Irácký kurdistán. 
Tohle je jiný Irák, dobrodruhům zaslíbený

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Když jsem se zmínil, že jedu do Iráku, mnoho lidí nechápalo proč. Často následovaly komentáře jako: „Proč tam chceš jet?“ a „Nenech se tam zabít!“ Irák ale není jen neklidná oblast s budovami poznamenanými střelami a zničenými městy. Některé části Iráku jsou cestovateli vyhledávané a je bezpečné je navštívit.


TEXT&FOTO: MARTIN BUCHTA | DATUM: 1.3.2022 | 6 MINUT ČTENÍ

IRÁCKÝ KURDISTÁN se nachází v severovýchodním Iráku mezi Íránem a Tureckem a je poloautonomní oblastí, často označovanou jako „druhý Irák“. Je to velmi odlišné místo od jižního Iráku. Byl ušetřen války v roce 2003 a má vlastní vládu (kurdskou regionální vládu), prezidenta a armádu. Říká se mu zlatá klec středního východu, protože se tam krásně žije, ale odjet se nedá (s iráckým pasem je těžké dostat pracovní vízum do Evropy).

Byl jsem unešen tím, jak odlišný byl irácký Kurdistán od našich očekávání. Města jsou plná barev, prosperující, pulzuje v nich život. Pětiproudé dálnice spojující hlavní města jsou lemovány výškovými budovami. Téměř každý tam kouří a kouření je povoleno všude, včetně hotelových pokojů. Je docela běžné, že ve svém pokoji cítíte kouř, ať už od sousedů nebo předchozích obyvatel.

Téměř každý tam kouří.

Co se týče krajiny, irácký Kurdistán nemůže být odlišnější od jihu. Oblast je pokryta zelenými horami a zasněženými vrcholky, protkaná údolími a bujnými vodopády. Na naší cestě jsme podnikli několik krátkých túr do hlubokých jeskyní, kochali se výhledy do kaňonů a vyjeli na vrcholky hor.

Jak je to bezpečné

Kurdský region je relativně stabilní. Je to hlavně kvůli silným vojenským silám Peshmarga, které úspěšně bránily zemi před ISIS. Já osobně jsem se cítil bezpečně, ale lhal bych, kdybych řekl, že návštěva Kurdistánu je 100% bezpečná. Stále existují případy útoků ze strany ISIS v určitých oblastech a konflikty mezi Kurdy a Araby v jiných částech.

Nejlepší je držet krok s nejnovějším vývojem a zůstat ve větších městech, nenocovat venku na divoko.


Navazující článek

Irácký Kurdistán. Jdeme na dřeň lidské civilizace

Irácký Kurdistán. Jdeme na dřeň lidské civilizace

Málokdo zřejmě tuší, kolik je toho v iráckém Kurdistánu k vidění. I já jsem byl překvapen. Během jednoho týdne jsme viděli pulzující velkoměsta plná historických památek, řadu klášterů, jezídské poutní místo a mešitu, ale také bezpočet modrých vodopádů, strmé soutěsky, kaňony, velkolepé hory a hluboké jeskyně.


Po zemi se dá vstoupit přes hranice s Tureckem a Íránem.

Hlavní Turecký přechod je na hranici Ibrahim Khalil/Habur. Z Turecka pravidelně odjíždějí sdílené taxíky z města Silopi, které vás zavezou přes hranice do města Zakho v iráckém Kurdistánu. Z Íránu je oblíbeným hraničním přechodem je Haji Omeran, který se nachází podél Hamilton Road, která vede z Arbílu do Íránu. Každý den se dá přejet autobusem z Tabrízu nebo Urmia/Orumiyeh přímo do Arbílu.

Jak získat vízum

Čechům stačí do Kurdistánu vízum vystavené při příjezdu. Dostali jsme ho na letišti za poplatek 75 USD. V Kurdistánu pak můžete zůstat až 30 dní, ale nebudete moci cestovat do jiných částí Iráku mimo oblast Kurdistánu. Pokud byste se omylem dostali do Iráku samotného, tak jste nedovoleně vstoupili na cizí území. Pro Irák totiž potřebujete víza vyřídit na Irácké ambasádě v Praze a jako turista je nemáte šanci dostat. Vydávají se pouze pracovní víza.

Jak se tam pohybovat

V zemi se můžete pohybovat volně a nezávisle. Veřejné autobusy však spojují pouze hlavní města a jediným dalším způsobem, jak se dostat do malých vesnic a přírodních památek, je stopování nebo pronájem auta. Stopování jsme nezkoušeli, měli jsme pronajaté auto z půjčovny na celý pobyt. Díky tomu jsme se podívali do odlehlých venkovských oblastí Kurdistánu, kde je toho hodně k vidění. Region je hornatý a posetý údolími, řekami a vodopády, které lze prozkoumat pouze po vlastní ose.

Kde se najíst

Kebab, zelenina na kyselo a mátová polévka.. 

Klasické jídlo místní kuchyně je kebab. Měli ho úplně všude a většinou neměli na výběr nic jiného. Místní kebab má však s tím naším společný pouze způsob přípravy. Klasický kebab v housce, který známe u nás asi nejvíc, se jmenuje Shawarma.


Článek od stejného autora

Rodinná dovolená v salónním coupé

Rodinná dovolená v salónním coupé

Začátek cesty. Pořád jsme přemýšleli, kam a jak pojedeme na dovolenou. V půlce dubna jsme náhodou narazili na informaci, že je možné koupit jízdenky vlakem po celé Evropě za polovinu. Interrail slavil 60 let. A protože nabídka končila o půlnoci stejného dne, bylo to rozhodnutí rychlé.


Jí se zde hodně zeleniny. Kromě klasické čerstvé, kde nikdy nechybí okurka, rajče a cibule, je zde velmi oblíbená zelenina nakládaná a extrémně kyselá. Zatímco my nakládáme především okurky a zelí, zde se nakládá snad všechno.

Většinou měli i polévku. Dost často to byla polévka rajská, několikrát jsme jedli i hráškovou a jednou dokonce mátovou, což byl pro nás z polévek nejexotičtější a nejchutnější zážitek. Co se týče pití, tak k jídlu nám vždy automaticky donesli vodu a přišlo nám, že ji do ceny nikdy nezapočítávají. Jinak se servíruje klasická kombinace Cola, Fanta, Sprite a několik místních variant.

Irák je muslimská země, takže k jídlu se nikdy alkohol nepodává. To ale neznamená, že se alkohol nedá koupit.

Musíte najít specializovaný obchod s alkoholem a tam dostanete co hrdlo ráčí. Piva z Německa, Belgie, Rumunska, Libanonu, alkohol všech světových značek, vše za ceny nižší než u nás. Tyto obchody však nejsou na každé vesnici, pouze ve větších městech, navíc často pouze v křesťanských čtvrtích. To je i případ Arbílu, kde se za alkoholem jezdí do čtvrti Ghazali, kousek od letiště. Tudíž, v případě výletu do hor je nutné se předzásobit!

Kdy tam jet

Vyhnul bych se létu a neevropským teplotám, i v zimě, kde v divokých horách napadne opravdu hodně sněhu. My jsme tam byli na konci října a teplotně byla návštěva naprosto ideální. V Arbílu bylo velmi příjemně, teploty se pohybovaly kolem 23-26 stupňů. V horách teploty mírně klesly na nejnižších kolem 15 stupňů. Na chladné večery stačila lehká bunda.

Jak dlouho se zdržet

Za 7 dní jsme procestovali celou oblast. Podle průvodců i zdrojů na internetu jsme viděli téměř vše, co jsme mohli vidět – i když jsme to dělali docela rychlým tempem a každý den jsme se přesouvali. Denně jsme navštívili průměrně šest až osm míst.

Doporučuji minimálně 7 dní. Optimální délka by byla 9-11 dní, zvláště pokud máte zájem o pěší turistiku. Potom můžete strávit dva dny v každém větším městě a také vidět nespočet údolí a kaňonů podél cesty.

Internet a data 

Internet je v Kurdistánu překvapivě rychlý a snadno dostupný. Můžete snadno získat SIM kartu, která má 4G data s rychlostí až 25 Mb/s. Mobilní signál byl téměř všude, kam jsme šli. Všechny hotely, ve kterých jsme bydleli, měly bezplatné WiFi, které bylo úžasně rychlé. Bez problémů jsem mohl vést videochaty a streamovat videa.

Kde se ubytovat

Ubytování v Kurdistánu je obecně poměrně dostupné a pohodlné a nabízí dobrý poměr kvality a ceny. 

Pár tipů na hotely, kde jsme pobývali

Khan Saray Hotel, Sulaimaniy

Nachází se přímo vedle hlavního bazaru. Luxusní čtyřhvězdičkový hotel. Jen ty snídaně byly odfláknuté. Každý dostal předpřipravený box, a to bylo vše.

Kristal Hotel, Duhok

Moderní hotel s velkými apartmány. Měli jsme obývací část a dvě ložnice a 3-4 lůžka v každé ložnici. Přímo před hotelem je také spousta pekáren a obchodů a hotel je nedaleko od centra města a bazaru.

Rubar hotel

Jediný hotel v horách mimo velká města, který jsme nedokázali sehnat na Booking.com. Nachází se v Barzánské oblasti, na severu, nedaleko od hlavních kaňonů, které určitě stojí za vidění.

Arbíl

Na Arbíl tip neuvádím, protože tam je hotelů tolik, že nechám na každém, ať si vybere, co si přeje.