FOR CARAVAN x VROOMAGAZINE

For Caravan. Chutí cestovat to jen stříkalo. Co zaujalo nás?

KARAVANISTA


Boom karavanů v Česku pokračuje. Přesvědčili jsme se o tom na veletrhu FOR CARAVAN, který se konal o víkendu 18. až 20. března v pražských Letňanech. Byli jsme u toho. Podívejte se na našem Facebooku na největší pecky veletrhu. Pár špeků a zajímavostí vám přinášíme i v tomto článku.


TEXT: PETR HOLEČEK | 20. 3. 2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

LONI STOUPL v Česku počet prodejů obytných aut o 76 procent na 2361 vozidel. Celkově tak, podle dat ministerstva dopravy, vlastní Češi kolem 22 tisíc obytných aut a 31 tisíc přívěsů. Za posledních deset let se počet obytných automobilů zhruba ztrojnásobil. Veletrh For Caravan na výstavišti v Letňanech tak doslova praskal ve švech.

Co v Česku frčí?

Koukněme se přímo na výstavní plochu. Češi loni nejvíce pořizovali obytné vozy v polointegrovaném provedení se čtyřmi nebo pěti místy na sezení, hmotností do 3,5 tuny, na podvozku Fiat Ducato. Značky se nemění ­– Adria, Carado/Sunlight. Podvozek Fiat Ducato opět zaujímá první místa oblíbenosti.

Podíl oblíbenosti značek obytných aut v  Čechách

1. Fiat

60 %

2. Citroën

12%

3. Mercedes Benz

8% 

4. Ford  (podíl klesá)

< 6%

5. Volkswagen (zaměřuje se na kempovací dodávky)

5%


Další článek

Bezkempu. Na našem prvním pozemku jsme zapadli, vzpomíná zakladatel

Bezkempu. Na našem prvním pozemku jsme zapadli, vzpomíná zakladatel

Už je nebavil hluk v kempech, handrkování o místo pro karavan a přecpané toalety u kiosku, kde to smrdí přepáleným olejem. Tři parťáci z byznysu založili platformu Bezkempu.cz, která sdružuje lidi, co nabízejí svoje pozemky pro karavanisty.


Camping zažívá nárůst! 

Navštívili jsme zde stánky platforem, které potvrdily trend, že zájem cestování s obytňáky je stále na vzestupu. Zaujali nás například bezkempu.cz, kteří nabízejí pozemky lidí pro karavanisty.  

„Rosteme. Nyní jsme na čísle kolem jednoho tisíce pozemků, jsme ovšem aktivní i ve spolupráci s obcemi, hlavně v budování stellplatzů, pro které nabízíme kromě technologie i vlastně takový pěkný ekosystém. Také více integrujeme naši komunitní půjčovnu karavanů a obytných vozů i komerční půjčovny. Zákazníkům jsme tak schopni nabízet vše na jednom místě,“ říká jeden ze zakladatelů BezKempu Michal Strnad. 

Peer-to-peer

Velký zájem potvrzuje i platforma online půjčování aut Campiri. „Jen za leden 2022 jsme v porovnání s předchozím rokem zaznamenali nárůst v rezervacích o 500 procent. Campiri plánuje být během příštích 12 měsíců až na pěti trzích v Evropě a nabízet k pronájmu 1200 vozů kombinovaně z půjčoven, od soukromých majitelů i vlastních,“ říká SEO Lukáš Janoušek. 

F-150 dobíjí karavan 

Velmi nás zaujal stánek společnosti UNITESTA, který dováží americké vozy. Karavanový přívěs s výsuvnými prvky zde byl zavěšen na korbu obřího pickupu Ford F-150. Ten má napájení přímo na palubě a činí tuto soustavu naprosto nezávislou. Systém Pro Power Onboard umožňuje používat F-150 jako mobilní generátor. Dostupný systém 7,2 kW funguje společně s hybridním pohonem auta, dodává energii baterii. Pokud je vybitá, nastartuje se benzinový motor a baterii doplní.  

U modelů na čistě plynový motor běží motor vždy, aby poháněl systém. S plnou nádrží plynu může 7,2kW Pro Power Onboard běžet na maximální výkon po dobu 32 hodin.  

V divočině tak můžeme žít se vším komfortem klidně až týden, protože máme integrovanou centrálu 240 V + 7,2 KW a 30 A. 

Chytni Slunce za pačesy! 

Moc se nám líbilo na expozici značky Gosun. Americká značka prostřednictvím české firmy Adventure centrum dodává všemožné gadgety, které čerpají energii díky paprskům slunce. Viděli jsme kempingový stolek s integrovanými solárními panely, také sluneční autolednici, různé grily, powerbanky a dokonce i solární filtrace vody. Nejzajímavější byly ovšem solární pece. Primárně běží přímo na solární termální energii a některé, jako je fúze, mají záložní solární elektrické možnosti, které umožňují pokračovat ve vaření, i když síť vypadne nebo není slunce.

Více foto