Není wellness jako wellness


Wellness neboli Wellbeing = žít život, kde převládá zdraví, vyrovnanost a spokojenost.


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 25.04.2023 | 3 MINUTY ČTENÍ

WELLNESS není jen synonymem pro saunové centrum nebo hotelové lázně. Wellness je především dobré a vyrovnané fyzické a duševní zdraví. Jedno ovlivňuje druhé, problémy v jedné oblasti mohou ovlivnit druhou. Zlepšení fyzického zdraví může zároveň prospět i našemu duševnímu zdraví a dalším oblastem života a naopak.

Jak se orientovat v nabídkách wellness?

V poslední době se wellness v České republice skloňuje ve všech pádech. Všechny hotely nabízí wellness, zaměstnavatelé poskytují wellness jako benefit, a se zážitkovými pobyty s wellness se také roztrhl pytel. Jak se v tom orientovat? Ideální wellness je ta služba, která je zaměřena na pomoc s úlevou jak na těle tak na duši. 

Mezi wellness procedury patří především finská sauna a infrasauna, parní lázeň, masáže, masážní vířivka, masážní sprcha, ale i meditace nebo pobyt v solné jeskyni.


Funkční oblečení z merina

Funkční oblečení z merina


Sauna

Není divu, že lidé po saunování nejčastěji uvádějí pocit snížení stresu na prvním místě. Studie ukazují, že většina nemocí (např. srdečních onemocnění) je alespoň částečně způsobena stresem. Desítky let dobře provedených, peer-revidovaných lékařských výzkumů prokázalo, že sauny poskytují hluboké zdravotní výhody. Stručně řečeno, pravidelné saunování je skvělým doplňkem k tomu, abychom se cítili lépe a udrželi si dobré zdraví.

Typy sauny

finská sauna – suchá / 80 – 100 °C / vlhkost okolo 10 %
infrasauna – neohřívá vzduch, ale přímo vaše tělo / 45 – 60 °C
parní lázeň – není to klasická sauna, ale říká se jí parní sauna / 30 – 90 °C
solná sauna – 40 – 70 °C / vlhkost 30 – 60 %
aroma sauna – klasická sauna s přidáním vonných esencí
bio sauna – spojení finské a parní sauny / kolem 60 °C + vlhkost 30 – 60 %

Masáže

Masáž je termín pro manipulaci s pokožkou, svaly, šlachami a vazy, která má za cíl uvolnit ztuhlá místa a rozproudit krevní a mízní oběh. Setkat se můžeme jak s měkkými technikami, tak i například s poměrně fyzicky náročnou thajskou masáží. Jsou často součástí rehabilitací, fyzioterapií, ale skvěle slouží i jako prevence. 



Masáž má také mnoho výhod pro duševní zdraví. Po masáži se cítíme dobře. Napětí ve svalech se uvolní a s tím přijde i psychická úleva. I tato služba tedy spadá do kategorie wellness.

Typy masáží

švédská masáž – klasická
reflexní masáž – prováděna na chodidle a nártu nohou
aroma masáž – klasická masáž spojená s vonnými oleji
lymfatická masáž (lymfodrenáž) – zmírňuje otoky
bowenova terapie – speciální velmi jemná masáž v podkoží 
medová masáž – ruská technika s medem
lomi lomi – havajská technika
vodní masáž – kombinuje hydroterapii a masáž
ajurvédská masáž – tradiční indická procedura stará 3 800 let

Fitness centra

Fitka, sportovní kluby či cvičební lekce do kategorie wellness nespadají. I když je vědecky dokázáno, že při sportu vyplavujete endorfiny a zlepšujete tím svou mentální pohodu, jsou tato zařízení primárně určena ke zlepšování fyzické kondice a na mentální zdraví se například při používání strojů na cvičení už zase tolik nehledí. 

Bazény a vířivky

Zde je situace trochu komplikovanější. Aquacentra dnes disponují nejen plaveckými bazény, ale také mnohdy sestavou vířivek s masážními tryskami. Klasický plavecký bazén do kategorie wellness nespadá, jedná se, stejně jako u fitness center o sportovní zařízení. 



Wellness centra

Jak název napovídá, tato zařízení by nám měla poskytnout kompletní balíček služeb pro naši duševní i fyzickou pohodu. A aby byl pobyt v nich skutečným přínosem, měla by splňovat 3 základní kritéria – měla by být primárně zaměřena na pomoc s úlevou jak na těle tak na duši a k tomu poskytovat nejen vhodné a klidné zázemí, ale také zdravé a vyvážené stravování.


Základem je poskytování takové služby, kterou aktuálně potřebujte. Ať už je to masáž, sauna, meditační místnost, nebo zdravé občerstvení, mělo by vám wellness nabídnout přesně to, co si vaše tělo a duše žádá. A to vše v prostředí, které nebude rušivé a dá vám možnost vypnout a dobít baterky. 

Pamatujme ale, že wellness znamená především naše vlastní dobré a vyrovnané fyzické a duševní zdraví, naši spokojenost a naši vyrovnanost. Musíme tedy o něj dbát aktivně a sami, třeba kvalitním spánkem, zdravým jídlem, pohybem a snížením stresových faktorů. Výše zmíněné procedury nám s tím jenom pomohou.