Jak vaří nomádi. 4 rychlé recepty na cesty

RECEPTY


Na světě žije okolo 30-40 milionů nomádů. Jejich chutné a pestré pokrmy nám mohou být inspirací pro vaření na ohni při našich cestách.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 4.12.2022 | 2  MINUTY ČTENÍ

NA OHNI se dá vařit, rožnit, můžeme využít popel. Nejlepší jsou bezúdržbové recepty. Buď dáme vše do kotlíku a necháme vařit. Vznikne nám tzv. Eintopf, který někdy vypadá jako polévka a jindy jako guláš. Nomádi dávají na dno hrnce rýži, na ni zeleninu a navrch maso. Nomádi dávají na dno hrnce směs masa a zeleniny a navrch rýži. Vše dusí společně, a nakonec hrnec otočí dnem vzhůru, pokrm vyklopí a společně hodují.

Příkladem takového pokrmu je arabská Maqluba, což doslova znamená „vzhůru nohama“.

Maso a zeleninu je dobré zabalit do alobalu a vložit do popela. Nemáme-li alobal, lze využít očištěný plochý kámen vložený do ohně, případně zakrýt pokrm ešusem, zahrnout jej vrstvou žhavého popela a vytvořit si tak troubu.

V jednoduchosti je krása. Kvalitní masa stačí osolit, přidat olivový olej a doplnit divokými bylinkami. Ryby je lepší péct na rovném podkladu, aby se nerozpadly, ale můžeme je také obalit jílem a poté nechat upéct v popelu.

Baba ganoush

Lahodná beduínská pomazánka z lilků, kterou připravíte kdekoliv. Pochází z Libanonu, ale je oblíbena i v Arménii, Egyptě, Palestině, Izraeli, Jordánsku a Sýrii.

CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT

PORCE: 4


INGREDIENCE


◉ 4 větší lilky (čisté a suché)

5–8 stroužků česneku (možno i vynechat)

4–5 lžic tahini
šťáva z 1–2 citrónů
4 lžíce olivového oleje
3–4 lžičky soli
◉ můžeme také přidat 2 lžičky římského kmínu
◉ podle vlastní chuti lze dále přidat cibuli, rajčata, pepř, nebo chilli nebo bylinky jako je petržel a koriandr.

JAK NA TO


Opečte lilky nad táborákem, dokud nezměknou a slupka nebude úplně spálená. Odstraňte slupky a lilky rozmačkejte v misce. Přidejte česnek, tahini, sůl, citronovou šťávu a olivový olej. Dochuťte dle vlastní chuti.

Arabský chléb bez droždí pečený v ohništi

Upečte si vlastní čerstvý chléb každý večer.

CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 30 min

PORCE: 8 – 10 kusů


INGREDIENCE


Hrnečkový recept 

1 hrnek = zhruba 135 g hladké mouky / 250 ml vody

5 hrnků hladké mouky (lze smíchat s celozrnnou nebo špaldovou moukou v libovolném poměru)

◉ 3 hrnky vody

◉ sůl 2–3 lžičky


JAK NA TO


1.

Příprava těsta

Smíchejte dohromady mouku, sůl a vodu. Chléb téměř všech druhů se skládá z 5 dílů mouky na 3 díly vody (plus sůl podle chuti). Smíchejte ingredience a míchejte, dokud se nepřestane lepit na ruce.

2.

Těsto nechte odpočinout a zatím roztopte oheň

3.

Vyválejte placky o tloušťce zhruba 2,5 cm. Lze k tomu použít ruku a čistou utěrku nebo kámen

4.

Shrabte žhavé uhlíky

Shrabte žhavé uhlíky ke straně a těsto položte na rozpálené místo, kde se uhlíky nacházely. Shrabte uhlíky zpět na těsto. Nechte chléb péct 10 – 15 minut pod uhlím. 

5.

Vyndejte chléb z ohně

Opatrně shrabte žhavé uhlíky a vytáhněte chléb z ohně. Dávejte pozor, abyste se nespálili. Očistěte popel z povrchu chleba.

Rozlomte a podávejte s humusem nebo Baba ganoushem či salátem.


Mohlo by vám chutnat


Joe Grey

Tradiční cikánské dušené jídlo.

CELKOVÁ DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut

POČET PORCÍ: 4


INGREDIENCE


6 vepřových klobás

6 plátků slaniny 

1–2 větší cibule

4–6 velkých nakrájených rajčat

◉ lze přidat 4 větší brambory
3 kostky bujónu

JAK NA TO


Nakrájejte klobásy, slaninu a cibuli. Dohromady osmažte v kotlíku, zalijte vodou a po chvíli přidejte polovinu rajčat. Nechte provařit. Po 10 minutách přidejte 3 kostky bujónu a zbylá rajčata. Povařte dalších 10 minut. Vychutnejte si s trhaným chlebem.

Brambory na milion způsobů

Klasika. Pečené buď v alobalu nebo vložené do popela. Urychlení pomůže předvaření. V alobalu a zakápnuto olejem se dá připravit ledacos. Klidně batáty, mrkev, petržel, kedlubny, řepa. Brambory či zeleninu je dobré doplnit dipy. 

Svěží s ředkvičkami

cottage sýr smíchejte s tvarohem nebo kysanou smetanou, osolte a smíchej s najemno nakrájenou pažitkou a ředkvičkami.

Curry

smíchejte zakysanou smetanu, 2 lžíce majonézy, sůl, trošku cukru, a lžičku curry koření. (je více druhů curry). Lze doplnit bylinkami jako máta, saturejka nebo pažitka dle libosti.

Avokádip

rozmačkejte větší zralé avokádo, přidejte šťávu s ½ citrónu, trochu červené cibule, utřený česnek na jemno s trochou soli, několik cherry rajčat a zelené bylinky dle chuti.

Sladká tečka

Klasická pečená jablka neurazí, ale ani nenadchnou. Pro změnu si opečte na kolečka nakrájený ananas lehce poprášený cukrem. Potřete jemně pikantní chilli omáčkou. Snadno si lze připravit i banánový dezert. Vložte banán ve slupce přímo do ohně, po 3 – 5 minutách vyjměte banán ze zčernalé slupky a podávejte buď jen tak, nebo s nastrouhanou čokoládou či šlehačkou.

Dobrou chuť milí kočovníci!


další

ČLÁNKY


Velikonoční menu 3 x jinak. Španělsko, Itálie, Dánsko

Velikonoční menu 3 x jinak. Španělsko, Itálie, Dánsko

Popsat pestrost tradičních velikonočních pokrmů alespoň v jednotlivých evropských státech by zabralo mnoho stránek, a tak jsme pro vás nachystali tři velikonoční menu, kterými se můžete letos inspirovat a vyzkoušet něco nového. Dvě jsou ze slunného jihu a jedno ze severu Evropy. Veselé Velikonoce a dobrou chuť.

Vánoce jsou tady. Umíchejte si Love Story, ráno pak Painkiller

Vánoce jsou tady. Umíchejte si Love Story, ráno pak Painkiller

První definice koktejlu známá jako alkoholický nápoj se objevila v The Balance and Columbian Repository (Hudson, New York) 13. května 1806.

5 x recept na čerstvý džus po ránu & Bloody Mary (bonus)

5 x recept na čerstvý džus po ránu & Bloody Mary (bonus)

Máte po ránu žízeň? Udělejte si osvěžující džus z čerstvých celoročně dostupných surovin. Protáhl se večírek až do rána a potřebujete kvalitní vyprošťovák? Dejte si Bloody Marry podle známé americké kulinářské celebrity Bobby Flaye.

Co se jí v Evropě o Vánocích?

Co se jí v Evropě o Vánocích?

Kapr na modro nebo tradičně. A co letos místo kapra krocana plněného lanýži nebo herinka v louhu? Kristýna Nešporová přináší některé tradiční pokrmy, které se připravují 24. 12. nebo 25. 12. v různých evropských zemích.

Comfort food. Jídlo proti stresu

Comfort food. Jídlo proti stresu

Cítili jste se někdy po meruňkových knedlících od babičky šťastní a tak nějak v bezpečí? Pokrmy typu „comfort food“, přinášející nostalgii a hřejivý pocit u srdce, si našli cestu i na jídelní lístky těch nejlepších restaurací.

Cuore di Spalla – srdce z ramene

Cuore di Spalla – srdce z ramene

Vroomagazine vám přináší recept na toskánský sen aneb Hovězí ramínko s pečenou cuketkou a plněným květem od cestovatelky Bohdany Kobrové, která na svých cestách po Toskánsku navštívila krále řezníků Daria Cecchini.