Ledovec Schnalstal. Kempr píchněte přímo pod lanovku do oblak

ITÁLIE


Středisko Alpin Arena na jihotyrolském ledovci Schnalstal je potomkem německé akurátnosti a italské divokosti – široké ledovcové ranveje jsou ideální pro pohodový i sportovnější carving či snowboarding. Ovšem je tu i něco pro experty, třeba sjezdovka Leo Gurschler. Měří jenom půl kilometru, ale má 200metrové převýšení.


TEXT&FOTO: PETR HOLEČEK | 8. 3. 2023 | 3 MINUTY ČTENÍ

Na jihotyrolské straně Ötztalských Alp v Itálii je na úplném konci údolí Schnalstal stanice lanovky, která vás vezme na vrchol Grawand. A z něho se „roztéká“ prakticky jediný jihotyrolský ledovec Schnalstal. Je to ideální středisko pro rodinu – tak akorát velké, jsou tu široké pláně pro děti, a jejich sportovněji založení rodiče si při sjezdech do údolí přijdou také na své.

Auto můžeme přes noc parkovat na stání pro karavany, kousínek od první gondoly, která nás hned ráno vyveze do lyžařského ráje. 

Domov ledového muže

Kabinová lanovka nás vyveze z osady Kurzras za šest minut až na nejvyšší bod ve výšce 3212 metrů. Odtud jsou nádherné výhledy na okolní třítisícovky – Weisskugel, Wildspitze, Hintere Schwarze... Za výšlap rozhodně stojí vyhlídka s restaurací nedaleko horní stanice. Právě tady, nebo někde v blízkém okolí, ve výšce kolem 3200 metrů, objevili v roce 1991 dva němečtí turisté slavného Ötziho, ledového pravěkého muže z doby 3300 let před naším letopočtem.

Sjezdovka Leo Gurschler měří jenom půl kilometru, ale má 200metrové převýšení.

Jeďte tam obytňákem!

Kousek od dolní stanice lanovky je velké parkoviště pro karavany, denní taxa je pouze 25 eur, mezi svátky o něco více. V ceně jsou toalety, sprcha, voda, výlevka i chemie. Každé stanoviště je napojeno na elektřinu. Centrum vesničky Kurzras je jen pár minut pěšky.

Po lyžování se zrelaxujeme ve veřejném bazénu a sauně v Apparthotelu Zirm.



Za kolik se lyžuje

Denní skipas pro dospělého stojí v březnu 46 eur a v dubnu 51 eur. Nyní funguje 21 z celkem 22 sjezdovek a vleků jede 11. Je nutné se pořádně obléknout. V údolí je během zimy stále pod nulou, nahoře na ledovci mohou být teploty odpoledne i na hodnotě – 20 °C. Aktuální se teploty pohybují kolem – 7 °C

Aktuální informace ke středisku Alpine Arena Senales najdete zde.

Jak je to daleko

Autem je to na Schnalstal z Prahy asi 750 km, což při dobrých podmínkách zvládneme za 7 a půl hodiny přes Mnichov a Brennerský průsmyk. Samozřejmě, záleží na tom, jak velkým autem pojedeme.

CO JE POTŘEBA VĚDĚT NEŽ VYRAZÍME DO ITÁLIE NA LYŽE

Do Itálie na sjezdovky už jen s pojistkou a bez Bombardina! 

Italská vláda schválila nový zákon nařizující od 1. ledna 2021 lyžařům speciální pojistku na škody způsobené někomu jinému (RCT), a zakazující konzumaci alkoholu a omamných látek při zimních sportech. Nesmí se pít ani na odvahu. Bombardinem se tak na sjezdovce zahřejeme pouze, když už lyže zapíchneme do sněhu na après-ski.

Přilba povinná až do 18 let

Zmíněná vyhláška navíc posunuje hranici povinného nošení přilby ze čtrnácti na osmnáct let. Všichni milovníci alpského lyžování, snowboardingu a sáňkování, kterým ještě nebylo 18 let, tak budou muset nosit ochrannou přilbu.

Pokuty za nedodržení

Pojištění

U koho bude při kontrole zjištěno, že nemá sjednané pojištění RCT, bude muset odevzdat skipas a uhradit pokutu ve výši od 100 do 150 eur. 



Alkohol

Neustále jsou prováděny namátkové kontroly. V případě překročení hranice 0,5 gramu/litr alkoholu v krvi bude toto pokutováno vysokou pokutou v rozmezí od 250 do 1 000 EUR, při překročení 0,8 gramu/litr se pak jedná o trestný čin se všemi důsledky. 

Přilba

Pokuta za nesplnění povinnosti nosit přilbu je od 100 až 150 EUR.

Pojištění odpovědnosti si v podstatě vždy sjednáme spolu s kvalitním cestovním pojištěním. Bude nám platit stejnou dobu, na kterou si cestovní pojištění sjednáváme. Pokud si pojištění nestačíme sjednat před odjezdem, nemusíme zoufat. Italská zimní střediska nabízí možnost sjednat si pojištění přímo na sjezdovce při koupi skipasu.