 dolarů tu můžeme mít svou vlastní růži po dobu pěti let. Čekací listina je však poměrně dlouhá.



Co ochutnat ve Vídni?

◉ Sacher dort

Když v roce 1832 onemocněl královský šéfkuchař, vymyslel jeho teprve šestnáctiletý pomocník Franz Sacher tento ikonický čokoládový dort s meruňkovou marmeládou. V hotelu Sacher, který ročně prodá 270 tisíc porcí tohoto dezertu, je na 100% autentický.

◉ Wiener Schnitzel

Na másle smažený vídeňský řízek z telecího masa je rakouským národním jídlem. V Rakousku se dokonce 9. září slaví i Národní den vídeňského řízku.

◉ Káva

Tradiční vídeňské kavárny jsou na seznamu kulturního dědictví UNESCO a stále v některých z nich najdeme výhradně mužskou obsluhu ve fraku. 

Zkusme třeba jednu z nejstarších, nepřetržitě provozovaných kaváren na světě. Jmenuje se Café Frauenhuber a najdeme ji na Himmelpfortgasse 6.

Vídeň, Wien 

Hlavní město Rakouska

Počet obyvatel – 1 931 593  (2022)

Průměrný plat – 2 800 EUR měsíčně  (67 000 CZK)

Pronájem bytu – 12 až 20 EUR za metr čtvereční (287 – 479 CZK)

Espresso – 2.50 EUR (60 CZK)

Nealkoholický nápoj v restauraci – minerálka 0,33 ml – 2 EUR (48 CZK)

Pivo 4,30 EUR (103 CZK)

McDonald McMeal – 9 EUR (216 CZK)

Jídlo pro 2 ve středně drahé restauraci (3 chody) – kolem 60 EUR (1 437 CZK)