Vaše těhotentví týden po týdnu

PŘEHLEDNÝ PRŮVODCE PRO VÁS, VAŠE DÍTĚ I PARTNERA

18. týden


změny / na co se připravit / semafor bezpečnosti užívání léků / tipy pro partnera


Vyznejte se snadno ve všem, co je pro vás nové v každém týdnu těhotenství. Dopřejte si nadhled a pohodu díky přehledným a srozumitelným informacím.

Zdroje informací a odborný dohled

doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. – gynekologie a porodnictví / doc. MUDr. Zdeňka Límanová, CSc. – endokrinologie, tyreoidologie (štítná žláza) / PharmDr. MVDr. Vilma Vránová, Ph.D. – farmacie

Murkoff H., Mazel S. What to Expect When You're Expecting (Co čekat v radostném očekávání), Praha, Slovart, 2014.

18. týden těhotentství

Ještě dva týdny a jste v polovině. Vaše bříško se začíná pěkně zakulacovat. Možná, že již rozpoznáváte první pohyby dítěte, i když při prvním těhotenství je pravděpodobně naplno ucítíte až ke konci tohoto měsíce nebo na začátku příštího. Najednou máte víc energie a chuť být děsně kreativní. Chce se vám něco tvořit nebo přebudovat. Tak jen do toho, začněte třeba s novým koníčkem nebo se zařizováním dětského pokoje. Nyní je na to ta nejlepší doba. Dopřejte si ale také dostatek odpočinku.

Při prvním těhotenství pravděpodobně ucítíte pohyby dítěte až v následujících týdnech.

Vaše dítě v 18.týdnu těhotenství

Vaše dítě je nyní již skutečný malý človíček s jedinečnými jemu vlastními otisky prstů. Měří již celých 14 cm a váží úchvatných 142 g. Zakulacuje se a přibývá na váze. Možná již cítíte jeho pohyby, přetáčení, kopání, údery. Všechny jeho dovednosti nabývají na dokonalosti. Dalšími schopnostmi, kterými vaše dítě již nyní disponuje, je zívání a škytání.

K jakým změnám dochází ve vašem těle 

Je dobré si stále uvědomovat, že každé těhotenství je jiné, stejně jako je jiná každá žena. Změny můžete pociťovat současně nebo zvlášť, popřípadě můžete zaznamenat jen některou z nich. Určité příznaky mohou přetrvávat z minulého měsíce, jiné mohou být nové nebo méně obvyklé. Je to na levačku, ale je to v normě.

Pokud si přesto nejste s něčím jistá, nic neodkládejte a poraďte se raději se svým lékařem.

Některé fyzické změny, které vás mohou tento měsíc potkat

◉ Budete cítit více energie, chuť něco tvořit. Tak jen do toho. Začněte třeba budovat dětský pokoj. Teď je ten pravý čas.

◉ Možná již rozpoznáte pohyby plodu (u prvního těhotenství spíš ke konci měsíce).

◉ Asi se dostaví i větší chuť k jídlu. Nebraňte se tomu, stravu teď potřebujete přeci dva. Spíše přemýšlejte o tom, co jíte.

◉ Nejspíš vás občas budou bolet záda, břicho a hlava. Máme pro vás pár tipů, jak lépe zvládat bolest zad.


Celkový přehled nejčastějších změn, které vás mohou potkat tento měsíc najdete na Molecula Blogu. Najdete zde také rady a tipy od odborníků, jak je lépe zvládnout.

Těchto pár tipů vám může pomoci od bolesti zad

Bolesti a nepříjemnosti v těhotenství jsou vedlejšími účinky a příznaky přípravy vašeho organismu na ten velký okamžik, kdy se vaše dítě dostane na svět. 

Proti bolesti se ale dá bojovat

◉ Správně seďte. Sezení zatěžuje vaši páteř skoro více než ostatní polohy. Kdykoli je to možné, seďte s podloženýma nohama a nekřižte nohy. Tato poloha totiž způsobuje vysunutí pánve dopředu, a zhoršuje tak bolesti v zádech.

◉ Nezůstávejte dlouho stát v jedné poloze.

◉ Vyhněte se zvedání těžkých předmětů.

◉ Noste správné boty. Někteří odborníci doporučují široké, asi 5 cm vysoké podpatky, které vám pomohou udržet tělo správně vyrovnané. Existují také boty a vložky do bot určené zvláště k odlehčení lýtek a zad během těhotenství.

◉ Naučte se relaxovat. Některé bolesti v zádech se zhoršují při stresu.


Semafor bezpečnosti užívání léků

Nevíte si rady? Pomoci může i připravovaná aplikace MOLECULA.

61 % těhotných a kojících žen vyhledává léky, kterým je potřeba se vyhnout ale pouze 10 % léků disponuje údaji pro těhotné a kojící.

Chytrá aplikace MOLECULA tyto údaje zjistí během sekundy. Funguje jako digitální příbalový leták, který umožní získat srozumitelné a ověřené informace pouhým vyfocením QR kódu na balení přípravku.

Co možná prožíváte

Začínáte si naplno uvědomovat, že těhotenství je skutečnost. Prožíváte možná pocity euforie i obav zároveň. Chvíli máte spoustu energie a pak se zase cítíte unavená a podrážděná. Kvůli většímu břichu se vám hůř chodí a někdy i hůř spí. Někdy se vám hůř soustředí a cítíte se roztržitá.

Nemusíte stále něco dělat. Může to počkat do zítra. Čekáte přeci dítě, tak si dopřejte více odpočinku.


ROZHOVOR

Štítná žláza v těhotenství

Rozhovor s naší nejlepší endokrinoložkou a odbornicí na štítnou žlázu, doc. MUDr. Zdeňkou Límanovou, CSc

2 vybrané otázky a odpovědi

2 vybrané otázky a odpovědi


Co vás čeká

(vyšetření, pomůcky, kontroly)

Váš lékař jen zkontroluje, že je všechno, jak má být.

💡Víte, že špičková porodnice Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN v Motole zrušila od roku 2022 povinnou registraci k porodu? Nyní je zde vždy dostatek míst. 

Co obnáší kontrola u lékaře

Pravděpodobně se bude jednat o tyto údaje, mohou však nastat určité odchylky související se specifickými potřebami a způsobem, kterým lékař vyšetření provádí!

◉ váha a krevní tlak

◉ moč na cukr a bílkoviny

◉ ozvy plodu

◉ velikost a tvar dělohy zevními hmaty (pocitově z venku)

◉ výška fundu (nejvyšší místo dělohy)

◉ vyšetření rukou a nohou na možnost otoků

◉ vyšetření lýtek na přítomnost křečových žil

Před kontrolou je dobré si připravit seznam otázek a problémů, o kterých si chcete pohovořit. Měla byste se zmínit o příznacích, které pociťujete, zvláště o těch méně obvyklých.

Je čas začít přemýšlet o sestavení porodního plánu.


Chtěla bych odebírat tento týdenní NEWSLETTER.

Detailnější informace, rozhovory a odpovědi na časté otázky naleznete na MOLECULA BLOGU.


TIPY PRO PARTNERA

Mějte stále na paměti, že vaše partnerka potřebuje především takzvané TLC. To je anglicky Tender Loving Care. Česky je to doslova něžná láskyplná péče. Takže mějte stále na mysli, jako tomu snad bylo i dosud, že centrem pozornosti teď nějakou delší dobu (zhruba 20 let) nebudete vy, ale vaše partnerka a dítě.

Buďte oporou. Zachovejte klid a pohodu. Doprovoďte svou partnerku na cvičení či k lékaři na pravidelnou prohlídku.

Neváhejte přinést kytičku nebo udělat romantickou večeři. Možná dojde i na intimnější záležitosti, ale nechte to na partnerce. Nenuťte ji do ničeho.

Měl bych zkusit své dítě nějak stimulovat (podněcovat)? Hrát mu v bříšku na kytaru, zapnout Beethovena nebo recitovat Shakespeara?

Plod má, stejně jako novorozenec, přirozené vzorce spánku a bdění a tento důležitý vzorec mohou rodiče nevědomky porušit při svých pokusech udělat z dělohy základní školu. Novorozence přeci také zbytečně nebudíme ke hře copak je to za zvířátko. Je důležité udržet si nadhled, než zapnete Beethovena nebo začnete recitovat Shakespeara.

Nepodceňujte však sílu dotyku. Od této chvíle se začínají vyvíjet smysly, hlazení bříška může posílit vazbu mezi vámi a vaším dítětem.

Jinak na tom, že budete oba na bříško mluvit a budete mu pouštět hudbu není nic špatného ba naopak, je to velmi důležité k upevnění vztahu s vaším dítětem daleko předtím, než si ho budete moci pochovat v náručí. Uvědomte si ale, že to všechno děláte, abyste navázali kontakt s vaším dítětem, ne abyste vašemu dítěti zajistili členství v Mense.


CHCETE SE DOZVĚDĚT VÍC?

Další informace, rozhovory a odpovědi na časté otázky naleznete na našem MOLECULA BLOGU.

VYBRAT SI MŮŽETE ROVNOU 

ODKAZY


RÁDA BYCH ODEBÍRALA NEWSLETTER

ZADEJTE SVŮJ E-MAIL

Těhotenství týden po týdnu. O tom, co zrovna prožíváte a na co se připravit.  Sledujte vývoj svého těhotenství každý pátek ve svém emailu.


1. TRIMESTR

1. až 12. TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

2. TRIMESTR

13. až 27. TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

3. TRIMESTR

28. až 40. + TÝDEN TĚHOTENSTVÍ > (rozbalit menu týden po týdnu)

Důležité kontakty

Zdroje

Sdílet na Facebooku

Sdílet na Twitteru

Newsletter

Unsubscribe

Logo