Legenda je zpět! Bulli přijíždí jako supermoderní BUZZ


Spadlo to z vesmíru nebo to přijelo z historie? No přece obojí! Volkswagen představil 9. března 2022 v Hamburku dlouho očekávaný mikrobus ID. Buzz a užitkový ID. Buzz Cargo. Současná podoba legendárního Volkswagenu Bulli přichází v supermoderním provedení, s velkým vnitřním prostorem pro pět osob a elektrickým provozem. Finální podobu autu dal šéfdesignér značky původem z Česka Jozef Kabaň.


 TEXT: PETR HOLEČEK | FOTO:VOLKSWAGEN |10. 3. 2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

ČESKÝ designér Kabaň vtisknul novému Bulíku od VW několik designových fines, které odkazují na jeho téměř 70 let starého pradědečka T1. Poznáte ho už podle velkého znaku automobilky na zakulacené přídi. ID. Buzz a ID. Buzz Cargo ovšem žádné retro nejsou: tvoří první modelovou řadu elektricky poháněných MPV a lehkých užitkových vozů v Evropě stavěných výhradně na platformě pro elektrické vozy MEB.

Start prodeje aut s krátkým rozvorem se čeká v Evropě už v roce 2022 na podzim, objednávat půjde od června. V USA si budou muset ještě tři roky počkat. Důvodem jsou vysoká cla, proto si Američané budou tyto dodávky vyrábět později sami. Výrobu verze s dlouhým rozvorem v Evropě předběžně plánují na rok 2023.

Pohon zadní nápravy

Evropské verze budou v době uvedení na trh vybaveny sadou akumulátorů o využitelné kapacitě 77 kWh (celková kapacita: 82 kWh). Z ní je napájen elektromotor o výkonu 150 kW, který pohání kola zadní nápravy. Nabíjecí výkon při použití střídavého proudu (AC) dosahuje 11 kW. Připojením konektoru CCS ke stejnosměrné nabíjecí stanici (DC) lze využívat ještě vyšší nabíjecí výkon, a to až 170 kW.

Díky DC nabíječce se akumulátory nabijí z 5 na 80 procent za 30 minut.

Krátký převis jako u původní verze

V původním ikonickém modelu T1 sedí řidič doslova nad přední nápravou, protože vůz nemá prakticky žádný přední převis. Nyní má ID. Buzz znovu mimořádně krátký převis – a to se vším, co je dnes důležité z hlediska bezpečnosti a techniky. Krátký převis vepředu i vzadu. Tento druh jednoprostorového designu žádný jiný vůz nenabízí. Tuto skutečnost umocňuje velmi dlouhý rozvor (2988 mm) v poměru ke kompaktní vnější délce karoserie (4712 mm).

„Vytvořili jsme nové uspořádání vozu s velmi přehledným a snadno pochopitelným konceptem interiéru, který nabízí optimální využití prostoru. To jsou geny modelu Bulli,“ říkají ve Volkswagenu.

Vejdou se tam dvě palety

Ve střednědobém horizontu budou navíc následovat varianty s šestimístnou nebo sedmimístnou konfigurací sedadel a prodlouženým rozvorem náprav. Model ID. Buzz Cargo je sériově vybaven třemi sedadly vpředu (alternativně dvěma) a pevnou přepážkou oddělující nákladový prostor o objemu 3,9 m3. Do zadní části lehkého užitkového vozu s nulovými emisemi lze naložit dvě europalety.

Místo kůže PET lahve

A je tu i nové směřování, co se týče přírody. Volkswagen nahrazuje kůži v modelech ID. Buzz a ID. Buzz Cargo inovativními materiály, které se nezískávají ze zvířat. Tkanina z příze Seaqual obsahuje cca 10 procent recyklovaného plastu z moří a přibližně 90 procent recyklovaných PET lahví.

První elektrický Bulli se představil již před 50 lety

ID. Buzz není ostatně první Bulli s elektrickým pohonem.

Již před 50 lety představil Volkswagen na hannoverském veletrhu model T2 poháněný vzadu uloženým elektromotorem.

Maximální dojezd 85 kilometrů však naznačoval, že technologie akumulátorů pro malou sérii těchto vozů ještě nebyla vhodná pro praktický provoz.

Avšak již tehdy, v roce 1972, vznikl sen o výhradně elektricky poháněném modelu Bulli. Ten se nyní stává realitou. 


další

ČLÁNKY

HONDA ADV350. Dobře maskovaná šelma

HONDA ADV350. Dobře maskovaná šelma

Půjčil jsem si nadupaný skútr od Hondy a vyzkoušel ho v ostrém pražském provozu. Nepodroboval jsem ho žádnému složitému testu, prostě jsem chtěl vyzkoušet, co si na něm můžu dovolit.

HONDA SH125i. Vládce města

HONDA SH125i. Vládce města

V předchozím článku jsem psal o skútru Honda ADV350, a jelikož jsem si jeho testování skutečně užil, rozhodl jsem se vyzkoušet další skútr od Hondy. Tentokrát jsem pořádně provětral slabší, zato obratnější Hondu SH125i.

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

Plná 6. Čím blíž jsi smrti, tím víc cítíš život

V českých kinech nyní běží premiéra unikátního dokumentu z prostředí nejextrémnějších závodů motorek na přírodních okruzích. A je na co se dívat! Hlavní postava, jeden z nejlepších českých motocyklových závodníků Kamil Holán nás vtáhne do světa plného rychlosti a adrenalinu, balancujícího na hraně mezi životem a smrtí.

Designéři jdou s dobou. Vyhoví ženám, rodinám i vyšším cestovatelům

Designéři jdou s dobou. Vyhoví ženám, rodinám i vyšším cestovatelům

Trend posledních 10 letech ukazuje enormní vzestup žen-cestovatelek. Mění se proto i přístup designérů interiérů „domovů na čtyřech kolech“.

Hobby Maxia Van - VW Crafter. Prémiový karavan v Hygge designu

Hobby Maxia Van - VW Crafter. Prémiový karavan v Hygge designu

Dokonale sladěné barvy, propracovaný nábytek a moderní design. MAXIA VAN nabízí pohodlné a stylově zařízené obydlí.

VW Bus Festival. Přesouvá se na rok 2023

VW Bus Festival. Přesouvá se na rok 2023

Vzhledem k aktuální situaci v Evropě přesouvá značka Volkswagen Užitkové vozy VW Bus Festival na léto příštího roku. Nový termín je tak 23. až 25. června 2023.