Comfort food. Jídlo proti stresu


Cítili jste se někdy po meruňkových knedlících od babičky šťastní a tak nějak v bezpečí? Pokrmy typu „comfort food“, přinášející nostalgii a hřejivý pocit u srdce, si našli cestu i na jídelní lístky těch nejlepších restaurací.


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 20.1.2023 | 1 MINUTA ČTENÍ

POCTIVÝM a často velmi výživným pokrmům plným másla, sádla, smetany či cukru, které nám připomenou teplo rodinného krbu, se moderním žargonem říká „comfort food“. Pokud je tradiční recept z kvalitních surovin doplněn ještě přátelskou atmosférou, je pokrm pohlazením pro duši.

Dnešní doba je plná stresu a jídlo, které v hostech vyvolá pocit uvolnění, je tak snem každého podniku. Nejde o žádné složité kreativní výtvory šéfkuchaře, ale o snadná a cenově dostupná jídla, která nabudí nejen chuťové pohárky, ale také pozitivní emoce. Zákazník se pak rád vrátí.

Jak si představit „comfort food“?

Pro každého může být takovým „jídlem štěstí“ něco jiného, avšak společnými znaky jsou vysoký obsah tuku a často i cukru, jednoduchost, dostupnost a tradiční receptura. Typická jsou zapečená jídla či jídla z „jednoho hrnce“, smetanové omáčky nebo cukrovinky. Je to, jak se říká, „guilty pleasure“ (hříšná radost).  Jde tedy o jídlo zdravější pro naši duši než tělo a nemělo by se to s ním tedy přehánět.

Jak jídlo ovlivňuje pocit štěstí?

Zvýšená hladina cukru v krvi podporuje tvorbu endorfinu a potraviny bohaté na bílkoviny zase obsahují aminokyselinu tryptofan, která napomáhá uvolňování serotoninu. Jídlo bohaté na tuky a cukry ošálí náš mozek a rázem se cítíme odměněni. Nejen kakao tedy činí čokoládu dobrým „povzbuzovákem“.


Podobný článek


Pohled do historie

Termín „comfort food“ byl snad poprvé použit v deníku Palm Beach Post v roce 1966, který zmínil právě jeho pozitivní vliv na stres. Jídlem, které článek uváděl jako příklad, byla stará dobrá kuřecí polévka.

Když pojmenování „comfort food“ použila při rozhovoru pro noviny i mladá herečka Liza Minnelli a doplnila jej o rozkošnické „mňam, mňam“, nejspíš ji během rozjímaní o hamburgeru ani nenapadlo, že tento pojem obletí celý svět a budou ho znát i světoví šéfkuchaři.

Až se tedy příště budete cítit pod psa, uvařte si kakao a zakousněte se do Honzových buchet nebo se odměňte třeba křupavými bramboráky. Svět bude zase o kousek veselejší!


další gastro

ČLÁNKY