Pravidla. Se psem a kočkou po Evropě

ZVÍŘÁTKA S SEBOU


Vyrážíte-li po Evropě v rámci Evropské unie, musí vaše zvíře před cestou splňovat následující podmínky.


TEXT: DAVID BERÁNEK | DATUM: 22.5.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Pas

Ano, i zvířata dnes potřebují pas. Pas vám vystaví veterinář s patřičným povolením k vydávání cestovních dokumentů. Cena je kolem 500 Kč. Musí obsahovat potvrzení o platné vakcinaci proti vzteklině a u psů (v některých zemích EU) také o odčervení (ošetření proti echinokokům).  

◉ Očkování proti vzteklině. Nesmí být staršího data, než je den identifikace čipem, ale i tak nabývá platnosti až 22 dní po očkování. Dříve nemůžete se zvířetem vycestovat. Vakcinace proti vzteklině stojí tři sta až šest set korun a je nutná každé tři roky. 

◉ Odčervení je nutné především do Velké Británie, Irska, na Maltu nebo do Finska. Je platné pouze pokud obsahuje účinnou látku praziquantel a musí proběhnout 120–24 hodin před vstupem do země.  

Pasy jsou určeny pouze pro psy, kočky a fretky, jejichž majitel cestuje do zahraničí za neobchodním účelem. 

◉ Identifikace mikročipem - od 1.1. 2020 je povinné a získáte ho u soukromého veterináře. Stojí kolem 500 Korun. Uznává se i tetování zvířete, které je jasně čitelné a u kterého můžete doložit, že bylo vytetováno před 3. červencem 2011. 

Musí být pes při přepravě v autě připoután? 

Ve většině evropských zemí musí Psi i další zvířata musí být během jízdy zajištěna. Pokud tak neučiníte, hrozí Vám vysoká pokuta. Hlavním důvodem by ale mělo být bezpečí vašeho kamaráda. 

Jak přepravovat psa autem bezpečně? 

Nejedná se pouze o bezpečnost zvířete, ale také o vaši. I malý pejsek nebo kočička se při nárazu změní v letící dělovou kouli. 

Transportní boxy 

Mnoho karavanistů využívá trasportní boxy a přepravky. Na trhu je jich mnoho typů, ale před koupí si dobře rozmyslete, na co budete box využívat a kam ho při cestě a při spaní dáte? Bude pes nebo kočka spát venku či uvnitř. V boxu nebo mimo? Slouží box pouze k přepravě nebo je to i domeček? 


Další článek

Horská turistika se psem. Rady a tipy veterinářky

Horská turistika se psem. Rady a tipy veterinářky

MVDr. Markéta Rybářová se věnuje především bázlivým a agresivním psům. Ve své společnosti Psí nebojsové vede kurzy poslušnosti, kterou trénuje pomocí her. Ve volném čase ráda vyráží do hor se svou věrnou fenkou Ciri. Přinášíme vám od ní užitečné tipy, kam na hory se psem a jaké vybavení je dobré mít s sebou.


Bezpečnostní pásy 

V dobře vybaveném zverimexu a na e-shopech objevíte speciální kšíry pro připoutání zvířete na sedačce. Ty se jednoduše zasunou do stávajícího systému pásů a poskytují zvířeti relativně velký prostor k pohybu.  

Sítě a mříže 

V kombíku nebo dodávce je nejlepší umístit psa do zadní části vozu, který může být oddělen od prostoru pro cestující mřížkou. Sítě a mříže jsou pevně ukotveny ve vozidle a umožňují zvířeti maximální volnost pohybu. 

Vozíte-li psa na volno, dopřejte mu na podlaze protiskluzovou podložku. I starý koberec udělá při jízdě velký rozdíl v komfortu psa, ale i kočky. 

Státy, které nejsou členy EU, ale mají stejné podmínky 

Švýcarsko, Vatikán, Andorra, Monako, Norsko, Chorvatsko, Island, Lichtenštejnsko, San Marino 

Finsko  

Ošetření proti echinokokóze nesmí být starší než 30 dní před vstupem do země. V pasu musí být uveden každý detail o podání přípravku (veterinář, datum, místo, hodina, přípravek i dávka). 

Pet Friendly 

nebo také Dog Friendly Camsites nejsou dnes žádnou vyjímkou. Je dobré mít nějakou vhodnou aplikaci nebo si před cestou camp zajistit. 

Ne všechna zvířata snáší cestování dobře. Každé reaguje trochu jinak. Některá si umí říct, když jim je špatně, jiná zase během cesty nepijí a nežerou. Pokud jsou v pohodě při cestě autem, budou v karavanu nebo v dodávce také. Zvíře bude během cesty určitě klidnější, když mu dopřejete pravidelné vyvenčení při svých zastávkách na pumpách a odpočívadlech. Protažení a trocha čerstvého vzduchu dělají zázraky. 

Samozřejmě vždy platí, že váš čtyřnohý doprovod musí projevit cestovatelské nadšení! 

Podrobná pravidla upravující cestování se psem, kočkou nebo fretkou si můžete zjistit zde.


další

ČLÁNKY


6 nejoriginálnějších gadgets pro outdoor 2022

6 nejoriginálnějších gadgets pro outdoor 2022

Vroomagazine pro vás připravil rychlý přehled tzv, gadgets, neboli věciček či vychytávek, které vám rozhodně zpříjemní jakoukoliv outdoorovou aktivitu.

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

7 tipů, jak ušetřit na cestě. Karavanem po Aljašce

Mohla jsem se vydat do bližší země, než je Aljaška. A hlavně výrazně levnější. Silné volání divočiny mě však donutilo rozbít prasátko a s velmi omezeným rozpočtem vyrazit na tenhle konec světa. Tady jsou moje tipy, jak na Aljašce ušetřit, když zrovna nenarazíte na zlatou žílu.

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Caravaning na NZ. Všude krásně, na Zélandu krásněji

Nový Zéland, země ragby, Maorů, vysokých vulkánů a panenské přírody. Je sice daleko, ale kdo tam byl, ten ví, že je to jedna z nejkrásnějších zemí světa.

Covid a vakcinace po Evropě

Covid a vakcinace po Evropě

Do kterých evropských zemí můžeme aktuálně cestovat bez očkování a o jakých dalších restrikcích bychom měli vědět?

Historie dovolené

Historie dovolené

Kdy a kde vznikla myšlenka dovolené? Kdo byli první cestovatelé a kam jezdili? Pojďme společně cestovat časem do dob, kdy se naše dnešní milovaná dovolená zrodila.

Dětské batohy. Jak vybrat ten správný?

Dětské batohy. Jak vybrat ten správný?

Batůžky a batohy pro naše děti. Na trhu je tolik možností, že vybrat ten správný a vhodný, může být poměrně složitá věc. Tento článek nás seznámí se vším, na co je důležité při výběru pamatovat.