Nepomuk. Dejte skvělé pivo a složte hlavu u Černých baronů

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Čeká na znovuobjevení. Poklidná, zvlněná krajina mezi brdskými lesy a šumavskými hvozdy. To je okolí historického městečka Nepomuk na jihozápadě Čech. Odsud pochází slavný světec i Rukopis zelenohorský, tady se odehrály příběhy Švandrlíkových Černých baronů.


TEXT & FOTO: JAN DAVID | DATUM: 23.5.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

NEPOMUK je městečko s malebným centrem. Někomu se zalíbí muzeum veteránů, jinému interiéry kostelů. Nás potěšil stylový minipivovar s pivními lázněmi a wellness nebo zahrádka plzeňské restaurace s výhledem, přímo na náměstí.

Rodiště svatého Jana Nepomuckého je přitom při příjezdu dobře poznat už zdálky. Díky zámku na vršku dominantního kopce, který nese příznačný název Zelená hora. Z Klatov i z okraje Plzně to sem máme shodných 30 kilometrů.

Pivo, jídlo, zvířátka

Při pohledu do mapy i po okolí je jasné, že máme z čeho vybírat. Nejprve ale doplníme energii po cestě. V centru je nejlepší volbou plzeňská restaurace Švejk s nabídkou tradiční české kuchyně. 

Místa na parkování je na náměstí dost.

Pozor, vyplatilo se nám nepřehlédnout ceduli, že uvnitř areálu za Švejkem se nachází minipivovar Zlatá kráva. Kdybychom nepřijeli obytňákem, chceme bydlet tady. Mají tu pivní hotel s pípou na každém pokoji! A pivní vany. A velkou vířivku. Vybíráme z pestré nabídky piva ve skle do palubní lednice, na později.

Následně jedeme na blízkou ekologickou farmu Železný Újezd. Právě odsud totiž měli stejky z plemene Aberdeen- Angus ve Švejkovi. Pokud bude nahoře v kopcích majitel, třeba i vám ukáže, jak se jeho krávy mají hezky. A kdo má raději řehtání koní, potěší ho jezdecká stáj na okraji Nepomuku. Sem jsme se nakonec nevydali, ale podle webu Grand Present stojí hodina vyjížďky v přírodě 350 korun.


Článek od stejného autora

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

Je to jeden z pouhých tří pětihvězdičkových kempů v Česku. Mezi velké sruby a skandinávské chatky z kvalitního dřeva z Norska a ze Sibiře se krásně vejde i naše obytné auto. Zvíkov Village kemp je totiž jedním z nejlépe hodnocených kempů u nás.


Do přírody i za historií 

Nádherné místo pro odpočinek. Čistý vzduch a příroda. Spousta hub i borůvek. Stačí se v pravý čas stavit v Přírodním parku Pod Štědrým, do jehož centra je to z Nepomuku zhruba 10 kilometrů východně. Tady je to pravé místo, kde můžeme vytáhnout z obytňáku horská kola a příjemně se projet lesy, kolem rybníků.

Druhou možností, a pro cyklisty i prodloužením cyklotoulky, je Přírodní park Buková hora - Chýlava. Je podobně daleko, jen severozápadně. Na vrchu Kámen se dokonce nalézá staré eneolitické sídliště. Moc toho tu sice nezbylo, ale pokroucené borovice ve skalách a kameny obalené mechem stojí za procházku. Podobně jako Naučná stezka Klejnot určená pro pěší v okolí Nového rybníka.

Za romantickou perlu jižního Plzeňska můžeme bez přehánění označit Zámek Žinkovy. Neznali jsme ho a mile nás překvapil 7 kilometrů od Nepomuku. Jestli chcete dětem ukázat zámek jako z pohádky – tohle je to pravé místo. 

Tradiční prohlídku ale nečekejte, dnes je to kongresový a hotelový areál.

Podobně se nepodíváte ani na většinou zavřenou Zelenou Horu – na zámek, kde kdysi nocovali panovníci jako Marie Terezie nebo František Josef I. A později také vojáci, kteří posloužili spisovateli Švandrlíkovi pro vznik vojína Kefalína, majora Terazkyho a dalších postav. Ostatně Terazkyho postava tam dosud hlídá u brány!

Pro technické nadšence

Muzeum veteránů na náměstí Nepomuku nabízí sbírku prvorepublikových a poválečných motocyklů i automobilů. Pokud ale máte rádi vláčky, musíte popojet čtyři kilometry do obce Vrčeň. Tady se nachází království modelové železnice. V měřítku “TT” jezdí ve 195 metrech kolejích 90 lokomotiv, 170 vagonů i model lanové dráhy. Vstupné je dobrovolné a vždy je lepší sem zavolat předem.

V kempu nebo na divoko

Zaujal nás kemp Nový Rybník jen 5 kilometrů západně, kde si na své přijdou i rybáři! Obytné auto nebo karavan stojí v klidném areálu 120 korun za noc. Přenocování čtyřčlenné rodiny může celkem vyjít včetně poplatků obci na zhruba 350 až 490 korun, pokud budete chtít i připojení na elektřinu.

My jsme do Nepomuku dorazili nečekaně pozdě v noci. Bez navigace jsme dojeli na velké prázdné parkoviště kamsi mezi mohutné stromy, kde na nás dohlížela socha Matky boží se zhrouceným Ježíšem. Za svítání jsme určili svou polohu přímo před bývalou vojenskou bránou zámku Zelená hora. Byl tu klid. Nikde nikdo.

V tomto kraji se dá najít spousta míst, kde při slušném zaparkování můžete v klidu strávit noc a ráno zase odjet. Další možností na rychlé přespání se jevilo rozlehlé parkoviště mezi motelem Pyramida a benzinovou stanicí. Nám se na další noc vyplatilo zeptat se majitele osobně tam, kde se nám líbilo. A kde to bylo? Najděte si svoje místo. ☺ Jo, a pivo Zlatá kráva je parádní!