Saunový guru. Saunový svět a obytňák? Ideální spojení

ZDRAVÝ ŽIVOT>INTERVIEW


Sauna není jenom sezení a pocení se. V mnoha kulturách je to téměř tajemná, ozdravná procedura pro tělo i mysl. Některé sauny mají i své skřítky a vánoční tradice. S Pavlem Hofrichterem, zakladatelem české asociace saunerů a otcem moderního saunování v Česku jsme si povídali o magických zvycích a rituálech plných páry.

TEXT: MIREK ZVĚŘINA FOTO:ARCHIV PAVLA HOFRICHTERA | 12. ŘÍJNA 2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

Pavle, jak jste dostal k saunování, co vás na něm baví a proč jste se mu začal věnovat?

Saunování je pro mě životní styl, velká zábava a také práce. Pomohl jsem s rozvojem saunových ceremoniálů v ČR, školím zážitkové saunování a konzultuji přípravy nových saunových provozů. Začalo to kdysi dávno na dětských táborech v indiánské potní chýši, pak jsem obdivoval rituály Aufguss v Německu a Rakousku a rozhodl se dostat je více k nám.

Pociťujete na svém těle nějaké změny?

Pozitivních změn pozoruji mnoho. Většinou v zimě nemám respirační onemocnění, a když už nemoc přijde, má lehčí průběh. Cítím se lépe psychicky i fyzicky, získal jsem přátelskou saunovou rodinu. Sauna působí na psychiku a proti stresu, je to takový restart až znovuzrození – a to potřebuji. 

Nyní třeba vymýšlíme správné složení saunových kamenů podle litoterapie, kdy na saunovém topidle mohou být vrstvy různých kamenů, tak aby vše podtrhlo zdravotní efekt sauny. To zatím nikdo nedělá. Také miluji aromaterapii, vůni éterických olejů a naší snahou je, aby se v saunách používaly pouze přírodní produkty. Baví mě také kouřové rituály a vykuřovadla. Vše dohromady mi dělá radost.

Sauna je velmi populární. Jaké jsou saunové kultury země od země a stojí za to je poznávat?

Navštěvovat různé země a poznávat různé saunové kultury je skvělý zážitek. Postupně přibývá lidí, kteří cestují za saunou a je populární saunová turistika. Ve střední Evropě jsou odlišnosti v saunování poměrně malé. Jde spíše o chování a preference návštěvníků, rozmanitost služeb jednotlivých wellness center a saunových světů a jejich vybavení.


Další článek


Nejlepší je to na severu, ne?

Pokud se vydáme na sever, do severských zemí, určitě se setkáme s řadou zajímavých saun a saunových zvyklostí. V Norsku můžeme jít na BADSTU rituál trvající 1,5 až 3 hodiny. Ve Finsku zjistíme, že každý v sauně polévá kameny a sauna je zde přirozeně velmi vlhká, nikoliv suchá finská. Také se zde hodně používají březové metličky a všichni v sauně se jimi metličkují. 

A co v Rusku?

Tuhle proceduru v Rusku obstará bančik a v Lotyšsku budeme v péči saunového průvodce „šamana“, který svůj um získal od rodičů a přenáší tak historické tradice saunování dál. Zde najdeme mnoho bylinek, metliček, trav a dalšího přírodního materiálu. Využívá se med, mořská sůl na zábaly a peelingy. Součástí rituálu je i položení do trávy nebo vznášení se v rukou saunéra na hladině řeky nebo jezera. 

U nás je standardem saunovat se bez plavek a je to rozhodně lepší, příjemnější a zdravější. Ideální dokonce je, pokud si nazí lehneme na prostěradlo, člověk je uvolněný, kůže může dýchat a horizontální poloha je také vhodnější pro důkladnou relaxaci.  

Jací jsou Češi saunéři? 

U nás se sauna stává stále populárnější a do saun chodí hodně nových návštěvníků. Obliba zdravého a správného saunování jako součásti zdravého životního stylu roste. Češi milují saunové ceremoniály, saunové divadlo a pak také rádi relaxují. I proto u nás vznikl Sauna Herbal Cup – mezinárodní festival a soutěž v bylinných procedurách a relaxačních rituálech. Také rádi chodíme do páry a milujeme beauty programy, peelingové a daší procedury v parní lázni. Novinkou je peelingový bar.

Na jaké úrovni je česká saunová kultura?

Jsem členem několika mezinárodních sdružení a asociací a mohu říci, že saunová komunita v ČR je velký vzor – máme celou řadu zkušených saunérů, pořádáme festivaly zážitkového saunování jako je SaunaFest, setkáváme se při výměnách zkušeností. Také je velký zájem o kurzy, školení a workshopy zážitkového saunování, aromaterapie...


Další článek


Proč myslíte, že je aktuálně velký rozmach saunování a stavění venkovních saunových světů?

Velký boom nastal s příchodem covidu a zájmem o zdravý životní styl. Saunování a otužování se staly doslova fenoménem a je to jenom dobře. Saunové zahrady jsou oblíbené, nabízí možnost projít se na čerstvém vzduchu, ochladit se a více prostoru pro relax. Člověk po saunování potřebuje více kyslíku, čerstvého vzduchu. Je ideální spojit saunování s pobytem venku. 

Je zajímavé, že v Německu nebo Holandsku provozovatelé velkých saunových center počítají i s návštěvníky s karavanem nebo obytným autem. To spojení se úplně nabízí – celý den saunování a relax v saunovém centru, kde je veškeré zázemí včetně vybrané gastronomie a pak noc ve svém obydlí na kolech.

Co byste na závěr doporučil někomu, kdo není zvyklý chodit do sauny, rád by začal, ale moc neví, jak na to a stydí se přijít někam, kde to nezná?

Určitě se nestydět. Všichni lidé v sauně jsou na tom stejně a vždy je možnost zahalit se do prostěradla a dodržet tak intimitu. Pro začátečníky je dobré začít se saunováním postupně, najít si dobré saunové centrum, kde zkušený personál a saunéři dokáží poradit s prvními krůčky. Ideální je začít v sauně kde je nižší teplota a vyšší vlhkost, zde je příjemněji a lépe se tu dýchá. 

VÁNOCE V SAUNĚ

Jedna z nejdůležitějších tradic a rodinných rituálů pro finské Vánoce je Joulusauna - vánoční sauna. 

Vůni přináší větve jedlí a borovic, kterými je sauna vyzdobena, i vonné esence. Připraven je med k potírání pokožky zjemnělý trochou kvalitního oleje a sauna očekává své hosty. Na ně se těší Duch sauny - Saunatonttu, skřítek, který žije v každé sauně. Svítí lucerničky, svíčky, elektrické osvětlení zůstává vypnuto. Hosté přináší i nějaké to občerstvení k saunování a nezapomenou ani na dárek pro saunového skřítka. 

Když saunování končí, sauna ještě musí být dobře nahřáta, pro to, aby duchové sauny se mohli jednou v roce navštívit a saunovat společně.