Johnny Cash. Jeho obytňák měl čtyři kupé a turbogril

KARAVANISTA


Johnny Cash trávil na cestách mnoho času a proto hledal způsob jak cestovat pohodlně a ve společnosti svých blízkých. V roce 1980 vyrazil na turné ve 12 metrovém autobusu MCI, který si nechal upravit za $553,000 společností Custom Coach Corp. v Ohiu.


TEXT: DAVID BERÁNEK | FOTO: ROCK&ROLL HALL OF FAME | DATUM: 30.5.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

POJMENOVAL ho The J.C. Unit 1 a stal se pro něj, June, syna Johna a mnoho slavných muzikantů častým domovem na cestě až do roku 2003, kdy ho pár měsíců po smrti June  prodal, jelikož mu vracel mnoho vzpomínek. Unit 1 najel přes milion mil. Potřeboval k tomu jenom dva motory. Byl rozdělen na čtyři kupé. První obýval řidič, druhé Johnny, třetí June a poslední vzadu jejich syn John Carter. Nechyběla ani kuchyňka se speciálním troubo-grilem na oblíbené Johnovo barbecue.

Každé kupé má vlastní stereo a televizi. Dřevo na stěnách Cashova kupé je z Jamajky. Cash byl nucen ho propašovat jako přepravní bedny, protože vývoz exotického dřeva z Jamajky není dovolen. Dřevo stolu v kuchyňce  pochází z Cashova domu v Tennessee, který prý byl  základnou generála U.S. Granta během občanské války. Na dveřích kupé June, visí nápis ”ROYAL BOX” (královská lože), který pro ni Cash údajně ukradl v jednom londýnském divadle.

“Vždy, když na letišti vidím čekající MCI, cítím vlnu úlevy. Aah! - bezpečí, intimita, samota -  konečně klid.  Můj kokon.” napsal Johnny Cash ve své autobiografii.

Legendami nasáklý Unit 1 můžete navštívit před Rock&Roll Hall of Fame od května do září za $ 22.


další

ČLÁNKY