Jídelní trucky. Hradecký food festival v obrazech


Karavany, campervany a food trucky, to je moje gusto. Vydal jsem se proto na třetí ročník FoodTruckFest v Hradci Králové. Užil jsem si festivalovou letní atmosféru, potkal se s milými lidmi a užil si pestré chutě a barvy jídla z různých koutů světa. Světy food trucků a karavaningu mají mnoho společného. Sdílí společnou touhu po cestování a nezávislém způsobu života.


DATUM: 4. 9. 2021 |TEXT&FOTO: DAVID BERÁNEK | 3 MINUTY ČTENÍ

FESTIVAL na hradecké náplavce nabízí přes 30 jídelních karavanů a dodávek. Vše je na kolech. Většina provozovatelů nabízela degustační porce a vstupné bylo již třetí rok zdarma. Vedle italské, francouzské a asijské kuchyně zde byly také klasické české chuťovky, některé z nich dovedené k dokonalosti.

Festival založili Karel Horádek, Milan Válek a Adéla Málková. Napadlo je, že v Čechách něco takového chybí a v roce 2019 uspořádali 1. FoodTruckFest u nás.

Akce měla velký úspěch a tak ji následující rok uspořádali hned dvakrát. V červenci v Pardubicích a v září v Hradci Králové. Letos tomu bylo obdobně.

Vedle jídla mne zajímaly hlavně food trucky a jejich příběh. Za českou kuchyni jsem pro vás vybral Jakuba Chundelu a Ondřeje Čersačeského, kteří si přestavěli původní obytňák Mercedes T2 407D z roku 1986. Měl najeto jen 155 tisíc a klukům bylo skoro líto ho předělat. Společný sen mít food truck ale překonal úctu k legendě a zrodila se legenda nová. Jejich sekaná v housce.

Přestavbu zvládli sami s pomocí svých kamarádů Jakuba a Václava Kroutila. Nomádský způsob života jim vyhovuje, ale mají i stálé místo, kde můžete ochutnat jejich české klasiky. V úterý, ve středu a ve čtvrtek od 17 do 22 hodin si můžete z jejich vanu dát pivo a jídlo ve Dvorku na Letné v Praze.


Navazující článek


V mezinárodní kuchyni jsem nemohl přehlédnout Iveco Turbodaily 3. generace. Design dodávky nebyl nijak unikátní, ale vůně a barvy jídla provázené přátelským úsměvem majitele působili doslova jako magnet. Demuni Indika Wasantha je ze Srí Lanky, kde potkal svou manželku, Češku Dominiku. Po svatbě 2013 přesídlili do Prahy a Demuni na Vinohradech otevřel Srí Lankan Curry House, pravděpodobně jedinou srílanskou restauraci v Čechách.

Demuni má rád změnu a proto vyráží i do terénu. Je tu spokojený, akorát mu zpočátku byla zima i v létě.

Potěšilo mě, že jsem na festivalu potkal také zástupce bezmasé kuchyně. Pan Michal Jeřábek je původně oční optik a po nějakou dobu žil pracovně v Indonésii, kde se i s manželkou stali vegany. Indonésie a veganská strava ho tak pohltily, že koupil komerčně postavený food van Renault Master 2,3 dCi se 180 koňmi a vrhnul se na nomádský život a výrobu vlastního tempehu, což je hrubozrnná obdoba tofu.

Jídlo mi moc chutnalo. Veganská kuchyně je pestrá a  plná chutí. Sorry smažáku.

Na festivalu bylo i mnoho food karavanů. Líbil se mi naleštěný Airstream s koktejl barem.

Majitelé mi prozradili, že jde ve skutečnosti o repliku z Číny, která prošla úpravou podvozku, aby splňovala české normy. Mimochodem tou samou úpravou musí projít i originál z USA. Ať už z Číny nebo USA, tento by se určitě hodil na jakoukoliv party.

Druhým přívěsem, který jsem pro vás vybral je pak tato konvička na kávu, která ještě když bývala obytňákem, brázdila v 80. letech v NDR o dovolených nuda pláže. “Ja ja, das ist richtig” Kafekáry jsou hned dvě a kávu nabízí v Hradci i mimo festival. Potkat je můžete v areálu UHK nebo u Lesního hřbitova.

Celá akce byla velmi dobře zorganizovaná. Pořadatelé mysleli na vše. Pokud by se někomu udělalo po všech těch ochutnávkách těžko, byla zde připravena pivní pomoc.

Festival FoodTruckFest jsem si moc užil. Myslím, že takových akcí by mohlo být více, ve více městech a vícekrát v roce. Ještě jsme nezapomněli užívat si života a nebojíme se větších akcí, ani po pandemii. 

Dobrá zpráva.

FOOD TRUCK FEST, 10.9.2022, HRADEC KRÁLOVÉ, NÁMĚSTÍ 5. KVĚTNA