5 otázek pro známou osobnost


Rozhovor s Dominikem Marešem.


TEXT: MARTIN MILLER | FOTO: JOSEF SÝS | DATUM: 2.1.2024 | 2 MINUTY ČTENÍ

JSOU PRASKLINY, VE KTERÝCH HOŘÍ

Dominik Mareš je český malíř, grafik a umělec známý především obrazy, které reflektují jeho inspiraci ohněm, světlem, přírodou a moderní civilizací. Jeho obrazy má ve studiu kapela Fun Loving Criminals a objevily se i ve filmu Wanted s Morganem Freemanem a Angelinou Jolie. Při příležitosti nové výstavy „Od teď napořád“ jsme se ho zeptali, jak vidí věci dnes.


Nová díla Dominika Mareše můžete vidět v prostoru Port 7 Skanska v Holešovicích až do 16. ledna.


Kde bereš náměty?

V mládí jsem chodil na haldy. U Hrabové končí vlečka a tam neustále hoří halda. Vidíš sirnaté květy kolem květů, dole je kotlina plná starých ingotů a tavících van...oheň je pro mě důležitý. Hledal jsem tam detaily, zakrslé letité břízy rostoucí z olovnaté rašeliny...takový struktury mě zajímaly.

Změnilo nějak tvoje obrazy, když jsi se přesunul do Prahy?

Mezi mými náměty začalo převažovat noční město – tanečníci, první parties... Pak přišlo cestování, Asie a zase ohně. Po nějaké době i asijská města. Vždycky mi trvá tak pět let, než v sobě natrávím ty motivy a začnu je nějak zpracovávat. Dodnes jsem vděčný Václavu Dejčmarovi, který mě vzal do Vídně na Gerharda Richtera. Byl to pro mě silný zážitek a dodnes nevynechám žádnou jeho výstavu. Je vynikající jako hyperrealista i v čisté abstrakci.

Na výstavě můžeme vidět různé kombinované techniky, dokonce i objekty. Jak jsi se k tomu dostal?

Uklidnil jsem se. Dívám se na svět nezamlženýma očima. Něco ke mně přijde a já vím, jak to bude vypadat. Je to jako s příjemným novým přátelstvím. Někdo může na první pohled vypadat všelijak, ale podáte si ruku a je to napořád. Stejně tak mě zajímá soška bez hlavy, najít pro ni nové místo. Ne vždycky je to s nalezenými objekty jednoduché. Když jsem nedávno řezal u úřadu vlády suchý kmen pro objekt Sakura, přišla na mě dokonce ministerská ochranka a musel jsem jim dokázat, že jsem umělec, a ne maniak chystající se k atentátu.

Jak lidi ovlivňuješ dnes?

Jsem rád, když moje věci na lidí působí, když je třeba uklidní pohled na můj obraz. Mám ale stále ostych před tím, dávat svoje věci na sociální sítě. Myslím, že oko vnímá reálný obraz jinak než fotografii. A navíc chci, aby za mnou lidi přišli do ateliéru nebo do galerie, aby ty věci doopravdy viděli.

A tvoje současná témata?

Některými věcmi se nemá plýtvat, ale stejně to řeknu. Zásadně mě ovlivnilo, že jsem se stal otcem. Už nechodím ke křížku prosit, ale děkovat. Těším se na to, až synovi ukážu, jak projít pasážemi z Václavského náměstí až na Staroměstské. Takže teď jsou to pasáže, vnitřní tvář města. Cesty, kterými se dá něco zkrátit. Teď navíc vnímám, jak se město postupně kultivuje. Lidé mohou brblat, ale já tu změnu vnímám a užívám si to, že žiju v centru Prahy. Takže jsem spokojený Pražák a táta. Je to od teď napořád – a tak jsem nazval i svoji poslední výstavu.

Nová díla Dominika Mareše můžete vidět v prostoru Port 7 Skanska v Holešovicích až do 16. ledna.

Dominik Mareš (*1972), český malíř, grafik a umělec známý především obrazy, které reflektují jeho inspiraci ohněm, světlem, přírodou a moderní civilizací. Původem Ostravák Dominik Mareš platil v 90. letech za divoké dítě českého malířství. Z této doby pocházejí i jeho nejstarší obrazy, ve kterých se odráží syrovost industriálního prostředí, výrazné struktury a primitivní piktogramy reflektují dědictví výtvarného umění, které ve spojení s neonovými barvami zprostředkovává hluboce prožité osobní sdělení.

Pro současnost prezentoval své obrazy v duchu strukturální abstrakce na čtyřech desítkách samostatných výstav v Čechách i zahraničí. Jeho díla jsou součástí soukromých sbírek ve více než dvaceti zemích.

★ První velká výstava v Domě umění v Opavě v roce 1992 sklidila úspěch a otevřela Dominikovi nové příležitosti tvorby.

★ Do širšího povědomí se Dominik Mareš zapsal samostatnou výstavou v Národním technickém muzeu v roce 1997, která zahrnovala více než devadesát umělcových děl.

★ Velkou poctou pro Dominika Mareše byla i žádost americké produkce filmu Wanted (2008) na zapůjčení tří pláten pro interiér scén, v nichž vystupuje herečka Angelina Jolie a herec Morgan Freeman.

★ V roce 2004 se zúčastnil přehlídky Cowparade Prague, pro niž vytvořil objekt s názvem Plamenná kráva, který byl umístěn v prostorách Slovanského domu.

V květnu 2007 byl veřejnosti představen obraz Pozdrav z Prahy o rozměrech 4 x 5 m, speciálně vytvořený pro Asociaci kuchařů a cukrářů ČR k prezentování týmového menu při účasti na mezinárodních soutěžích.