Velikonoční menu 3 x jinak

Španělsko, Itálie, Dánsko


Popsat pestrost tradičních velikonočních pokrmů alespoň v jednotlivých evropských státech by zabralo mnoho stránek, a tak jsme pro vás nachystali tři velikonoční menu, kterými se můžete letos inspirovat a vyzkoušet něco nového.  Dvě jsou ze slunného jihu a jedno ze severu Evropy. Veselé Velikonoce a dobrou chuť.


TEXT: TEREZA KUBÍČKOVÁ | DATUM: 26.02. 2024 | 2 MINUTY ČTENÍ

Jak slaví Velikonoce Italové?

Náboženské cítění Italů se o Velikonocích promítá do tradičních mší a posvátných procesí. Na Boží hod chodí věřící do kostela, kde kněz požehnává vajíčka, která se při obědě dávají doprostřed stolu.

Jaké jsou italské velikonoční pokrmy?

Velikonoce v Itálii chutnají po jehněčím a čokoládě. Společně s těstovinami různého typu, vařenými vajíčky a slanými koláči tvoří velikonoční nedělní oběd. Právě jehněčí maso připravené na různé způsoby je jeho gastronomickým vrcholem.

Italské velikonoční menu

Předkrm

Italové jsou mistři předkrmů. Na Velikonoce je připravují z první jarní zeleniny, jako jsou fazolky, artyčoky či hrášek. Tradičním předkrmem je Torta salata con gli asparagi, slaný koláč s chřestem.

FOTO: Torta salata con gli asparagi, cucchiaio.it

Polévka

Na velikonoční neděli připravují Italové polévku Minestra di Pasqua, plnou zelených druhů zeleniny, nebo o něco skromnější polévku Brodetto Pasquale s opečenými kostičkami chleba.

Hlavní chod

Agnello di Pasqua neboli velikonoční jehněčí se připravuje na různé způsoby. V Piemontu a Benátsku se peče s bramborami, na Sicílii s rozmarýnem a cibulí a v Abruzzu s cardoncelli – divokou zeleninou, která roste na jaře ve volné přírodě. 

Dezert 

Symbolem italských Velikonoc je moučník La Colomba Pasquale, velikonoční holubice. Nadýchaný moučník Colomba se připravuje z kynutého těsta, je plněný krémem, kandovanou pomerančovou kůrou a jeho povrch tvoří mandlová glazura. Má tvar holubice a podává se nejen jako dezert, ale i k velikonočním snídaním. Forma holubice symbolizuje mír.


Mohlo by vás zajímat


Jak slaví Velikonoce Španělé?

Velikonoční týden je ve Španělsku jednou z nejoblíbenějších oslav vůbec a přitahuje turisty z celého světa. Oslavy plné emocí se konají v ulicích celé dny i noci.

Jaké jsou španělské velikonoční pokrmy?

Věřící Španělé by neměli jíst během čtyřicetidenního půstu maso. V minulosti neměla vnitrozemská kuchyně ryby k dispozici a půst byl tak náročnou zkouškou. To se změnilo, když objevili postní zázrak, sušenou tresku zvanou Bacalao. Ta se stala symbolem nejen půstu, ale i samotných Velikonoc.

Španělské velikonoční menu

Předkrm

Ve Španělsku je velmi oblíbený svěží bramborový salát s pomerančem, olivami a sušenou treskou, který má mnoho variant. Gurmáni ho připravují i s vařeným vajíčkem a nasolenou sardinkou.

Polévka

Španělé často podávají polévku Salmorejo, která je variací na známější Gazpacho.

FOTO: Salmorejo, spain.info

Hlavní chod

Gastronomickým symbolem španělských Velikonoc je treska na několik způsobů. Jedním z nich je treska s jemnou omáčkou z rajčat a pečených paprik. O něco složitější postup vyžaduje pečená treska s třenou česnekovo-chlebovou omáčkou.

Dezert

Torrijas je trošku zvláštní španělský moučník. Jde o obalovaný smažený chléb. Krajíce se nejprve nechají rozmočit v mléku svařeném se skořicí, obalí se v rozšlehaném vajíčku a osmaží ve velkém množství olivového oleje. Podávají se s cukrem a skořicí.



Jak slaví Velikonoce Dánové?

Významnou dánskou velikonoční tradicí je tvorba gækkebreve, kdy muži stříhali do skládaných papírů složité vzory a psali na ně básně. Gækkebreve byly součástí žádosti o ruku. Tato tradice se později změnila v dětskou velikonoční hru.

Dánské velikonoční menu

V Dánsku jsou velmi oblíbené tartaletky plněné kuřecím masem a chřestem.  Oblibě se těší také uzený losos, marinované sledě a nejrůznější druhy uzenin a sýrů. Vše se zapíjí speciálním velikonočním pivem.

Předkrm

Jako předkrm jsou oblíbená Skidne æg, doslovně „špinavá vejce“. Jde o vajíčka uvařená na hniličku s hořčicovou omáčkou, která se jí s typickým dánským žitným chlebem. Tento pokrm se jmenuje po Bílé sobotě, které se v Dánsku říkalo také Špinavá sobota. Byl to den, kdy se uklízelo před hlavní hostinou. 

FOTO: Skidne æg, valdemarsro.dk

Polévka

Hrachová polévka s čočkovou zavářkou je aromatická a plná jara. Je snadná na přípravu, krémová a přitom svěží a navíc má krásnou zelenou velikonoční barvu.
 

Hlavní chod

Dánové jako hlavní chod podávají jehněčí maso, které si často vychutnávají i jako předkrm.

Dezert

Ve velikonočním dánském dortu hraje hlavní roli citron, kokos, ale i marcipán. Tento dort je ideální pro všechny, kdo milují citronový tvaroh. Navíc je přelitý tou nejkrásnější žlutou polevou, která z něj dělá slavnostní velikonoční dort.
 

Velikonoční speciality v dalších evropských zemích

◉ Švédsko – Janssonovo pokušení, bramborový nákyp s nakládanými šproty

◉ Anglie – buchty Hot Cross Buns

◉ Řecko – podávají jehněčí na rožni s pita chlebem

◉ Nizozemí – servíruje se Advocaat, holandská verze vaječného likéru, který je tak hustý, že se jí lžičkou

◉ Francie – o Velikonocích jsou všechny cukrárny v pohotovosti, tento svátek je hlavně ve znamení čokolády


další

ČLÁNKY