Křičte sprostě! Tipy, jak najít v obytňáku zenovou zahradu

VANLIFE


Méně obytného prostoru na cestách může znamenat více třaskavých emocí pohromadě. Přinášíme 5 jednoduchých tipů jak se zklidnit v karavanu. Bez toho, aniž byste se museli zavřít do sprcháče a dát si studený přeliv. Což se hodí, protože ušetříte vodu z nádrže.


TEXT : JAN DAVID | DATUM: 1.6.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Vítejte ve světě jednoduchých a funkčních technik, které využívají i velká zvířata ve firmách světových jmen. Jde například o techniku vycházející z Mindfulness. To je metoda zaměřující se prožitkově na přítomné dění, která je šikovně vyzobnutá z buddhistických meditací. A viděli jste někdy sochu vzteklého Buddhy za volantem?

◉Stop! 

A s vděčností

Zastavte. To za prvé. Zastavte se na chvíli, ať už děláte cokoli. Zastavte auto, zastavte chůzi, zastavte tok svých myšlenek. Těžké? OK, udělejte jeden vědomý nádech a výdech. Soustřeďte se na provedení nádechu a výdechu. Pozorujte přitom vše kolem sebe – ale i v sobě – jako ve filmu nebo počítačové hře.

Tato praxe je úplným základem metody Mindfulness, aby se mysl naučila odpočívat a vnímat to, co se děje v daný okamžik. Jde o pověstné “tady a teď” – ať už máte klidný den nebo prožíváte horor.

Tak znova – nááádech a výýýdech

Uvědomte si přitom, že jde o jedinečnou a neopakovatelnou chvíli vašeho života. Metoda Mindfulness totiž pracuje se zaměřením na “vděčnost”. Při dýchání tedy buďte vděční, že dýcháte. Dýcháte – žijete. Buďte vděční, že máte obytňák, že umíte řídit, že můžete dojet, kam chcete. Buďte rádi, že jste.

◉Ještě lepší s tužkou v puse

Ještě před cestou dejte do kastliku několik dřevěných tužek. Budou se vám hodit, pokud je trudnomyslnost vaším občasným parťákem na cestách. Zní to možná trochu bláznivě, ale jedna tužka vložená do úst může proměnit vaši náladu. Případně stačí obyčejná propiska, čínská jídelní hůlka nebo klidně větvička.

Tato technika vychází z myšlenky, že dobrá nálada vytváří na obličeji úsměv, a je tomu tak i obráceně. Tedy že si nasazením úsměvu vytvoříte dobrou náladu. Postup? Tužku, nebo cokoliv jiného z nabídky, vložíte do úst mezi zuby tak, aby konce směřovaly po stranách ven od ucha k uchu jako když pes nese kost.

Seďte, zavřete oči, vydržte minutu, dvě, tři… Podle nálady. Tužka v puse vám mírně zvedne koutky a postupně se opravdu začnete cítit lépe. Tato metoda vychází z bodyterapeutických směrů a kupodivu funguje. A když je vzteku přespříliš, hodí se ta zásoba tužek, pokud první, druhou překousnete.

◉Sprosťárnami k uvolnění

Došly vám rozkousané tužky a strom široko daleko nevidět? To je k vzteku. Napětí dál roste a uvnitř obytňáku na něj přestává být místo. Pulzující žilka na spánku hrozí vyražením bočního okýnka. Tohle musí z těla ven, doslova. Vééén!

Když omezujeme prožívání smutku, vzteku a frustrace, tak tím omezujeme i kapacitu pro radost a potěšení. S tímto vzorcem pracuje metoda Core Energetics, která lidem pomáhá ladit se na zdroje své vnitřní síly. Následující cvičení slouží k obnovení kontaktu se sebou a rozproudění energie.

Vystupte z auta, ideálně na odlehlejším místě. 

Zašklebte se, zakřičte, ukažte nějaké sprosté gesto. Zařvěte nadávku, něco jadRRRného. P…del, třeba. Křičte: “Ne! Nééé!” Vnímejte celým tělem, co zrovna děláte. Uvolnění je zaručené. Usmějte se pak a zvolejte: “Ano, ANO!” Zadupejte, zaskákejte, řvěte hlasem plným síly. Hurá.


Článek od stejného autora

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

K Vikingům na Zvíkov. Recenze kempu Zvíkov Village

Je to jeden z pouhých tří pětihvězdičkových kempů v Česku. Mezi velké sruby a skandinávské chatky z kvalitního dřeva z Norska a ze Sibiře se krásně vejde i naše obytné auto. Zvíkov Village kemp je totiž jedním z nejlépe hodnocených kempů u nás.


◉Prosím, ani nevstávejte

Jste už utahaní ze všeho, co byste “museli” pro dosáhnutí vnitřního klidu? Tak zůstaňte sedět, klidně za volantem. Jen se přesvědčte, že je obytňák bezpečně zaparkovaný. Za chvíli totiž zavřete oči, aniž byste chtěli uprchnout od dění světa okolo vás. Jen ochutnáte techniku vycházející z metody Somatic Experiencing.

Pocit bezpečí má podle tohoto systému dva komponenty – orientaci a uzemnění. I když máte pocit, že obytňák znáte nazpaměť, rozhlížejte se pomalu kolem sebe. Uvědomujte si, co vidíte. Orientace je důležitá pro sebe-potvrzení, že se nacházíte v bezpečném prostředí. V autě jste ideálně o samotě, a máte zamčeno.

Po orientaci může přijít uzemnění. Dřív to nefunguje. Pohodlně se usaďte a zaměřte se chvíli na dech. Oproti cvičení z bodu 1 ho pouze pozorujte a nesnažte se ho měnit. Pak si všimněte, co a jak vás fyzicky podepírá a kde oporu vnímáte? Je to pocit na zádech, zadku, pod rukama? Zaměřte se na pocit bytí ve svém těle.

A co cítíte? Teplo? Chlad? Měkkost? Všimněte si, jestli vám současná chvíle něco připomíná. Jak na to reaguje vaše tělo? Co vaše pocity? Můžete se zavrtět, přenést váhu na jinou část těla, změnit pozici do (ještě) pohodlnější. Pokud v některé části těla ucítíte nekomfort, trochu se rozdýchejte, otevřete oči a běžte se chvíli projít.

◉Konec (sebe)kritiky

Proboha, co jsem to zase provedl/a?! To jsem ale…(nadávku doplňte dle chuti). “Tak přesně takhle ne,” říká psychoterapeutka Jitka Nesnídalová, specialistka na harmonické vztahy. Klientům doporučuje tři pravidla sebepřijetí, která jsou inspirovaná myšlenkami motivační koučky Louise L. Hay.

◉ Konec kritiky sama sebe = přestaňte se kritizovat. Lépe jste to v tu chvíli neuměli nebo prostě neudělali, máte zkušenost pro příště. 
◉ Konec kritiky druhých = proč kritizovat ostatní? Zkuste si říct osvobozující: “Aha, takový je tvůj pohled na věc.” 
Konec strachu z kritiky od druhých = nikdo nemá právo vás hodnotit. Nevyčerpávejte se něčím, co nemůžete kontrolovat..

Závěrem. Jsme ve finále

Když si zmíněné techniky osvojíte za jednu cestu obytňákem jste superman, či superwoman (pokud nejste na roční cestě kolem světa). A pro všechny ostatní máme poslední TIP:

Než budete (ne)chtít vztekle vybuchnout, počítejte klasicky do deseti. PO-MA-LU! Nebo od stovky odečítejte číslo sedm, rovná se 93 mínus 7… A tak dále. Zpomalíte tím dýchání, skrze to se zklidní i další fyziologické funkce.

Je vidět, že snad na každém nádechu záleží. Život je krásný, zvlášť v obytňáku. Až do posledního výdechu. 

Tak šťastnou cestu!