Natočte si cestu. Jak na to, poradí zkušený Youtuber

LIFESTYLE>VIDEO


Videa jsou fantastická věc. Dříve jsem spíše fotil, ale mnohem raději se podívám na deset let staré video, než vytáhnu staré fotky. Lépe se dokážu vrátit do míst a času, kdy videa vznikala. Na mém YouTube kanálu se mě mnoho lidí ptalo, na co točím a v čem stříhám. Proto jsem se rozhodl dát veškeré info dohromady právě tady.

TEXT: DAVID SUDA | DATUM: 16.10.2022 | 5 MINUT ČTENÍ

Na co točit? Na cokoliv!

Tohle je nejčastější otázka, ale překvapivě ne ta nejdůležitější. V dnešní době úžasných přístrojů to je skoro jedno. Mám stařičký Canon 5D. Jedna z prvních kanoňáckých zrcadlovek, která zvládala točit videa. A točím na ní dodnes. Mám ji opatřenou zoom objektivem 24–70 mm. Vždy na ní mám přimontovaný Gorilla Tripod. Je to velice praktická věc pro selfie natáčení i pro přichycení foťáku kamkoliv.

JOBY GORILLAPOD

Vynikající kulová hlava

JOBY GORILLAPOD 3K Kit

datart.cz

1990 Kč

◉Pro kompakty/DSLR/CSC/videokamery
◉Nosnost 3kg / Hmotnost 0,391kg / Max výška 30 cm / Min výška 10 cm 
◉Panorámování o 360° / náklon o 90°

K tomu jsem pořídil kompakt Canon G7X. Dělá mizerné fotky, ale pěkná videa. Obzvlášť při malém světle. Točíme na něj jízdy autem a jízdy na kole. Občas s sebou tahám i dron. Konkrétně mám DJI Spark. Je to prďola, ale točí fantasticky. GoPro moc nepoužívám. Mám asi jeho 3. generaci, která na podvodní záběry potřebovala kryt a ten jsem již před lety rozflákal. Jednou si možná koupím nové.

CANON PowerShot G7

Fantastická obrazová kvalita

CANON PowerShot G7 X Mark II

fotoskoda.cz

13790 Kč

◉20,1 megapixelů
◉Objektiv s vysokou světelností f/1,8 až 2,8
◉Záznam Full-HD 60p videa
◉Citlivost ISO 125 až 12 800
◉Procesor DIGIC 7 / 8,8–36,8 mm (ekvivalent k 35mm filmu: 24 až 100 mm)

Spoustu videí ale natočím na iPhone. Je to tak. Je to prostě univerzální bojovník, který máte vždy u sebe. Má dostatečnou obrazovou kvalitu, skvělý stabilizátor obrazu a dokáže i solidně snímat zvuk. Některá videa jsem natočil skoro celá na iPhone.

iPhone 13

Nejlepší profesionální fotosoustava na iPhonu

iPhone 13

istyle.cz

28 990 Kč

◉3 skvělé fotoaparáty na fotky a videa při slabém světle, makro fotografii a ProRes video.

Proč tolik zařízení? Asi miluji fototechniku. Ale nikdy neberu vše najednou. Vždy beru jen to, co skutečně použiji na dané dovolené. Nechci s sebou tahat věci navíc i třeba kvůli možnosti vykradení. Třeba dovolenou na kolech jsem celou natočil jen na digitální kompakt a iPhone.

Spoustu videí točím na iPhone. Je to prostě univerzální bojovník, který máte vždy u sebe.

💡TIP

Pokud budete točit se zvukem, ujistěte se, jestli váš foťák dobře točí ve větru. Chvíli jsem točil na RICOH GR III, který dělá fajn fotky, ale špatný videa s velice špatným zvukem. Bohužel mraky záběrů k vyhození.

Co točit? Jen to důležité

Není nic horšího, než když při střihání zjistíte, že vám chybí některé záběry. Kousek, kvůli kterému vám vaše video skočí v ději. Doporučuji točit každý důležitý krok příběhu, který se rozhodnete točit. Například: pokud chcete točit průběh dne, je důležité, abyste měli záběr, který určí, co je ráno a co je noc.

Pokud točíte vaše video z dovolené jen jako výčet destinací, zase se ujistěte, že máte široký záběr, který dobře definuje místo, kde jste byli. Je dobré tedy pokrýt vše. Ale pozor na nekonečné záběry. Postupem času už budete točit jen to, co ve finále použijete. Tím si ušetříte spoustu času ve střižně. Já pak točím třeba jen třívteřinové záběry, protože víc do finálního střihu stejně nedám.

💡TIP

Promyslete, jestli bude mít vaše video původní zvuk. Já osobně volím mix průvodního slova, autentického zvuku a hudby (hudba převažuje). Ale i tak je důležité se nebát mluvit na kameru a vše popsat. Kde jste, co tam je zajímavého, co se stalo. Opravdu to pak ve střižně oceníte. I přes to, že v ten moment jste blázen, co mluví do foťáku.

Postupem času už budete točit jen to, co ve finále použijete.

Střihání a postprodukce

Dám jednu vychytávku hned do začátku. Pusťte se do střihání co nejdříve po návratu z dovolené, dokud na to máte největší chuť a dokud si ještě pamatujete, jaké záběry jste nabrali. Je mnoho postupů, jak stříhat. Mně se osvědčilo si nejdříve naházet do časové osy veškerý materiál a chronologicky ho seřadit. Pak stříhám načisto, přehazuji záběry, aby na sebe pasovaly a dobře vyprávěly děj. Video podkládám hudbou.

Autorská práva

Vzhledem k tomu, že dávám videa na Youtube, potřebuji mít hudbu bez autorských práv. Tu jednoduše najdete přímo na Youtube pod hesly jako „No Copyright Music“ nebo „Vlog Music“. Je tam toho spousta. Youtube má pak i svou knihovnu hudeb, které si můžete stáhnout a použít.


Článek od stejného autora

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

Dovolená nabízí trochu více rodinného času. My ho vyplňujeme hraním her a vedeme k tomu děcka odmalička. Sami jsme překvapeni, jak velké množství her s sebou taháme v obytňáku. Hlavně, že se před cestou pečlivě rozmýšlíme, jestli si máme vzít o tričko víc nebo méně.


Barvy

Videa v podstatě vůbec nebarvím. Nechávám je taková, jaká vyjdou ze zařízení. U fotek ladím každý detail, ale u videí chci, aby divák zažil co nejvíce autentické atmosféry. Pár videí mi vyjde třeba moc tmavých, tak je vytáhnu prostřednictvím „brightness & contrast“.

Střih

Ze střihacích programů znám Adobe Premier, Final Cut nebo iMovie. Postačí prostě vše, co vám umožní dávat záběry za sebe, používat místa, která chcete a použít více vrstev zvuku pro vložení hudby.

Pusťte se do střihání co nejdříve po návratu z dovolené, dokud na to máte největší chuť a dokud si ještě pamatujete, jaké záběry jste nabrali.

Jak videa zpestřit

Slowmotion, timelapse, dron, titulky

Pokud to váš foťák či telefon umožňuje a hodí se to pro danou situaci, točte na více oken (např. 50). Pak můžete záběry o půlku zpomalit. Je to fajn na dynamické scény, které si pak lépe vychutnáte. Zrychlování záběrů často nepoužívám, ale časosběry jsou vděčné, pokud dáte foťák na stativ a chcete ukázat frmol na nějakém místě.

Dron

Jasnou hitovkou jsou záběry z dronu. Určitě se ujistěte, jestli s dronem v dané lokalitě můžete létat a nikoho neohrožujete. Mé zkušenosti jsou různorodé. Už na mě pár lidí naběhlo, často ale přistoupí nějaký zvědavec a chce vidět záběry. Jiní lidé mají také dron a chtějí si o létání popovídat. Jednou jsem už dron také rozsekal o pobřežní skaliska. Po vzletu jsem zjistil, že kus ode mě je brutální vítr a dron se stal naprosto neovladatelný. Uff.

Doplňky

Videa můžete také doplnit o text či nějakou infografiku. Při delších cestách vkládám do videí mapy s místem kde jsme nebo animované texty s názvem míst, kempů či pláží. Další vychytávkou jsou různé zvuky, které mohou reagovat na děj či situaci.

Délka videa

Co se délky videa týče, tak záleží, pro jaký účel videa stříháte a kolik máte hrubého materiálu. Mou standardní délkou byla půlhodinová videa z jedné dovolené. Ovšem, když jsem si přivezl z poslední dovolené na Sardinii 6 hodin materiálu, nechtěl jsem 5,5 hodiny hodit do koše. Rozhodl jsem se z toho udělat osmidílný seriál. Bylo to dobré rozhodnutí, protože jsem alespoň byl schopen se postupně materiálem prokousat a utřídit ho.

💡TIP

Pokud se vám poštěstí udělat nějaký extra dlouhý záběr, který milujete, ale normálního diváka by unudil, použijte tzv. jump cut. Prostě ho na několikrát rozstřihejte a skákejte v něm časově kupředu. Tohle například používám, když odjíždím s obytňákem z kempu. Tahle operace by trvala aspoň minutu, ale skoky v ději tuhle akci odvyprávím za pár vteřin.