3 X Marseille na kolech

LIFESTYLE>SPORTY


Přestože jsou některé cyklostezky v Provence mnohem známější, i hlavní město regionu Marseille má milovníkům jízdy na kole co nabídnout. 


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 28.8.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

Terén je převážně kopcovitý a vhodný spíše pro pokročilé cyklisty. I pro sváteční cyklisty se tu však něco najde. Následující článek představí cyklotrasy, které bychom rozhodně neměli vynechat.

Objevte symbolická místa Marseille

ZDROJ: outdooractive.com

Obtížnost:

snadná

◉ Délka trasy:

24,3 km

◉ Převýšení:

200 m

 Nejvyšší bod:

141 m n.m.

Tato trasa představí to nejlepší z města Marseille a zároveň neopomene nádherné výhledy na skalnaté útesy lemující Golfe du Lion (Lví záliv).


Článek o vlacích

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Objevte krásu Německa z vlaku. Za 9 euro celý měsíc

Železnice mají bezesporu svůj půvab a na světě najdeme mnoho takových, u kterých by se bez nadsázky dalo říct „I cesta může být cíl“, protože člověk a příroda zde stvořili úchvatnou scenérii.


Až na jeden úsek, který se dá vytlačit, není výlet fyzicky ani časově náročný, a tak jej můžeme spojit s návštěvou národního parku Calanques a vychutnat si vůni borovic i pohled na bílé vápencové skály. Postačí obyčejné kolo, takže můžeme případně využít jeden ze samoobslužných cykloterminálů.

Výhledy na město

◉ Obtížnost: střední
◉ Délka trasy: 43,1 km
◉ Převýšení: 649 m
◉ Nejvyšší bod: 336 m n.m.

Výlet do La Ciotat

◉ Obtížnost: náročná
◉ Délka trasy: 69,5 km
◉ Převýšení: 1152 m
◉ Nejvyšší bod: 370 m n.m.

Udělejme si celodenní výlet na trase z Marseille do přímořského městečka La Ciotat. Místní ho s oblibou nazývají kolébkou filmu, protože si ho díky zvláštní atmosféře vybrali bratři Lumierové pro svůj první film.

Cestou uvidíme větrem a vlnami tvarované zátoky a pokud nám zbydou síly a čas, můžeme si odpočinout v městském parku Parc du Mugel, jehož botanická zahrada byla francouzským ministerstvem kultury zařazena mezi „pozoruhodné zahrady“.

La meilleure vue de Marseille est à vélo! Bon voyage!