Vaše těhotenství týden po týdnu

Vaše dítě v 18. týdnu těhotenství

PŘEHLEDNÝ PRŮVODCE PRO VÁS, VAŠE DÍTĚ I PARTNERA


Vyznejte se snadno ve všem, co je pro vás nové v každém týdnu těhotenství. Dopřejte si nadhled a pohodu díky přehledným a srozumitelným informacím.


ZDROJE INFORMACÍ A ODBORNÝ DOHLED: doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. – gynekologie a porodnictví / doc. MUDr. Zdeňka Límanová, CSc. – endokrinologie, tyreoidologie (štítná žláza) / PharmDr. MVDr. Vilma Vránová, Ph.D. – farmacie | Murkoff H., Mazel S. What to Expect When You're Expecting (Co čekat v radostném očekávání)

VYBERTE SI Z MENU, CO VÁS ZAJÍMÁ V 18. TÝDNU

18. týden těhotentsví

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího. Najednou máte víc energie a chuť být děsně kreativní. Chce se vám něco tvořit nebo přebudovat. Tak jen do toho, začněte třeba s novým koníčkem nebo se zařizováním dětského pokoje. Nyní je na to ta nejlepší doba. Dopřejte si ale také dostatek odpočinku.

Při prvním těhotenství pravděpodobně ucítíte pohyby dítěte až v následujících týdnech.


Více o 20. týdnu těhotenství

Vaše těhotenství týden po týdnu

Vaše těhotenství týden po týdnu

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího.


Vaše dítě v 18. týdnu těhotenství

Vaše dítě je nyní již skutečný malý človíček s jedinečnými jemu vlastními otisky prstů. Měří již celých 14 cm a váží úchvatných 142 g. Zakulacuje se a přibývá na váze. Možná již cítíte jeho pohyby, přetáčení, kopání, údery. Všechny jeho dovednosti nabývají na dokonalosti. Dalšími schopnostmi, kterými vaše dítě již nyní disponuje, je zívání a škytání.

K jakým změnám dochází ve vašem těle

Je dobré si stále uvědomovat, že každé těhotenství je jiné, stejně jako je jiná každá žena. Změny můžete pociťovat současně nebo zvlášť, popřípadě můžete zaznamenat jen některou z nich. Určité příznaky mohou přetrvávat z minulého měsíce, jiné mohou být nové nebo méně obvyklé. Je to na levačku, ale je to v normě.

Pokud si přesto nejste s něčím jistá, nic neodkládejte a poraďte se raději se svým lékařem.

OBVYKLÉ FYZICKÉ ZMĚNY, KTERÉ VÁS MOHOU TENTO MĚSÍC POTKAT

Seznam uvádíme pouze pro lepší orientaci, neznamená to, že se vše týká i vás!

◉ Budete cítit více energie, chuť něco tvořit. Tak jen do toho. Začněte třeba budovat dětský pokoj. Teď je ten pravý čas.

◉ Pohyby plodu. U prvního těhotenství ale pravděpodobně až ke konci měsíce.

◉ Vyčnívající pupík je zcela běžný.

◉ Pobolívání v podbřišku a po jeho stranách – je to kvůli zvětšující se děloze a napínání vazů, které tvoří oporu dělohy. V rozhovoru s doc. XY se dozvíte několik užitečných tipů, jak toto bolení lépe zvládnout pomocí speciálních cviků.

◉ Nebojte se pigmentace kůže na břiše nebo v obličeji. Po porodu zase zmizí.

◉ Asi se dostaví větší chuť k jídlu. Nebraňte se tomu, stravu teď potřebujete přeci dva. Spíše přemýšlejte, o tom, co jíte.

◉ Poruchy zažívání jako plynatost či nadýmání jsou bohužel také běžné, ale dají se zmírnit správně zvolenými druhy jídla a pití. Tipy najdete v X. týdnu.

◉ Občasné bolesti hlavy, závratě a mdlobné stavy – odborník vám poradí jak na ně.

◉ Bolesti zad – zde se dozvíte jak na ně.

◉ Ucpaný nos s občasným krvácením, zaléhání v uších (poraďte se se svým lékařem)

◉ Citlivé dásně, které mohou krvácet při čištění zubů (poraďte se se svým zubařem)

FOTO Z ROZHOVORU

V ROZHOVORU S doc. XY SE TAKÉ DOZVÍTE, JAK LÉPE ZVLÁDAT TYTO ZMĚNY

◉ Křeče v lýtkách

◉ Mírné otoky kotníků na nohou, někdy i na rukou a v obličeji

◉ Křečové žíly na lýtkách a stehnech, hemeroidy

◉ Zrychlený puls (rychlost srdce)

◉ Zvětšující se bělavý výtok z pochvy (leukorhea)


Více o 22. týdnu těhotenství

Vaše těhotenství týden po týdnu

Vaše těhotenství týden po týdnu

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího.


JEŠTĚ JEDNA ZMĚNA, ALE PRO NĚKOHO K LEPŠÍMU, PRO NĚKOHO NAOPAK

Snadnější nebo naopak obtížnější dosáhnutí orgasmu.

Proti bolesti se ale dá bojovat

Bolesti a nepříjemnosti v těhotenství jsou vedlejšími účinky a příznaky přípravy vašeho organismu na ten velký okamžik, kdy se vaše dítě dostane na svět.

Níže v článku naleznete některé rady a tipy od odborníků, jak změny tento měsíc lépe zvládat.


SEMAFOR BEZPEČNOSTI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ

Nevíte si rady? Pomoci může i připravovaná aplikace MOLECULA.

61 % těhotných a kojících žen vyhledává léky, kterým je potřeba se vyhnout ale pouze 10 % léků disponuje údaji pro těhotné a kojící.

Chytrá aplikace MOLECULA tyto údaje zjistí během sekundy. Funguje jako digitální příbalový leták, který umožní získat srozumitelné a ověřené informace pouhým vyfocením QR kódu na balení přípravku.

Co možná prožíváte

Začínáte si naplno uvědomovat, že těhotenství je skutečnost. Prožíváte možná pocity euforie i obav zároveň. Chvíli máte spoustu energie a pak se zase cítíte unavená a podrážděná. Kvůli většímu břichu se vám hůř chodí a někdy i hůř spí. Někdy se vám hůř soustředí a cítíte se roztržitá.

Nemusíte stále něco dělat. Může to počkat do zítra. Čekáte přeci dítě, tak si dopřejte více odpočinku.

Co vás čeká

(vyšetření, pomůcky,kontroly)

Váš lékař jen zkontroluje, že je všechno, jak má být.

💡Víte, že špičková porodnice Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN v Motole zrušila od roku 2022 povinnou registraci k porodu? Nyní je zde vždy dostatek míst.     

Co obnáší kontrola u lékaře

Pravděpodobně se bude jednat o tyto údaje, mohou však nastat určité odchylky související se specifickými potřebami a způsobem, kterým lékař vyšetření provádí!

◉ váha a krevní tlak

◉ moč na cukr a bílkoviny

◉ ozvy plodu

◉ velikost a tvar dělohy zevními hmaty (pocitově z venku)

◉ výška fundu (nejvyšší místo dělohy)

◉ vyšetření rukou a nohou na možnost otoků

◉ vyšetření lýtek na přítomnost křečových žil

Před kontrolou je dobré si připravit seznam otázek a problémů, o kterých si chcete pohovořit. Měla byste se zmínit o příznacích, které pociťujete, zvláště o těch méně obvyklých.

Je čas začít přemýšlet o sestavení porodního plánu.


Štítná žláza v těhotenství

Rozhovor s naší nejlepší endokrinoložkou a odbornicí na štítnou žlázu, doc. MUDr. Zdeňkou Límanovou, CSc

Vaše těhotenství týden po týdnu

Vaše těhotenství týden po týdnu

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího.


Tipy pro partnera

Mějte stále na paměti, že vaše partnerka potřebuje především takzvané TLC. To je anglicky Tender Loving Care. Česky je to doslova něžná láskyplná péče. Takže mějte stále na mysli, jako tomu snad bylo i dosud, že centrem pozornosti teď nějakou delší dobu (zhruba 20 let) nebudete vy, ale vaše partnerka a dítě.

Buďte oporou. Zachovejte klid a pohodu. Doprovoďte svou partnerku na cvičení či k lékaři na pravidelnou prohlídku.

Neváhejte přinést kytičku nebo udělat romantickou večeři. Možná dojde i na intimnější záležitosti, ale nechte to na partnerce. Nenuťte ji do ničeho.

Měl bych zkusit své dítě nějak stimulovat (podněcovat)? Hrát mu v bříšku na kytaru, zapnout Beethovena nebo recitovat Shakespeara?

Plod má, stejně jako novorozenec, přirozené vzorce spánku a bdění a tento důležitý vzorec mohou rodiče nevědomky porušit při svých pokusech udělat z dělohy základní školu. Novorozence přeci také zbytečně nebutíme ke hře copak je to za zvířátko. Je důležité udržet si nadhled, než zapnete Beethovena nebo začnete recitovat Shakespeara.

Nepodceňujte však sílu dotyku. Od této chvíle se začínají vyvíjet smysly, hlazení bříška může posílit vazbu mezi vámi a vaším dítětem.

Jinak na tom, že budete oba na bříško mluvit a budete mu pouštět hudbu není nic špatného ba naopak, je to velmi důležité k upevnění vztahu s vaším dítětem daleko předtím, než si ho budete moci pochovat v náručí. Uvědomte si ale, že to všechno děláte, abyste navázali kontakt s vaším dítětem, ne abyste vašemu dítěti zajistili členství v Mense.

Co vás může znepokojovat

odpovědi na často kladené otázky

(Zde uvedeme vždy jednu až dvě věci, ale menu bude odkazovat i na další z ostatních stránek blogu.)

HORKOST
MDLOBNÉ STAVY A ZÁVRATĚ
RŮZNÉ POHYBY PLODU
BOLESTI V ZÁDECH
BOLESTI BŘICHA
LINEA NIGRA

Podobně můžeme pokračovat i dál – témat je mnoho

HORKOST

„Po celý den cítím horkost a potím se, i když je ostatním zima. Co to znamená?“

text

MDLOBNÉ STAVY A ZÁVRATĚ

„Když vstávám z polohy vsedě nebo vleže, mám závrať. Včera při nakupování jsem málem omdlela. Jsem v pořádku? Nemůže to děťátku nějak uškodit?“

text

Vaše jídlo a pitný režim

Stále dbejte na správné a pravidelné stravování

Podle nedávného výzkumu porodí matky, které jedí nejméně pětkrát denně (například třikrát větší jídlo a dvakrát svačinu nebo pětkrát malé jídlo), v termínu s mnohem větší pravděpodobností než ostatní. (citace z knihy Co čekat v radostném očekávání od Heidi Murkoff a Sharon Mazel)

Potřebujete dostatek železa

Železo pomáhá přenášet kyslík po těle. Během těhotenství železo dodává kyslík i vašemu dítěti.

Dostatek neznamená nadbytek!

Doporučený denní příjem železa během těhotenství je 27 miligramů. Vyšší hladina železa v krvi není zdraví prospěšná.

Pokud ve stravě chybí železo, mohlo by to způsobit anémii (chudokrevnost), která zvyšuje riziko komplikací, jako je předčasný porod a poporodní deprese.

MEZI ZDROJE ŽELEZA PATŘÍ

◉ libové maso

◉ vařené mořské plody

◉ listová zelená zelenina

◉ ořechy

◉ fazole a čočka

◉ celozrnné výrobky, včetně chleba a ovesných vloček

◉ obohacené snídaňové cereálie

Je lepší se vyhýbat současné konzumaci potravin obsahujících železo a potravin nebo doplňků bohatých na vápník. Vápník snižuje vstřebávání železa.


Více o 24.týdnu těhotenství

Vaše těhotenství týden po týdnu

Vaše těhotenství týden po týdnu

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího.


Tekutiny

Některé nápoje způsobují pálení žáhy, tak je prostě momentálně vyřaďte z menu. Často zlobí čokoláda, káva, sycené nápoje, dokonce i máta. Nejlepším nápojem zůstává studená voda nebo naředěné šťávy z červeného ovoce.

Nezapomínejte pravidelně pít. Je to velmi důležité. Každá těhotná by měla vypít alespoň 8 až 12 sklenic vody denně, aby se předešlo dehydrataci a jejím komplikacím.

Vaše léky a doplňky stravy

Než začnete během těhotenství užívat jakýkoli lék, který si můžete koupit v lékárně, ověřte si u své porodní asistentky, praktického lékaře nebo lékárníka, zda je bezpečné užívat v těhotenství!

Pokud nemusíte brát léky dlouhodobě kvůli chronickému problému, je lepší se lékům během těhotenství vyhnout zcela.


Nejste si jistá?

SEMAFOR BEZPEČNOSTI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ

Bolí vás dnes ale tak strašně hlava, že už to bez prášku nedáte? V lékárně je zavřeno a nevíte, jestli si to, co máte doma, můžete vzít.

Které léky a doplňky stravy můžete bezpečně používat, pokud už opravdu musíte? Pomoci může i připravovaná aplikace MOLECULA.

Je potřeba brát nějaké doplňky stravy?

Tipy – potřebuji poradit od odborníka

Užitečné rady a tipy

Zde uvedeme vždy jednu až dvě věci, ale menu bude odkazovat i na další z ostatních stránek blogu

POUŽÍVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH PÁSŮ
CESTOVÁNÍ
CESTOVÁNÍ LETADLEM
TĚHOTNÁ VE VYŠŠÍ NADMOŘSKÉ VÝŠCE
SEX BĚHEM TĚHOTENSTVÍ

Podobně můžeme pokračovat i dál – témat je mnoho

POUŽÍVÁNÍ BEZPEČNOSTNÍCH PÁSŮ

„Je dost bezpečné používat v autě nebo letadle bezpečnostní pásy? Otázkou bezpečnosti v těhotenství je i airbag.“

Nejlepší způsob, jak ochránit sebe a své nenarozené dítě, je vždy si pečlivě zapnout pás. K tomu je to v mnoha zemích povinnost. Pro maximální bezpečí a minimální nepohodlí si pásy zapínejte pod břichem, mezi pánví a horní partií stehen. Pás přes rameno zapínejte opravdu přes rameno (a nikoli v podpaží), úhlopříčně mezi prsy a po straně břicha. Nemějte strach, že tlak při prudkém zastavení nějak uškodí vašemu dítěti. Je velmi dobře chráněno amniovou tekutinou a děložním svalstvem materiály, které výborně působí jako protišoková bariéra.

To samé platí pro airbagy. Nejbezpečnější pro vás bude dodržovat vzdálenost. Sedíte-li na místě spolujezdce, posuňte si sedadlo, co nejdále to půjde, a vzniklý prostor můžete využít k natažení nohou. Na místě řidiče sklopte volant směrem ke své hrudi tak, abyste mohla odklánět bříško od volantu. Seďte od volantu nejméně 25 cm daleko.

Rozhovory s odborníky

Rozhovory s těhotnými ženami

Molecula komunita


ODKAZY


RÁDA BYCH ODEBÍRALA NEWSLETTER 

ZADEJTE SVŮJ E-MAIL

Těhotenství týden po týdnu. O všem, co zrovna prožíváte a na co se připravit. Stručně a čtivě pro vás, vaše dítě i vašeho partnera. Sledujte vývoj svého těhotenství každý pátek ve svém emailu.

1. TRIMESTR

1. až 12. TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

2. TRIMESTR

13. až 27. TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

3. TRIMESTR

28. až 40. + TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

MOLECULA BLOG

Staňte se členy naší Molecula komunity