Brooke Holm. Fotografka, co si umí podmanit krajinu

LIFESTYLE>FOTO


Australsko-americká fotografka Brooke Holm je známá pro minimalistické fotky moderních zátiší a architektury. Srdce diváků si ale získala úchvatnými snímky krajiny, které připomínají výseky uměleckých děl.


DATUM: 15. BŘEZEN 2022  | TEXT: LUCIA HEVEROVÁ | FOTO: BROKEHOLM.COM&SAGECULTURE.COM | 2 MINUTY ČTENÍ

Brooke se stala fotografkou vlastně mimoděk, díky své původní práci v reklamní agentuře. Ve volné tvorbě zachycuje velmi poetickou formou vztah člověka s jeho životním prostředím.

"Příroda je nejdůležitějším aspektem mé práce. Příroda a lidé se vzájemně ovlivňují, proto zde musí fungovat vzájemné dávání i přijímání. Zatím se ten vliv zdá být jednostranný", říká autorka.

Její fotky vznikají s cílem inspirovat k hlubšímu zamyšlení nad tím, jak moc člověk zasahuje do krajiny a jakým způsobem to dlouhodobě ovlivňuje život na planetě. Kolekce fotografií z roku 2016 s názvem "Salt & Sky" ukazuje obrazy solných dolů jako součást krajiny, ve které se nachází také UNESCEM chráněná Žraločí zátoka. Vysoká estetika leteckého snímku ukazuje též na oběti, které krajina díky takovému zásahu nutně musí podstoupit.

"Nemůžeme s vulkány bojovat zbraněmi a rozhodně si nemůžeme koupit nový Velký bariérový útes, jakmile ho nakonec zničíme."

V roce 2015 vznikla série s názvem "Arctic". Přestože jde o oblast, do které se většina z nás zřejmě nikdy nepodívá, jde o vysoce ohrožené místo, jehož postupné ničení má velký vliv i na naše prostředí. "Oteplování na Arktidě je nejméně dvakrát rychlejší než ve zbytku světa, ubývá ledních medvědů a ledovce ustupují alarmující rychlostí," říká Brooke. Doufá proto, že její fotografie budou inspirovat ke zvýšení povědomí o této důležité problematice.

V roce 2017 vznikla sbírka "Mineral Matter", 2018 "Sea Lake", 2019 "Sand Sea". Kolekce s názvem "Valle Mortis" vznikla loni a zachycuje Údolí smrti v Kalifornii. Soubor fotek, který bude vystaven letos v září v Los Angeles nese název „Ephemera“. Fotografie mokřadů na pobřeží Walvis Bay v Namibii vypadají, jako bychom se na místo na vodní řečiště dívali na žíly a tepny lidského těla.

Všechny snímky, přestože pracují s minimálními výrazovými prostředky, nechávají vyniknout sílu krajiny a jsou tak ve výsledku velmi monumentální a fascinující.

@BrookeHolm