Designéři jdou s dobou. Vyhoví ženám, rodinám i vyšším cestovatelům

KARAVANISTA


Trend posledních 10 letech ukazuje enormní vzestup žen-cestovatelek. Mění se proto i přístup designérů interiérů „domovů na čtyřech kolech“.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 1.6.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

NÁRŮST počtu žen cestovatelek, stejně jako nárůst řidiček obytných vozů je zřejmý. Co má ale ideální vůz pro ženy samo-cestovatelky, ženy cestující s dětmi či partou kamarádek splňovat? Kritérií a požadavků je víc, než možností je splnit. Přesto se lze na drobné, život ulehčující vychytávky zaměřit i v jednotlivých sekcích obytných vozů nebo karavanů.

Pro lehčí orientaci jsem požádala Simona Novosela z Adria Mobil o jejich přístup a doporučení. 

S dětmi je o zábavu postaráno 

S dětmi lze cestovat již od jejich nejútlejšího věku, rozumějme novorozence/kojence. Vždy je samozřejmě nutné posuzovat možná rizika, ale výrobci myslí i na ty opravdu nejmenší cestovatele. Stejně jako konstruktéři a designéři osobních vozů vědí, že je třeba bezpečně připevnit autosedačku, nasměrovat airbagy apod., tak i v karavaningu je tento trend znatelný.

Na cestovatelské výpravy se v rámci rodin nejvíce těšívají děti.

Standardem jsou úložné prostory dostupné i pro ty menšího vzrůstu nebo uchycení bezpečnostních sítí a závěsných postýlek. V Adria doporučují rodinám s dětmi věnovat se při výběru vozu vhodnému uspořádání, a především bezpečnostním prvkům, aby se předešlo možným zraněním. Mezi takové patří zábrany u patrových postelí, polstrování hran postelí, uchycení cestovní postýlky nebo dvojí funkčnost vybavení.

ADRIA 704 HP

Z postele pult, z matrací stolek

Dětské části karavanů či obytných vozů nabízejí rozmanitou variabilitu. Praktickou, kdy z postele se stane přebalovací pult, nebo hravou, kdy z matrací sestavíme herní stolek. Samozřejmostí by měl být dostatek snadno otevíratelných úložných prostorů a dostatečné osvětlení při použití vhodných a bezpečných materiálů se snadnou údržbou a ochranou před poškozením.


Další článek

Dětské batohy. Jak vybrat ten správný?

Dětské batohy. Jak vybrat ten správný?

Batůžky a batohy pro naše děti. Na trhu je tolik možností, že vybrat ten správný a vhodný, může být poměrně složitá věc. Tento článek nás seznámí se vším, na co je důležité při výběru pamatovat.


Kam s tím vším

Otázku „kam to vše uložím“ si nejen při prvních cestách položila nejedna z nás. Efektivně a bezpečně naskládat do omezeného prostoru vybavení pro například pětičlennou rodinu a psa bývá i po letech oříškem, zejména v závislosti na počasí. Osobně při prohlídkách nových karavanů je toto jedno pro mne ze zásadních kritérií.

Dilema

Designéři se v interiérech potýkají s dilematem. Prostor vzdušný a volný nebo poličky, skříňky a snížení pocitu volnosti, vzdušnosti? Dilema jako u Hamleta.

Adria proto volí často systém posuvných dveří pro zvýšení objemu úložných prostor v interiéru. Dveře se snadno ovládají a mají pojistky proti samovolnému otevření při jízdě. Vnitřní uspořádání úložných prostor pod stropem a podhledy také bere ohled na fakt, že jako zákazníci rosteme (ano za 100 let se průměrná výška zvedla o 10 cm).

Ecofriendly 

Karavan ani obytný vůz si nepořizujeme ob rok, proto při výběru a designu zvažujeme trvanlivost, opotřebovatelnost a opravitelnost materiálu. Veškeré použité materiály mají splňovat zdravotní nezávadnost, měli by být odolné a mít delší životnost. V Adrii si spočítali, že jejich karavany a obytné vozy tu s námi budou brázdit cesty 40 let. Nově teď na vlně udržitelnosti více využívají recyklované a recyklovatelné materiály (například textilie v nové řadě Alpina).

ADRIA 704 HP

NOVINKY V OBYTNÝCH VOZECH

◉KNAUS 

Knaus se mění uvnitř i venku. Na první pohled zaujmou kočičí oči, zadní světla se specifickým tvarem a designem. V interiéru bude více světla nejen díky rozšíření LED osvětlení, ale také díky chromovým prvkům. Radost udělají i nové možné konfigurace sezení.

◉CARADO 

Slaví 15 let, a tak je tu výroční edice obytných vozů. V ní je více místa, oceníte kompletní facelift palubní desky s přidanými držáky na karty a nápoje. Přední část vozu je vzdušnější. Nově lednice pojme až 167 l.

◉DETHLEFFS 

Další oslavenec je Trend 90. Jubilejní model nabízí až 8 různých uspořádání plus blackout rolety i u řidiče. Globetrotter XLI zas push-to-open skříňky, detaily z pravého dřeva a více světlých povrchů v barvě imitující beton. Zkrátka moderní bytový trendy interiér, ale na kolech.

◉ LAIKA 

Nový Kreos vás ochrání ve všech ročních období. Vylepšená je izolace střechy i podlahy a dveře efektivně zabraňují úniku tepla. Radost udělá i zabudovaný držák na kávovar a plynová trouba. Pokud si děláte starosti, kde uskladnit víno, můžete si pořídit „privátní vinný sklep“ vestavěný v úložné garáži. V garáži je nově i dobíječka pro elektrokola.