Připomínají legendy Citroenu, ale mají svůj unikátní styl. Nový Type H, Type HG a Fourgonnette v plné výbavě.


I užitková auta mohou být krásná. Seznamte se – Caselani srl. – Citroën.


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: CASELANI | DATUM: 13.12.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Na Caravan Salonu v Düsseldorfu 2023 představil Citroën koncept Type Holidays, malý obytný automobil vycházející z modelu Space Tourer. Jeho největší zajímavostí je ale jeho retro karoserie, připomínající legendární Citroën H-Type (respektive Type G). Kdo za tímto unikátním designem stojí? Jsou i jiné modely? Dají se koupit?

Pojďme společně nahlédnout do úžasného světa italské společnosti Caselani

Caselani srl. s Citroënem spolupracuje již počtvrté. Jejich první model Citroën Jumper s retro karoserií H-Type firma představila v roce 2017. Konstruktéry z Citroënu tento nápad velmi zaujal, a proto týmy obou firem postupně vytvořily další dva modely – Type HG na bázi Citroën Jumpy/Space Tourer a model Fourgonnette, vycházející z Berlinga a odkazující na slavný model 2CV AU z roku 1951.

Skvělý nápad

Ital Fabrizio Caselani, fanoušek a majitel starých modelů Citroën 2CV a dodávek H (později HY), spolu s maďarským designérem Davidem Obendorferem dostali nápad použít moderní Citroën Jumper a připevnit laminátové panely na jeho karoserii, čímž přeměnili moderní vozidlo tak, že připomíná legendární dodávku typu H, která se vyráběla v letech 1948 až 1981.

FOTO: hemmings.com, 1972 Citroen HY camper

Ne kopie, ale jedinečný originál!

Nechtěli vytvořit přesnou kopii H-Type. Vzhledem k jinému tvaru a větší velikosti Jumperu by to ani nebylo možné. Spíše se snažili zachytit celkovou sugestivní stránku původního vozidla. Nešlo o to, aby jednotlivé designové prvky vypadaly přesně jako na starých dodávkách. Díky tomu se zrodil další krásný Citroën, unikátní model s karoserií v retro stylu, který rozhodně vyčnívá z řady, ale stále má vlastnosti a výbavu moderního vozu.


Mohlo by vás bavit


Nový Citroën H-Type aka Citroën Jumper

Slavnou dodávku Citroën H-Type vyráběla francouzská automobilka v letech 1948 až 1981 a stala se doslova legendou. Objevuje se snad v každém francouzském filmu a mezi milovníky foodtrucků je nejžádanějším modelem. Její konstruktér Flaminio Bertoni se inspiroval letounem Junkers Ju 52. Vlnitý plech dodal konstrukci pevnost. Ty, které se dočkaly příchodu retro módy, se těžko hledají, jelikož se jich jejich majitelé nechtějí vzdát, a navíc jsou velmi drahé.

Nový H-Type je tedy skvělou alternativou a přidanou hodnotou. Nejen, že je v jeho designu jasný odkaz na tuto legendární dodávku, ale je to také nová, originální a inovativní forma, která vyčnívá a přitahuje pozornost a rozbíjí uniformní nudu dnešních dodávek. Pod tímto krásným kabátem se ukrývá Citroën Jumper se všemi moderními technologiemi, bezpečnostními prvky a plnou výbavou. Krásné a brilantní auto.

Type HG aka Citroën Jumpy/Space Tourer aka Type Holidays concept

Type H je jednou z nejznámějších ikon Citroënu, ale málokdo ví, že se měl vyrábět i ve své menší verzi jako Type G, která se nakonec do výroby nedostala.

Typ HG na něj však odkazuje, a tak bychom mohli říci, že se jí nakonec přeci jen dostat do výroby podařilo. Stejně jako Type H, Type HG je také jedinečné a krásné vozidlo se všemi moderními vymoženostmi.

Fourgonnette aka Citroën Berlingo

Nový Fourgonnette odkazuje na další legendární model Citroën, oslavovaný Citroën 2CV. Francii postavil tento vůz na kola, stejně jako Ameriku Ford T, Německo VW Beetle a Itálii Fiat 500. Toto jednoduché, nenáročné vozidlo se vyrábělo ve Francii od roku 1948 do roku 1990 a dodnes neztratilo nic ze své popularity. Fourgonnete byla užitková verze 2CV, která se vyráběla od roku 1951 pod označením 2CV AU a od roku 1954 jako 2CV AZU. Jen této užitkové úpravy se prodalo 1 247 000 kusů. Nový Fourgonnette je postaven na dalším oblíbeném modelu – Citroënu Berlingo – nejprodávanějším modelu slavné automobilky.

Kde to koupím

Jednotlivé modely se dělají v limitovaných edicích. Zatím není jisté, kdy bude edice ukončena, ale společnost Caselani srl. na svých stránkách stále nabízí všechny tři modely. Type H/Jumper ,Type HG/Jumpy a Fourgonnette/Berlingo. A nejen to, na výběr je spousta modifikací. Vozy pro přepravu osob, panelové dodávky, food trucky, obytné vozy, minibusy, malá nákladní auta, odtahová vozidla a další. K dispozici je celá paleta barev a výbavy. To vše i ve verzi elektromobil.

Caselani srl. nabízí rozmanitý svět krásných vozidel a nejmodernějších technologií.

Vozidla si také můžeme objednat u mnoha evropských autorizovaných prodejců Citroën a dokonce i u několika v USA a Japonsku. Bohužel prodejci Citroënu v České republice zatím takovou možnost nenabízejí. Nejbližší partnery Caselani-Citroën najdete v Rakousku, Německu nebo Polsku.

Jaká je cena?

Konečná cena se bude samozřejmě lišit v závislosti na výběru typu, barvy a výbavy a také na tom, jestli si pořídíme celý nový vůz nebo si jen necháme předělat ten svůj.

Jenom pro představu.

Type H

Panelová dodávka Jumper Blue HDI 140Cv L3 (6m) H3 (2,76m) Heavy Frame nás bude stát € 50.000 bez daně.

KIT na proměnu naší alkovny vyjde na € 10.800 bez daně.

Type HG

CREW CAB VAN (Jumpy double FIXED cab) 2.0 Blue HDi 140 S&S XL pořídíme bez daně za € 44.100. Samostatný TRANSFORMATION KIT

TYPE HG bez daně za € 17 .800.

Fourgonnette

e-FOURGONNETTE PASSENGERVAN (e-Berlingo SHINE) – Battery Pack 50 kw - 280 km - 136 cv stojí bez daně za € 59.000 a Trasformační KIT € 16.800.

Kompletní a podrobný ceník všech modelů a úprav naleznete zde.

Krásné věci vydrží. Takže stejně jako si původní staré modely Type H a 2CV AU stále udržují svou oblibu, mohou se časem stát ikonické i jejich nové verze. Proč? Protože jich nebude mnoho, ale hlavně proto, že jim šikovní a nápadití odborníci dali punc jedinečnosti a originality, a především se jim podařilo geniálně propojit krásu starého světa s tím naším současným moderním. Fabrizio Caselani, David Obendorfer a Citroën nám dali příležitost vymanit se z uniformní nudy a udělat si svět krásnějším.

FABRIZIO CASELANI

Ředitel společnosti Caselani srl.

Fabrizio Caselani, rodák z Cremony a absolvent Brera Academy of Fine Arts v Miláně, působí také v námořním průmyslu jako dodavatel sklolaminátových doplňků a kompozitních materiálů pro různé luxusní značky, jako je Ferretti Group a především Riva. loděnice v Sarnico, Iceyacht a Lomac Nautica...

Zkušenosti a odborné znalosti získané při výrobě modelů, forem, prototypů a také schopnost realizovat celý výrobní proces od návrhu až po hotový výrobek ho vedly ke vstupu do automobilového sektoru. První prototyp byl představen designerům Citroënu, které návrh velmi zaujal. Výroba byla zahájena v roce 2017. Společným výsledkem práce týmů Caselani a Citroën jsou dnes tři krásné retro modely a jeden připravovaný koncept.

DAVID OBENDORFER

Designer

David Obendorfer, narozený v Budapešti, vystudoval průmyslový design na MOME Moholy-Nagy University of Art and Design.

Již 12 let pracuje jako designér jachet pro studio Officina Italiana Design, které se zabývá stylem jachet Riva a Sanlorenzo.

Zapálený pro auta, 10 let pracuje na projektu auta s názvem „Car Concepts Between Past and Future“, sérii moderních reinterpretací modelů, které se staly ikonickými, s cílem hledat možné body přechodu mezi minulost a budoucnost.

S Caselani Srl spolupracuje již 5 let a navrhl styl vozidel New TYPE H HG a Furgonnette.