Sněžný skútr není pro sraby. Jak jsem zastavila o strom

LAPONSKO


Jestli milujete motorky a sníh, tak rozhodně musíte vyzkoušet snowmobile neboli sněžný skútr. Jen se na něm, prosím vás, skoro nezabijte jako já. Kde si můžete sněžnou mašinu osedlat a pořádně ji prohnat?


TEXT&FOTO: ADÉLA SKŘIVÁNKOVÁ | DATUM: 6.1.2023 | 2 MINUTY ČTENÍ

BÁLA jsem se od první vteřiny. Motorky nemusím a jízdu při vysoké rychlosti už vůbec ne. Sněžný skútr spojuje oboje. Je to vlastně taková neohrabaná motorka na sněhu, která má místo kol vzadu pohonné pásy a vpředu lyže. A je pěkně divoká.

Během chvilky to s ní vytáhnete na kilo, ani nemrknete. 

Tady ve finském Laponsku, kam jsme přijeli navštívit kamaráda, je to atrakce číslo jedna a můj drahý tak logicky trvá na tom, že snowmobile musíme vyzkoušet. K mému neštěstí záhy i testuje (se mnou za zády), kolik tahle mašina dokáže jet.

Křičím. Buším mu do zad, ať zpomalí. Neslyší mě a bere to jako pobídku, že to má rozpálit ještě víc. Přemýšlím, že seskočím. I přes mysl zaslepenou strachem mi ale dochází, že to ve více než stokilometrové rychlosti není úplně dobrý nápad. To ještě nevím, co přijde za chvíli.

Skoro v nebíčku

Jakmile si prohodíme role a jsem to já, kdo drží řídítka a přidává plyn, tak je to vlastně docela zábava. Projíždíme lesními pěšinami, nekonečnou, zasněženou krajinou, přejíždíme zamrzlá jezera. Podíváme se na místa, na která bychom se jinak nedostali. 

Když si už myslím, že strach byl vlastně zbytečný, tak se to stane. Sjíždíme z menšího srázu, mačkám brzdu, ale skútr se nečekaně rozjede plnou rychlostí. Řítíme se mezi dva stromy a jen pánbůh ví, jak jsem se mezi ně dokázala trefit. 

Další strom však nemáme šanci minout.

Padám do sněhu. Můj milý leží vedle mě. „Seš celej?“ – „Jo a ty?“ Skútr je kousek od nás čelně zapíchnutý o strom. Nechápu. Co se stalo? „Držela jsi brzdu i plyn zároveň. Tak jsem tě strhl do sněhu těsně před nárazem.“

Prr, maličká

Když nebudete trdlo jako já, tak by jízda na sněžném skútru měla být bezpečná. Nicméně nehody se podle kamaráda Patrika, který se živí jako snowmobile instruktor, stávají a téměř na každém výletě se nějaký skútr převrátí nebo zaboří do hlubokého sněhu. Tahat tuhle čtvrttunovou kobylu ze závěje není nic moc, jak mám šanci vidět na vlastní oči. 

Ze začátku se tak vyplatí jezdit spíše pomalu a až na rovné ploše (třeba právě na zamrzlém jezeře nebo zasněžené pláni) tlačit ručičku tachometru doprava

„Do zatáček je potřeba se pořádně vyklonit jako na motorce. Správné přenášení váhy je pro bezpečnou jízdu naprosto zásadní,“ podotýká Patrik.


Kde si zajezdit

Když pomineme nedobrovolnou krasojízdu, když vás skútr sveze ze sjezdovky se zlomenou nohou, tak si jízdu na snowmobilu můžete vyzkoušet u zážitkových agentur nebo využít nabídky půjčoven.

Stačit vám bude řidičák skupiny B.  V ČR se jezdí nejvíce v Krkonoších, ale samozřejmě záleží na množství napadaného sněhu. 

Cena se pohybuje kolem 3000 Kč za zážitek.

V zahraničí si snowmobile nejvíce užijete za polárním kruhem, třeba právě ve Finsku, v Norsku, Švédsku, na Islandu, v Kanadě nebo na Aljašce. V těchto zemích je skútr často jediným možným dopravním prostředkem. 

Nabídky půjčoven a agentur ale najdete prakticky kdekoliv na horách. Zařádit si na sněžném skútru si tak můžete i třeba v Rakousku nebo v Itálii. Čím víc testosteronu máte, tím větší to bude zábava!