4 hry Husákových dětí. Vraťme se s dětmi do osmdesátých let

CESTOVÁNÍ>DĚTI NA CESTÁCH


Mít v záloze pár outdoorových her pro zabavení neposedných nebo znuděných dítek se hodí. Prověřili jsme na vlastních dětech hry, co jsme venku hrávali my – tzv. Husákovy děti. Nepotřebujeme nic extra, vše bychom měli mít v základní výbavě pro cestování s rodinou karavanem.


TEXT: LINDA NEJEZCHLEBOVÁ | DATUM: 12.4.2022 | 4 MINUTY ČTENÍ

1

Ne–Kuličky

Vlastnit pytlík se skleněnkami je sice opět v módě, nicméně není ho třeba. Příprava ke hře je snadná. Na rovném místě vydlabeme do země důlek či díru. Velikost záleží jen na nás, může jich být i několik pro odstupňování obtížnosti. K vydlabání lze použít buď polévkovou lžíci, nebo pevnější klacek. Už samotné tvoření důlku bývá výzvou mezi sourozenci a kamarády.

Pokud nemáme skleněnky, máme na výběr z přírodnin nebo suchých potravin. Z přírodnin se nabízejí: žaludy, kaštany, větší pecky od třešní (nebo malé od avokáda), malé šišky, malé kamínky. Zkrátka věc, do které lze cvrnknout, aniž bychom si poranili prst. Je-li nouze o přírodní venkovní materiál, hodí se pár zrnek sušené cizrny nebo třeba těstoviny (tvary: penne, rigatoni, fusilli). Větší odvážlivci mohou zvolit kostky cukru.

Miloš Zapletal ve své Encyklopedii her z roku 1988 uvádí desítky variant i s pravidly. Např. Na kuličkového krále, Dvojičky, Koulená, Tinki tinky ...

Princip hry je od starověkého Říma, kdy se hrávalo s kousky mramoru, neměnný. Cvrnkáním z určené vzdálenosti musíme dostat svou kuličku co nejrychleji do důlku. Pokud zjistíme, že máme talent, můžeme zkusit jej uplatnit v Českém kuličkovém svazu, který každoročně od roku 2002 organizuje mezinárodní turnaj Czech Open a třeba se dostat až na každoroční týmové mistrovství světa v Anglii.

2

Skákací panák s masáží chodidel

Skvělá zábava k unavení napříč věkovými kategoriemi. Zapomeňme ovšem na klasiku namalovanou na chodníku, kde hravě rozpoznáme hranice pole, kam nesmíme došlápnout. Panáka v přírodě si musíme sestavit, vytvořit a pak jej zdolat.


Článek od stejného autora

Rothenburg. Výlet do města, kde se natáčel Harry Potter

Rothenburg. Výlet do města, kde se natáčel Harry Potter

Bavorský Rothenburg je pastvou nejen pro oči a foťák, ale i pro chuťové buňky. Člověk zde má pocit, že se ocitl ve středověku. Snad i proto se zde natáčel Harry Potter. Cestou tam navíc můžeme obdivovat množství čapích hnízd, samozřejmě skutečných, která jako by byla součástí lidských obydlí.


V okolí najdeme co nejvíce podobně dlouhých větví. Ty poslouží jako ohraničení skákacích polí. Obvykle se panák dělí na 5-11 částí (5 částí tělo a krk pro skok vpřed, 2 části nohy pro rozskočení do stran a 2 pole na hlavu na obrat). Větve poskládáme do navazujících čtverců či obdélníků větších než největší chodidlo soutěžícího.

Čtverce vyplníme kamínky a větvičkami a máme panáka s masáží chodidel.

 Dále se hodí rozmanitý materiál pro vyplnění polí a určení obtížnosti skákání. Jehličí, listy, písek, drobné kamínky, polámané větvičky rozdělíme do jednotlivých polí. Tato různá pole zvýší obtížnost a jsou výzvou pro zdolání panáku naboso. Pro hru se hodí ještě například kámen/šiška, který se postupně vhazuje do polí a takto označené pole se musí přeskočit. Vyhrává skákající bez přešlapů a s nejrychlejších časem.

3

Cukr-káva-limonáda...

Hru, kterou si užijeme kdykoli na výletě, nebo zpestříme dlouhou chvíli na jednom místě. Nepotřebujeme vůbec nic. Vylosovaný (třeba metodou kámen-nůžky-papír) se postaví na stanovenou metu, kam se budou další hráči snažit co nejrychleji dostat. Hráči se seřadí vedle sebe a čekají, až vylosovaný, který je otočený zády, hlasitě dořekne formuli:

„Cukr-káva-limonáda-čaj-rum-bum“

Rychlost je pouze na něm. Doba odříkávání formule je čas pro spurt k cílové metě. Skončí-li odříkání a vylosovaný se otočí, musí všichni hráči zamrznout v pohybu, zkamenět jako sochy. Pokud se někdo pohne, je penalizován třeba dvěma kroky zpět. Kdo první doběhne k cíli/metě, stává se dalším odříkávajícím formuli. Odměnou vítězům může být malinovka navíc v další zastávce na výletě.

4

Překážková dráha

Heslem pro tuto aktivitu je: Přeskoč, přelez i podlez! Buďme bez obav, žádný Spartan Race nás nečeká. Není třeba gymnastických dovedností ani speciálního náčiní. Příroda nabízí překážek ke zdolání víc než dost. V lese se pro překážkovou dráhu hodí spadlé kmeny, pařezy, vzrostlé stromy, cesty. Vybereme si místo, určíme jednotlivá stanoviště s aktivitami a podle věku a schopností dětí jim pomůžeme se zdoláním překážek.


Další článek

Natočte si cestu. Jak na to, poradí zkušený Youtuber

Natočte si cestu. Jak na to, poradí zkušený Youtuber

Videa jsou fantastická věc. Dříve jsem spíše fotil, ale mnohem raději se podívám na deset let staré video, než vytáhnu staré fotky. Lépe se dokážu vrátit do míst a času, kdy videa vznikala. Na mém YouTube kanálu se mě mnoho lidí ptalo, na co točím a v čem stříhám. Proto jsem se rozhodl dát veškeré info dohromady právě tady.


Jako překážky v dráze lze využít:

◉ spadlý kmen: přejít vpřed, přejít bokem, podlézt, přeskočit

◉ nízký menší pařez: udělat deset dřepů, 30s stát na jedné noze, 10s stát na jedné noze se zavřenýma očima, udělat holubičku

◉ kmen stromu: držet se ho a oběhnout 3x oběma směry, trefit ho 3 šiškami (kaštany, žaludy, kamínky), 3x se otočit kolem vlastní osy a poté trefit

◉ pevnou větev: udělat shyb, viset 10 vteřin, přitáhnout 5x kolena k hrudníku

◉ cesta/palouk/louka: skákat po jedné noze, válet sudy, udělat kotoul, udělat hvězdu

Obdobnou dráhu můžeme sestavit v kempu a zapojit i ostatní děti. Rodiče se vzájemně seznámí a ratolesti si užijí zábavu. K sestavení dráhy postačí židle pro obíhání, stůl na podlézání, hrnec na trefování (třeba kolíčky), deky nebo podložky na kotouly a válení sudů. V teplých dnech lze ke zvýšení obtížnosti využít i vodu. Naplňme vodou nerozbitný hrnek nebo naběračku a část dráhy zdolejme s cílem co nejméně vody vylít. Variant překážkových drah je nespočet, fantazii se meze nekladou.

Mnozí z nás si tyto hry propojují s minulým režimem, kdy jsme prožívali naše dětství. Samotnou mne překvapilo, jak tyto obyčejné aktivity dokážou chytit i dnešní děti. 

Tak hodně legrace!