Nazaré. Když přijde správná vlna, lítáte v tom až po uši

CESTOVÁNÍ>DESTINACE


Rybářské městečko nacházející se v okrese Leiria v Portugalsku. Věta, jakou se dočtete ve Wikipedii. Nepíšou tam ale o tom, jaké má tohle místo kouzlo. Nazaré bylo nějakou dobu na našem Bucket listu a každý návrat zpátky nás přesvědčí o tom, že tam bylo zcela správně. Jsme v tom až po uši.


TEXT: EVA PAPEŠOVÁ | DATUM: 26.5.2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

SYMBOLEM Nazaré je červený maják Forte de Sao Miguel Arcanjo, který se stal přístupný až před několika lety díky surfařům velkých vln, kteří tam také založili muzeum. V něm se dozvíte vše o počátku surfingu v Nazaré a o Nazaré Canyon, což je největší podmořský kaňon v Evropě. Dosahuje hloubky 5000 m a je dlouhý 230 km. Právě díky němu se tu tvoří unikátní vlny, které jsou pravděpodobně největší na světě.

Vlny velké až 35 m jsou opravdu dechberoucí.

Nazaré Tow Surfing Challenge  

Tak se jmenuje soutěž, která tu na podzim nebo v zimě probíhá na pláži Praia do Norte. Záleží na tom, kdy přijde ten správný swell. My jsme měli vloni štěstí, že jsme zrovna byli v Portugalsku. Soutěž nebyla oficiální kvůli probíhající pandemii. Přesto byly všude na útesech kolem majáku stovky, možná i tisíce lidí, kteří si rozhodně nechtěli nechat ujít tuhle vzrušující a jedinečnou podívanou. Doufáme, že letos se nám opět zadaří.

Na koupání nebo surfování si raději vyberte Praia de Nazaré, je tam bezpečněji.


Související článek

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Pod útesem v portugalském Nazaré formují oceánské proudy největší surfovatelné vlny na světě. Praia do Norte a červený maják na staré pevnosti se staly symbolem big wave surfingu a obrázky z tohoto místa každoročně obletí i mainstreamová média. Tenhle přírodní úkaz prostě chcete vidět naživo! My jsme se tam jeli podívat s obytnou dodávkou.


U pláže je také promenáda se spoustou restaurací a obchůdků, každý si určitě najde to svoje. Jestli chcete jít na jistotu a dát si autentické portugalské jídlo, zamiřte do Restaurante A Celeste. Je oblíbená i mezi známými surfaři z celého světa, proto raději s rezervací.

Zubačka

Od majáku se do města dostanete buď pěšky po fakt dlouhých schodech nebo zubačkou. Sveze jak vozíčkáře, tak kola a stojí 1.50 €. Obousměrný lístek pak 2.90 €

Parkování

Na parkování kdekoliv je super appka Park4night, hodně nám už na cestách pomohla. V Nazaré nám ukázala parkování kousek od majáku (10minut pěšky max), nic se tam neplatí a je přístupný celý rok.

Adresa 7G Rua das Dunas by měla fungovat. Dá se stát i blíž k pláži přímo na Praia do Norte. To ale ještě zaktualizujeme. Od ledna je v Potugalsku totiž zakázaný free camping. Víme ale od našich známých, že se nic zatím nezměnilo a stojí se všude tam, kde se stávalo dřív. Je fakt, že od ledna je to teprve krátká doba. Asi siesta.

Určitě tohle krásné rybářské městečko, z kterého na vás dýchne tradice navštivte. Ať už budou obří vlny nebo ne. Opravdu stojí za to.