Renovace sedaček. Jaký potah a materiál je do obytňáku nejlepší?

INTERVIEW


Koupili jste camper staršího data a nelíbí se vám sedačky se vzorem z devadesátých let? Jak jim vdechnout nový život, dodat jim glanc a šmrnc nám poradil čalouník majitel firmy Čalounictví Brno Rostislav Crha.

TEXT: EVA DOSTÁLOVÁ | DATUM: 1.5.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Je do obytňáku vhodná pravá kůže?

Sedačky vyrobené z přírodních usní mají své kouzlo přírodního materiálu. Působí elegantně a luxusním dojmem. Mezi jejich nevýhody patří, že nejsou dostatečně prodyšné. Pokud budete o kožené sedačky pravidelně pečovat, pak mají dlouhou životnost. Kožené čalounění má ovšem několikanásobně vyšší cenu než ostatní potahové materiály. Kromě vyšší ceny samotné usně je potřeba počítat s větším prostřihem a tedy i větší spotřebou materiálu.

A koženka? Je levnější alternativou kůže. 

Ano, působí velmi efektně a dokáže věrohodně imitovat kůži. Nyní jsou v nabídce koženky, které jsou odolné proti lidskému potu, dezinfekcím, solím, moči a slunci. Její velkou nevýhodou je neprodyšnost. V létě se na ni tělo lepí, v zimě zase studí. Mezi její příznivé vlastnosti patří, že se dobře udržuje.

Jak vypadají moderní potahy?

Potahové látky jsou díky novým technologiím snadné na údržbu. Povrchová úprava těchto látek zajišťuje, že tekutiny po ní stečou a nedochází k jejich prosáknutí. S moderními materiály, tzv. aqua clean, se nemusíte bát ani čmáranic od fixek vašich ratolestí. Jdou totiž snadno vyčistit. Výhodou těchto látek je prodyšnost, hebkost a rozumná cena. V létě přejímají pot a v zimě nestudí. Vybírat můžete ze široké škály barev a vzorů.

Lze jednotlivé materiály lze také kombinovat?

Ano, kvůli praktičnosti. Na více namáhaných místech, jako jsou například boky sedadla, se použije kůže nebo koženka, na zbytek sedačky potahová látka. Díky použití více materiálů si můžete vyhrát i s barevnou kombinací celé sedačky.

A jaké jsou ještě možnosti potahů?

Pokud nechcete investovat do výměny celého potahu sedačky, můžete si nechat vyrobit potahy snímatelné. U nich je kladen důraz na to, aby šel snadno vyměnit, byl odolný a vydržel opakované praní. Na potahy si lze nechat vyrobit výšivku, potisknout logo nebo různé nápisy.

A lze udělat opravu jen částečně?

Pokud je sedačka hodně opotřebená z jednostranného zatížení nebo je značně poškozená její výplň, pak je opravdu možné udělat její částečnou opravu. Místo poškození se vyplní PUR pěnou, která musí odpovídat hustotě původní výplně a tato nová hmota se upraví do požadovaného tvaru.

Vyrábíte i matrace na míru?

Na základě individuálních požadavků zákazníka lze vyrobit do obytňáku matraci na míru. Můžete vybírat od klasických rozměrů matrací, po výrobu atypických matrací dle daného prostoru. Podle individuálních požadavků lze vyrobit skládací matrace, kde cena je pak kvůli složitější výrobě dražší.

Důležité je vybrat si matraci, která vám bude plně vyhovovat. Každý má jinou preferenci ohledně tvrdosti matrace. Vybírat byste měli také dle vaší hmotnosti. Různé technologie výroby matrací ovlivňují její životnost a taky cenu.

Podle čeho se rozhodovat?

Pokud máte dostatečně velký prostor, můžete vybírat z vyšších matrací. Pokud ale v přestavbě máte prostor omezený, pak spíše sáhněte po matraci nižší. Tam je potřeba, aby její hustota byla dostatečně vysoká a snadno se neproležela. Až se budete rozhodovat nad kvalitou a cenou matrace, je třeba zhodnotit, kolik času strávíte na cestách a jak velký komfort si chcete dovolit.

U nás v čalounictví si můžete vyzkoušet na dvacet druhů PUR pěny. Můžete je osahat, vyzkoušet, poradit se.

Spolupracujete i s designéry?

Jistě. Při složitějších návrzích a úpravách spolupracujeme se stolařskými firmami, architektem a designérem. Můžete tak využít více služeb na jednom místě. 

Čalounictví Brno

m: 603 271 376

e: info@calounictvibrno.cz