Kiteboarding. Jak sbalit draka? Poradíme, jak se stanete mistry


Nechat se vést větrem, brázdit mořské vlny, ale také téměř letět přes zasněžené pláně. To vše nabízí kiteboarding. Klouzavý volný pohyb a úzký kontakt s přírodou nám dá nádherný pocit svobody. Provozovat lze v každém věku, začít tedy můžeme kdykoliv. 


TEXT: EVA DOSTÁLOVÁ | DATUM: 6.4.2022 | 3 MINUTY ČTENÍ

Kiteboarding je rychle se vyvíjejícím sportem. Za poslední roky jeho obliba prudce stoupla. Díky technickým inovacím se stal bezpečnějším a dostupnějším sportem. Lze jej provozovat celoročně – v zimě na sněhu, v létě na vodě a v mezičase na trávě, tzv. landkiting.

Jak začít 

Před několika lety, když byl kiteboarding u nás ještě v plenkách, nezbývalo nic jiného než se stát samoukem. Cesta to byla ovšem velmi trnitá, plná slepých uliček a polámaných kostí. Dneska je vše jednodušší díky kite kurzům. V kurzu nás naučí techniku jízdy a základy bezpečného chování vůči sobě i ostatním kiterům. Jeho další výhodou je, že nám pomohou vybrat vybavení přesně na míru dle naší hmotnosti a síly větru.

Jak začít sám bez kurzu

Vzít kite a poslat ho do vzduchu není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Je nutné mít kamaráda, který je zkušený, zvládá techniku jízdy a má trpělivost nám vše ukázat a vysvětlit. Je totiž spousta situací, kde se dělají zbytečné chyby. Měli bychom si uvědomit, že kiteboarding se řadí mezi extrémní sporty.

Bez základního výcviku a znalostí bezpečnostních zásad lze snadno přivodit zranění sobě nebo lidem ve svém okolí. 

Čím je tento sport oblíbenější, tím více lidí se vyskytuje na kite spotech a vzdálenost mezi kitery se tedy stává menší. Pokud jsme začátečníci a přijdeme na nové místo, je ideální se zeptat ostatních, jak to na daném místě chodí. Dalším aspektem je, že vybavení pro tento sport stojí nemalé peníze a takový potrhaný kite na stromě není pro peněženku nic příjemného.

Je dobré mít dva až tři různé kity.

Trapéz, kiteboard, neopren, přilba

Chceme-li opravdu jezdit, je vhodné mít alespoň dva až tři kity, větší do slabého větru a menší do větru silnějšího. Dále je potřeba trapéz, kiteboard a neopren. Je také dobré mít přilbu. Do velké zimy se hodí neoprenová čepice nebo kukla, boty a rukavice. V kvalitním neoprenu můžeme jezdit na vodě i v teplotách kolem nuly.


Další článek

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Největší vlny světa. Jak pumpuje Nazaré

Pod útesem v portugalském Nazaré formují oceánské proudy největší surfovatelné vlny na světě. Praia do Norte a červený maják na staré pevnosti se staly symbolem big wave surfingu a obrázky z tohoto místa každoročně obletí i mainstreamová média. Tenhle přírodní úkaz prostě chcete vidět naživo! My jsme se tam jeli podívat s obytnou dodávkou.


Snowkiting

Na sněhové svahy nám stačí snowboard nebo lyže. Lze ovšem zakoupit i specializovaný snowkiteboard. Právě snowkiting je v našich podmínkách ideálně dostupný. Začátky na sněhu jsou jednodušší, díky pevné půdě pod nohama.

Snowkiting lze provozovat v podstatě kdekoliv, kde je dostatek prostoru a sníh. 

Pokud se rozhodneme pro kiteboarding respektive kitesurfing na vodě, pak se doporučuje začít u moře, kde je stabilní vítr. Dobré podmínky větru jsou zásadní pro první rozjezdy. V Čechách se dá jezdit, ale nejsou tady moc dobré podmínky pro začátečníky. Rozjezd na vodě je záludný právě v nutnosti zkoordinovat kite ve větru s prknem pod nohama.

VODNÍ PLOCHY VHODNÉ PRO KITEBOARDING

Česko

Na vodu se vypravme třeba na vodní nádrž Rozkoš nebo Nové Mlýny.

Na místech, kde jsou kempy se platí parkovné, vstup do kempu a je tam vyhrazené místo pro kitování. Dobrým průvodcem je mapa kite spotů a lokalit, kterou snadno najdeme na internetu. Můžeme se také připojit do facebookových skupin, kde jsou aktuality z kite spotů a lze tam najít parťáky na spolujízdu.

Zahraničí

Za hranicemi doporučuji následující dobře dostupná místa, kde najdeme i početnou českou komunitu a kite školy.

Rujána

nejsevernější „český” kite spot

Tento ostrov nabízí velké množství kite spotů se všemi možnými směry větru. Je to ideální místo s mělkou vodou, stabilním větrem a množstvím kite škol.

Z Prahy tam dojedeme za šest až sedm hodin. Oblíbenými spoty s početnou českou komunitou jsou Wiek, Suhrendorf a Rosengarten.

Neusiedler See 

alias „Nojzík” v sousedním Rakousku

Jezero je díky skvělým povětrnostním podmínkám oblíbenou destinací pro milovníky vodních sportů. Z Brna se tam lze dostat za 2,5 hodiny. Sezóna je tady od května do konce října a kitovat lze jen na vyhrazených plážích, kde se platí za vstup. Nutno počítat s rakouským smyslem pro disciplínu a pořádek.

Lefkada

Ostrov na západním pobřeží Řecka je nejlepší navštívit v červenci nebo začátkem srpna. V tomto období si zde užijete nejlepší termický vítr. Nevýhodou ovšem je, že pláže jsou plné kiterů. Díky mělké vodě a množství kitových škol, je pro začátečníky nejlepším kite spotem Ágios Nikólaos. Na ostrov se dostaneme autem za asi 22 hodin nebo lze letět z Prahy na letiště Preveza.

Na kite camperem

Karavaning ke kiteboardingu neodmyslitelně patří. Život kitera je řízen větrem. Obytný vůz dává svobodu a možnost jednoduše se přesouvat za větrem. S tím ovšem musí počítat i zbytek rodiny, pokud jedou všichni spolu. Bydlení na pláží má výhodu při sledování aktuálních větrných podmínek. Když začne foukat, můžeme být první na vodě.

Kite spoty přitahují komunity lidí s karavany, které jsou ideální pro společenské povahy. Karavany jsou mezi kitery velmi oblíbené, a proto jsou kite spoty obvykle dobře uzpůsobeny pro karavanisty.