Polský ŻUK se vyráběl 40 let

AUTO


Přitom žral 16 litrů a byl nespolehlivý.FSC Żuk byl polský dodávkový automobil, vyráběný v podniku FSC (Fabryka Samochodów Ciężarowych) v Lublinu. V Polsku je to stejná připomínka socialistických dodávek jako naše dvanáctsettrojka. V našich končinách je překvapivě neznámá. Přitom se jich překvapivě vyrobilo přes půl milionu.


TEXT&FOTO: ROMAN HLOCH | DATUM: 25.4.2022 | 1 MINUTA ČTENÍ

DODÁVKA, valník policejní anton nebo hasičský speciál. Žuk zvládl vše a byl proto velmi rozšířen. Jsou i verze s obytnou nástavbou. Jednu takovou jsme zachytili v Praze. Ta naše má zřejmě podomácku dodělávanou nástavbu, ale vyrobil se i omezený počet sériově vyráběných obytných Žuků, které jsou dnes poměrně raritní.

Konstrukce dodávky vznikla v roce 1956 na základě automobilu FSO Warszawa. Z tohoto vozu pocházela většina podvozkových dílů, motor i nápravy. V roce 1958 se pomalu rozběhla produkce.

Ke kladům této dodávky patří velký užitný prostor a jeho variabilní využití, naopak velkým záporem je slabý a přehřívající se motor, problémy s řazením, mizerné jízdní vlastnosti bez zátěže a rychle odcházející slabá přední náprava

Zdroj: Wiki/Pitak

Žuk i Warszawu pohání stejný motor, tedy benzinový řadový čtyřválec o objemu 2120 ccm, ale malém výkonu 38,2 kW. Řazení je manuální s třístupňovou převodovkou. U pozdějších verzí má převodovka čtyři stupně. Motor byl původem sovětský a podle toho byl i spolehlivý. Obě auta mají také stejnou elektroinstalaci, přední nápravu vozu, zavěšení kol, a dokonce i celkem slabé bubnové brzdy.

Zdroj: Roman Hloch

Zajímavostí je, že i přes tyto nedostatky vydržel vůz bez podstatnějších konstrukčních zásahů ve výrobě až do roku 1998. Za tu dobu byly provedeny drobné úpravy, ale základní konstrukce byla v podstatě pořád stejná. V roce 1976 Polsko jednalo s firmou General Motors o možnosti licenční výroby automobilů Bedford, jako nástupce již tehdy zastaralého Žuka. Jednání však neuspěla a Žuk byl vyráběn od té doby bez větších změn do roku 1998.

Zdroj: Wiki/Johannes Maximilian

Fabrika v Lublinu vyrobila za čtyřicet let produkce 587 500 kusů různých variant Žuku. Dvanácettrojek se vyrobilo „jen“ necelých 70 tisíc.


Článek od stejného autora

Bistro Točna Dlabačov. 01.04.23 začíná druhá sezóna

Bistro Točna Dlabačov. 01.04.23 začíná druhá sezóna

Venku je sice ještě stále taková kosa, že se Eskymákům v zatáčce lámou psi, ale i tak už je jaro za dveřmi a zima nevyhraje. Už aby se otevřely zahrádky a mohli jsme si večer někde sednout na pivo a kus řeči. Proto potěší každá podobná zpráva, jako je ta, že se 01.04. opět otevře oblíbené Bistro v bývalé tramvajové točně Dlabačov. Detaily v našem článku.


I přes slabý pohon uvezl Žuk podle verze mezi 850 kg až 1600 kg. V dodávkové úpravě se dovnitř vešli dva lidé, vzadu pak byla připravena plocha o rozměrech až 4,9 m2. Byla vyráběna i varianta s prostorem pro šest nebo devět osob. Žuk udělal maximálně 90 km/h a vzal si přitom až 16 litrů benzinu na 100 km.

Zdroj: Wiki/Ludek

Fabrika v Lublinu vyrobila za čtyřicet let produkce 587 500 kusů různých variant Žuku. Velká část užitných vozů přitom směřovala na export, a to nejen do zemí socialistického bloku. Žuky jezdily třeba i ve Skandinávii, Řecku, Kolumbii, Ekvádoru či Egyptě, kde se auto i montovalo. Poslední Žuk sjel z výrobní linky 13. února 1998.

UNIVERZÁLNÍ DODÁVKOVÝ AUTOMOBIL ŻUK

Výrobce:  Fabryka Samochodów Ciężarowych FSC, Lublin, Polsko
Roky produkce:  1958–1998 postupně verze (A03 – A18)
Nástupce: Daewoo Lublin 1993–2007

TECHNICKÉ ÚDAJE

◉ Rozměry (DxŠxV): 4 310 / 1 875 / 2 180
◉ Rozvor: 2 700 cm
◉ Pohotovostní hmotnost: 1600 kg
◉ Celková hmotnost: 2500 kg
◉ Objem nádrže: 55 l
◉ Motor:

SV M-20 (později S-21 a 4C90)

◉ Převodovka: manuální 3 st., později manuální 4 st.