Baleal. Sledujte surfaře s pivkem ruce při sunsetu


Baleal je malý ostrov nacházející se 3 km severně od Peniche, v západní části Portugalska, oddělený od pevniny tombolem, neboli úzkým pruhem souše, takže by se dalo říct, že je to poloostrov. Tombolo se ale nepočítá za pravou pevninu, můžeme tedy Baelal považovat za ostrov.


DATUM: 3. 9. 2021 |TEXT&FOTO: EVA PAPEŠOVÁ | 3 MINUTY ČTENÍ

BAVÍ nás proto, že je tu velké množství surfařských spotů, jak pro začátečníky, tak pro zkušené surfaře, vzdálených od sebe většinou jen pár stovek metrů.

Je tu velmi příjemná komunita lidí

- vanliferů a surfařů, kteří sem jezdí celoročně za velkými vlnami, které tu jsou stále, díky specificky tvarovaným peninsulám jak Balealu, tak Peniche.

Od Consolação na Praia d’el Rey, což je asi 15 km, najdete přes 20 druhů různých vln, které jsou vhodné pro všechny, od začínajících po profíky.

Kam na pivo a drink

Na pivo po surfu určitě zajděte do Danau Beach Bar, kde na vás čeká mnoho živých koncertů a atmosféra se nedá slovy popsat. Sousední Bar de Praia stojí taky za návštěvu. Je to ideální místo k sledování surfařů a západu slunce.

Kde nakoupit

My osobně nejraději kupujeme jídlo v řetězci Continente. Najdete tu čerstvé ryby a mořské plody. Vše je čerstvé a za dobré ceny. Víno se tu dá nakoupit v akcích za hubičku a to při vanlifu oceníš. Pingo Doce je náš druhý nejoblíbenější supermarket. Je zde i restaurace vyhlášená skvělými obědy za pár euro.

U Pinga je také prádelna, kde se dá během prádla připojit na wifi. Pračku a sušičku najdete téměř u každého supermarketu, ovšem často bez wifi.


Další článek

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Pod útesem v portugalském Nazaré formují oceánské proudy největší surfovatelné vlny na světě. Praia do Norte a červený maják na staré pevnosti se staly symbolem big wave surfingu a obrázky z tohoto místa každoročně obletí i mainstreamová média. Tenhle přírodní úkaz prostě chcete vidět naživo! My jsme se tam jeli podívat s obytnou dodávkou.


20 malých piv za 10 eur? Víme, kde!

Pokud se pohybujete na Balealu, je určitě nutné znát obchůdek Super Lagide Grocery, kombinovaný s barem nabízejícím jídlo.  Ten má od 17 hod. „happy hour“ - 20 malých piv za 10 euro. Zároveň je to místo kde se všichni po surfu scházejí. K pivu pak ochutnejte místní Tosta mista a Pastel de nata. Je to i skvělé místo na snídaně a drobný nákup.

Pokud hledáte něco, kam vás v kraťasech nepustí, zajděte na oběd nebo večeři do Surfers Lodge Peniche nebo Sushi Fish. Je to sice dražší, ale za zážitek to stojí.

Pargue Municipal de Campismo

je hlavní kemp Peniche/Baleal. Nemáme osobní zkušenost z přespání, ale jezdíme tam dělat údržbu auta. Máte tu možnost načerpání užitkové vody, výlevky, sprchy a umytí nádobí. Poplatek 2,5 eura. U kempu je další obchod s Happy hours!

PARGUE INFO

◉ Recepce: 9:00 - 12:00 & 14:00 - 18:00

◉ Platby: 9:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30

◉ Hlavní sezona: Červen - září

◉ Mimo sezonu: Říjen - květen

◉ Noční klid: 23:00 - 7:00

◉ Karavan: 3 - 5,30 €/noc (hlavní sezóna) & 1,50 - 2,65 €/noc (mimo sezónu)

Wild Camping v Portugalsku je od letošního ledna zakázaný, tak jsme sami zvědaví, jaké změny to přinese. Každopádně se má otevřít víc oficiálních parkovišť, kde by mělo být možné si místo zarezervovat online.

Tajný tip na závěr

Máme pro vás tip na krásné místo na grilování. Borovicový les Park Merendas Ferrel je jako stvořený ke kempování. Je tam klid, a kromě kohoutku s vodou jistě oceníte lavičky a gril. Dá se tam také přespat v autě. My tam teda zapadli, ale pomocí větví a jehličí se nám podařilo vyjet. Po deštích raději nejezděte až ke grilu. V létě je tam taky spousta much, podzim byl ale v pohodě.