Top 4 deskovky do karavanu i do batohu.

DĚTI NA CESTÁCH


Dovolená nabízí trochu více rodinného času. My ho vyplňujeme hraním her a vedeme k tomu děcka odmalička. Sami jsme překvapeni, jak velké množství her s sebou taháme v obytňáku. Hlavně, že se před cestou pečlivě rozmýšlíme, jestli si máme vzít o tričko víc nebo méně. 


TEXT: DAVID SUDA | DATUM: 11.3.2023 

Jak vybíráme rodinné deskovky?

U deskovek chceme vždy něco svižného, co zabere kolem 30 minut času. A musí to být hry, které baví i dospělého hráče a děcka jsou schopná pobrat pravidla a udržet pozornost. Obecným tipem na novou hru může být, když si slavný herní titul vytvoří verzi JUNIOR, jelikož hra byla natolik úspěšná, že ji zjednodušili i pro děti. JUNIOR verze je stále zábavná, dá se rychleji odehrát a má trochu zjednodušená pravidla.

CATAN

(Junior)


Alza.cz

539 Kč

Zde je Junior verze úplně dostačující i pro dospělého. Dělá hru rychlou a zábavnou. V Catanu máme za úkol postavit pevnosti a lodě. Na jejich stavbu potřebujeme suroviny, které si vybíráme či vyměňujeme v každém kole. Hra je dost podobná deskovce DOBA KAMENNÁ.

KARUBA


Nemohl jsem se rozhodnout, jestli dát do top 5 Catan nebo Karubu, proto jsem nejlepší výběr musel rozšířit na top 6. U této hry bych doporučil rovnou dospělou verzi, protože i ta je velice jednoduchá. Jde v ní o to, že musíme dovézt skrze džungli 3 dobrodruhy ke 3 chrámům. Každý tah je vylosována jedna z cestiček různého tvaru, kterou postupně stavíme trasu pro svého dobrodruha. Cílem je dobýt chrámy dříve než ostatní.



NOVA LUNA


megaknihy.cz

618 Kč

Tohle je nejoblíbenější hra rodičů. Děti ji také zvládají, ale už je zde nutné více přemýšlet a taktizovat. Jedná se také o hru z kategorie “abstraktní logické hry”. Tahle kategorie nás velice baví. Ve hře si na kruhu různých fází Měsíce vybíráme kartičky s různými barvami. Každá z nich na sobě má jeden až čtyři úkoly, které nám určují, jaké další barevné kartičky s ní musí sousedit. Kdo splní dvacet takových úkolů první, zvítězí.

AZUL


Alza.cz

1149 Kč

V jistém způsobu podobný princip má AZUL, který se díky své popularitě dočkal několika verzí. My jsme měli tu čest hrát základní verzi a edici Vitráže Sintry. Obě jsou zábavné. Zde rovněž plníme skládání úkolů. V základní verzi si hrajeme na tvůrce mozaik z dlaždic, ve Vitrážích Sintry jste sklářem. Dá se velice dobře taktizovat nebo prostě sbíráme hezky barevné žetony a plníme úkoly. Záleží, jak moc chceme vyhrát:)