Top 10 masopustních průvodů v Česku


Máte rádi lidové tradice a dobré jídlo? Máme pro vás tip na ty nejlepší masopustní oslavy, které se u nás letos konají!


TEXT: KRISTÝNA NEŠPOROVÁ | DATUM: 17.2.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

Něco málo o masopustu

Masopust, lidově fašank nebo ostatky je nejen série slavností, které vrcholí třídenním veselím a hodováním, ale také období mezi svátkem Tří králů – 6. ledna a Popeleční středou (letos 22. února), kdy začíná 40 dní velkého půstu (kromě nedělí), jako příprava na Velikonoce.

Masopust vs Karneval (Carnival)

Masopust je doslovným překladem pozdně latinského carne levare, což znamená „odstranit maso“. Lidová etymologie jej odvozuje od carne vale, „sbohem masu“. Tak, či jinak, masopust i karneval znamenají vzdát se na 40 dní masa – neboli opustit či pustit maso – maso pusť!

Masopustní zvyky a masky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. K nejtradičnějším masopustním maskám patří medvěd, kobyla neboli klibna, bába s nůší, hejtman, slaměný nebo smrt. Důležitou funkci zastává tzv. laufr (hlavní mezi strakáči), který je mluvčím celé veselé společnosti a dojednává vstup maškar do domácností.

Původ některých masek sahá i několik tisíc let do historie.

10 nejlepších masopustních průvodů v Česku

Žižkovský masopust

★ datum: 18. 2. 2023 

★ místo: Žižkov, Praha

Žižkovský masopust patří v Praze k nejstarším akcím tohoto druhu a pyšní se bohatým doprovodným programem od koncertů až po dílničky na výrobu masopustních masek.

Letenský masopust

★ datum: 18. 2. 2023

★ místo: Letná, Praha

Zajímavostí tohoto průvodu je, že masky budou mít zdarma vstup do některých vybraných muzeí.

Masopust v Hornickém muzeu Příbram

★ datum: 18. 2. 2023

★ místo: Příbram, Středočeský kraj

Tento havířský masopust je specifický nejen prostředím historických důlních objektů, ale i maskami havířů a permoníků. Celý průvod potom vede ochránce brdských lesů Fabián.

Masopust v Zadní Třebáni

★ datum: 18. 2. 2023

★ místo: Zádní Třebáň, Středočeský kraj

Třebáňský masopust je největší akcí tohoto druhu ve Štředočeském kraji. Láká návštěvníky barvitým programem i spoustou pochoutek jako je medovina, koblihy nebo zabíjačkové speciality.



Milevské maškary

★ datum: 18. 2. 2023

★ místo: Milevsko, Jihočeský kraj

Letos proběhne v Milevsku již 161. ročník průvodu, kterého se každoročně zúčastní stovky masek. V České knize rekordů je zapsán jako největší masopust u nás a je na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Masopust v Hlinsku

★ datum: 21. 2. 2023

místo: Hlinsko, Pardubický kraj

V Hlinsku a jeho okolí byly masopustní průvody masek zapsány na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Je tedy opravdu co obdivovat.

Pokud letošní masopust nestihnete, nezoufejte. V nedaleké památkové rezervaci Betlém v Hlinsku je také stálá expozice masek.

Žďárský rej masek

★ datum: 21. 2. 2023

★ místo: Žďár nad Sázavou, Vysočina

Průvod tradičních masek z Hlinecka potáhne historickým Žďárem a bude zakončen symbolickým stínáním kobyly.



Masopust na Špilberku

 datum: 25. 2. 2023

 místo: Špilberk, Brno, Jihomoravský kraj

Samotný průvod začne ve 13.00 a projde areálem hradu Špilberk. Doprovodný program s hudbou, divadlem i soutěžemi pro děti však bude probíhat od 10.00 do 17.00.

Masopustní veselí na Vísecké rychtě

★ datum: 25. 2. 2023

★ místo: Víska, Kravaře, Moravskoslezský kraj

Milovníci historie ocení masopust na největším roubeném stavení v Česku. Kromě průvodu zde uvidíte i tradiční pohřbívání basy.