7 tipů, kam s dětmi o Vánocích 2022

DĚTI NA CESTÁCH


Letošní kalendář akcí je po letech plných restrikcí opět nabitý k prasknutí. Prozradíme vám, kam se mezi všemi těmi rodinnými návštěvami během Vánoc vydat. A že je z čeho vybírat!


TEXT: VROOMAGAZINE | DATUM: 22. 12. 2022  | 2 MINUTY ČTENÍ

VÁNOČNÍ EXKURZE NA LETIŠTI VÁCLAVA HAVLA 

26.12. – 31.12. 2022 – Letiště Václava Havla – Praha

WEBSITE

Podívat se do zákoutí pražského letiště nebo nakouknout do pozadí běžného letištního provozu může být skvělým zážitkem nejen pro děti, ale i pro dospělé. Mezi Vánocemi a Silvestrem si tedynezapomeňme zarezervovat exkurzi právě na pražské letišti. Trasy jsou rozděleny podle věku, na letišti se tak nebude nudit vůbec nikdo.

◉ Během exkurze můžete vidět letový simulátor pro piloty

◉ Vyzkoušet na vlastní kůži je možné i výcvik palubního personálu 

VÝSTAVA CZECH REPUBRICK

Největší český svět z lego kostek

27.12. – 31.12. 2022 – Lipno nad Vltavou

WEBSITE

Víc než 40 obřích LEGO staveb propracovaných do opravdových detailů čeká na své obdivovatele v Amenity Resortu mezi Vánocemi a Novým rokem. Největší česká LEGO výstava může být skvělým způsobem, jak zabavit nejen děti, ale i dospělé. Kromě pozorování množství staveb je v resortu možnost strávit čas stavěním této populární stavebnice v koutku vybaveném kostičkami. Nebojte – i v této části je dost místa pro dospělé. 

◉ Bradavická škola čar a kouzel umístěná právě v Lipně nad Vltavou se skládá z celého jednoho milionu dílků stavebnice LEGO

◉ Exponáty výstavy patří do soukromé sbírky. Ta vyšla majitele na desítky milionů korun 

HISTORICKÉ VODOJEMY NA ŽLUTÉM KOPCI – BRNO

WEBSITE

Monumentální prostory vodojemů ukryté ve svahu brněnského Žlutého kopce připomínají Morii z Tolkienovy trilogie Pán prstenů. Klenuté stropy a sloupoví z pálených cihel působí jako útroby obří velryby. Toto ojedinělé stavitelské dílo nebylo až do června 2020 veřejně přístupné.

◉ Komentované prohlídky trvají 90 minut. Konají se vždy ve středu (v 15 a 16 hodin), v sobotu (od 10, 11, 12, 13, 15 a 16 hodin) a ve vybraných mimořádných dnech.

◉ Vstupenky získáte online nebo v předprodeji vstupenek a informačním centru TO JE BRNO (Panenská 1). Na místě nelze vstupenku zakoupit!

◉ V brněnském podzemí toho naleznete mnoho. Za vidění stojí určitě i kostnice, labyrint, bunkr nebo hrobka

SVĚTLA VYPRÁVĚJÍ – VÁNOČNÍ VÝSTAVA VE ŽLUTÝCH LÁZNÍCH 

Až do 31. 12. 2022 – Praha

WEBSITE

Třpytky a světýlka si bezesporu nejeden z nás právě s Vánocemi pojí. Ve Žlutých lázních je tak právě teď možné pocítit atmosféru Vánoc plnou rozmanitých světelných ozdob i 2D a 3D dekorací. Zakončit procházku Prahou rozsvícenými Žlutými lázněmi můžete až do konce prosince. Areál je přístupný od 16.00 do 20.00.

◉ Na místě čeká na návštěvníky 311 světelných instalací

◉ Vstupenky je možné zakoupit i online

BETLÉM V HLINSKU

Do 8. 1. 2022 – mimo pondělků – Hlinsko

WEBSITE

Památková rezervace Betlém v Hlinsku ukazuje svým hostům nejen lidové betlémy, ale i proces výroby tradičního vánočního pečiva nebo zvykoslovné předměty a ozdoby. V roubených objektech rezervace je možné nahlédnout do nazdobených světnic, ze kterých přímo sálá atmosféra Štědrých dnů v dobách dávno minulých. Ty mladší z nás možná zaujme i ukázka mikulášské nadílky, kterou dostávaly děti před 130 lety. Kromě pondělí je možné expozici vidět každý den.

KLUZIŠTĚ NA LETNÉ

Až do konce února – Praha

WEBSITE

Kluziště nalezneme v Praze na více místech, ale největší ledová plocha na nás čeká na Letné. Na oblíbeném kluzišti je možné bruslit každý den od 9.00 do 21.00. Kromě velkokapacitního stanu, jenž slouží třeba k odpočinku nebo převlékání, je možné navštívit i místní bistro a drobně se občerstvit.

◉ Bruslení na Letné je zdarma

◉ Na místě si můžete vypůjčit brusle

VÁNOČNĚ NASVÍCENÁ ZOO HLUBOKÁ

Do 8. 1. 2022 – Hluboká nad Vltavou

WEBSITE

Zoo Hluboká nabízí již tradičně svým návštěvníkům úchvatnou zimní podívanou. Tisíce světélek a světelných efektů zdobí areál oblíbené zoo každý den až do 18.30. Kromě nasátí vánoční atmosféry nebo vychutnání lahodného punče láká na místo milovníky zvířat i možnost vidět zvířata, která v zoo v letních měsících dost možná nepotkáme. Máte-li to daleko, vánoční zoo ve vašem regionu má určitě také co nabídnout.

◉ Na prohlídku si vyhraďte alespoň 2 hodiny času 

◉ Areál se uzavírá v 19.00