Českobudějovicko vítá auta s postelí. #1 Podél Vltavy

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Nechejte se unášet na divoké vodě. Nebo jeďte na kole. Nebo si dejte oboje.


DATUM: 17. BŘEZEN 2022  | TEXT: VOJEN SMÍŠEK | 1 MINUTA ČTENÍ

Výhodným výchozím bodem a místem pro campervan je Vodácký areál Lídy Polesné v Českém Vrbném, které je součástí Českých Budějovic. Odtud se dostanete snadno jak do centra města, tak do přilehlé rezervace Vrbenských rybníků.   

Doporučujeme také kombinovaný výlet do obce s tradicí voroplavby - Purkarce. Do 18 kilometrů vzdálené obce vede převážně asfaltový povrch po cyklostezce. První část do Hluboké nad Vltavou je úplná rovinka, za Hlubokou se objeví i nějaký kopec, ale zase klesá vytíženost cyklostezky.

Hluboká Vás samozřejmě oslní zámkem v novogotickém stylu, ale za návštěvu stojí i Sportovně relaxační areál Hluboká nad Vltavou, přímo u cyklostezky nebo zámek, zámecká zahrada a Alšova galerie.

Děti v Hluboké nad Vltavou nejvíc ocení zoologickou zahradu.

 Asi 2,5 km od Hluboké ve směru na Purkarec je poblíž cyklostezky Vltavská/Eurovelo 7 krásná vyhlídka Baba. Zhruba po dalších 6 km vás čeká Via Ferrata, vytvořena těsně nad vodou. Ferratové sety si můžete zapůjčit v již zmíněném Sportovně relaxačním areálu.

Když přijde hlad a žízeň, můžete zkusit místní pivovar.

Před Purkarcem je Karlův Hrádek - jediná památka Karla IV. v jižních Čechách. Zřícenina hradu se právě opravuje, takže můžete pouze nakouknout, jak se práce daří. Hrad je datován již v době, kdy byl položen první stavební kámen pražského Karlova mostu.

Nechcete-li se vracet stejnou cestou, můžete využít přívoz v Purkarci a jet po druhé straně řeky (zde vede pouze cyklotrasa). Pokud si nevěříte na 36 kilometrů, zajděte do přístavu v Českém Vrbném a můžete se nechat jednu cestu svézt lodí na trase České Budějovice - Hluboká - Purkarec