SKITOURING


Pocit absolutní svobody. Před námi pohled přes celé pohoří, do nekonečna. Pod námi se rozkládá bílé, sluncem zalité údolí. Do něj vede dlouhý svah s čerstvým prašanem. Nikdo tudy ještě dnes nejel. Už se jen odpíchnout a pak dva kilometry extáze. Kdo jednou okusil jízdu panenskou plání, nezůstane u jednoho sjezdu.


TEXT: MARTIN SLEZÁČEK | DATUM: 31. 1. 2023  | 3 MINUTY ČTENÍ

DNES se často setkáte s pojmem skialpinismus. Jde o náročnější aktivitu pro zkušené, s vyšší obtížností výstupů a sjezdů. Při výstupech je často potřeba využívat horolezecké techniky a vybavení.

Skitouring tedy může být variantou pro nás, méně zkušené. Tento způsob lyžování ve volném terénu je mnohem bezpečnější a méně náročný. Volí se snadnější výstupy na lyžařsky dostupné vrcholy. Túry jsou jedno i vícedenní a není zapotřebí mít horolezecké vybavení. Potřebujeme především kvalitní oblečení, speciální boty, hůlky a lyže se stoupacími pásy.

💡DOKUMENT

HBO Edge of the Earth

Chcete vidět extrémní skialpinisty v akci? Nenechte si ujít adrenalinový dokument HBO Edge of the Earth. V jeho první části se vám představí snowboardisté Jeremy Jones, Elena Hight a lyžař Griffin Post, kteří se pokusí o bezprecedentní výstup na aljašskou horu Bertha a její následný sjezd po takřka kolmém srázu širokém 5 m.

Pohyb na lyžích v horách není žádným výdobytkem moderní doby. První zmínky o lyžích s nasazenými tuleními pásy pochází pravděpodobně ze Skandinávie z roku 1555. Tehdejší dřevěné lyže se využívaly výhradně pro práci nebo lov (případně pro přesuny vojáků). Od té doby se ale hodně změnilo.

POPRVÉ ZA KRÁSAMI SKITOURINGU?

ZÁKLADNÍ VYBAVENÍ

Pokud správně zvolíme první seznamovací variantu, nemusí se jednat o finančně nákladnou záležitost. Většina vybavení se dá půjčit a vlastní si začneme kupovat až ve chvíli, kdy kouzlu úplně propadneme (což se velmi pravděpodobně stane). Přehled základního vybavení:

◉ skitouringové lyže a vázání (+ stoupací pásy)

◉ skitouringové boty

◉ teleskopické hole

◉ helma

◉ lékárnička

◉ funkční oblečení


Více o alpinismu

Jak se stát alpinistou

Jak se stát alpinistou


NUTNÉ VYBAVENÍ!

Svatá trojice

V oblastech, kde hrozí lavinové nebezpečí, je bezpodmínečně nutné mít a umět používat tzv. „svatou trojici“. Jde o vybavení, které vám (nebo vašemu kamarádovi) může zachránit život:

◉ lavinová sonda

◉ lopata na sníh

◉ lavinový vyhledávač („pípák“)

Je možné si pořídit i speciální batoh s integrovaným airbagem.

Svatá trojice se dá pořídit také jako cenově výhodnější lavinový set.

Cepín a mačky

S jízdou ve volném terénu se pojí narůstající míra nebezpečí. Často trochu mizí rozdíl mezi skitouringem a skialpinismem. Dříve nebo později se tak pravděpodobně dostaneme do situace, kdy by se hodily cepín a mačky. Není nic horšího, když je u sebe nemáme.

💡Níže jsou tipy na ultralehké (záložní) vybavení. Mačky, cepín a sedák dohromady váží jen 628 g. To už je ke zvážení.

Mačky

Váha maček, i těch kvalitních se může pohybovat i kolem 1 kg. Při túře v horách a ve sněhu se hodí ušetřit každé deko. 

◉ Kvalitní ultralehké mačky má HUDY – 330g (Petzl) – 3 389 Kč. 

Cepín

Jeden z nejlepších cepínů na trhu nabízí taktéž firma HUDY. Prodává se ve variantě 50 cm, 60 cm a 70 cm a je opravdu ultralehký. Váží jen 202 g. 

◉ Ultralehký cepín - HUDY – 202 g (Camp) – 2 299 Kč.

Sedák

Ultralehký úvazek Serac je určen jak pro skialpinismus, tak pro alpinismus i ledovcové túry. Velkou výhodou je rychlé a bezpečné obléknutí úvazku i s připnutými mačkami nebo lyžemi na nohou.

◉ Ultralehký sedák – 4CAMPING.CZ – 96 g (Singing Rock) – 1 389 Kč

PROČ TO ZKUSIT?

Během skitouringu poznáme hory a přírodu z úplně jiné perspektivy. Možná znovuobjevíme již známá místa. Prožijeme nové zážitky a pocity. 

VOLNOST POHYBU

Pokud se budeme pohybovat v povoleném prostoru, nikdo nám už nebude diktovat, kudy můžeme jít. Na vrchol si tak zvolíme vlastní trasu a třeba se i prožitkem přiblížíme tomu, co zažívali horští průkopníci před mnoha lety.

KONDIČKA

Do kopce je to slušná makačka. Postupně zjistíme, že nás pásy podrží i ve slušném sklonu. Ono se tak nějak „lépe potí“, když je kolem jen zasněžená příroda. Skitouring je skvělá fyzická příprava před letní horskou sezónou. 

NÍZKÉ NÁKLADY

Pravděpodobně to nebude úplně primární hledisko, proč na lyže vyrazit, přesto nás může hřát vědomí, že co krok, to ušetřené finance. Na druhou stranu, pokud je financí přebytek, na skitouring se dá stále něco nového pořizovat. Kdo by nechtěl…nové haršajzničky, slušivou bundičku, antireflexní brýle, dračí ocásek na helmu atd.

PŘEPLNĚNOST HOR NÁS NEOBTĚŽUJE

Množství turistů v horách je velké téma. Při skitouringu zmizí nekonečné čekání ve frontě na lanovku a mačkání se v kabince. Při vhodně zvolené trase nemusíme nikoho potkat. Nebo naopak, můžeme volit trasu, kde si na každém rozcestí vyměníme zážitky s podobně zaměřenými turisty.

NEZAPOMENUTELNÉ SJEZDY 

Teprve u sjezdu začíná ta pravá zábava. Sundáme pásy a ať se práší za kočárem. Tedy, v našem případě za lyžemi.

Sjezdu si člověk váží mnohem víc, když se na kopec dostane po svých.


Trendy

Turistika v ARKTIDĚ

Turistika v ARKTIDĚ


MUSÍM UMĚT LYŽOVAT?

Sjezd volnou panenskou plání je asi nejhlavnější důvod, proč se škrábeme na zasněžený kopec na lyžích. Proto by měl skiturista být schopný sjet „nějak“ dolů. Styl není ani tak důležitý, ale je dobré, abychom sjezd absolvovali pokud možno bez pádu. 

◉ Pozor na laviny!

To je důležité především při sjezdech strmějších svahů, kde případný pád velmi zvyšuje riziko zranění a hlavně uvolnění laviny. Začátečníci a nezkušení lyžaři by se tedy neměli vydat na túry se strmými sjezdy v náročném terénu.

KAM VYRAZIT V ČESKÉ REPUBLICE

I u nás můžeme vyrazit za krásami skitouringu. Trasy po hřebenech hor jsou velkým lákadlem. Určitou nevýhodou je minimální množství sjezdů ve volné přírodě (takových, jaké známe z televize). Mnoho sjezdů totiž vede po sjezdovkách.

❗Na většině skialpových, ale i skitouringových tras se můžeme setkat i s velmi rizikovými partiemi. Většinou se nejedná o zabezpečené trasy! Za zhoršeného počasí se pro nás může pohodová túra ve chvíli změnit v boj o holý život. Rizika nesmíme podceňovat.

8 TRAS V KRKONOŠÍCH

V rámci Krkonošského národního parku je k dispozici 8 oficiálních skialpinistických tras. Jejich detailní popis a plán výstupu i sjezdu, včetně map a důležitých upozornění nalezneme zde.

Vroomagazine doporučuje stránky outdoorových expertů RockPoint, kde nalezneme TIPY NA NEJOBLÍBENĚJŠÍ SKIALPOVÉ TÚRY V ČR.

KAM VYRAZIT DO ZAHRANIČÍ

Podmínky v sousedních státech jsou neporovnatelně příznivější. Alpy jsou protkány skitouringovými trasami. Pro základní přehled a tipy na trasy v zahraničí i u nás se hodí například stránky SKITOURGURU.