450 míst pro kempery. 
Švédsko je nomádům zaslíbené

KARAVANISTA


Švédsko je díky svým přírodním krásám a kvalitní síti kempovacích míst pro kemping a karavaning jako stvořené. Švédská národní kempovací asociace eviduje přes 450 míst. Ať už toužíte vidět půlnoční Slunce v Laponsku, navštívit šérová pobřeží, archipelaga nebo některá z nespočetných jezer a nekonečných lesů, zde si přijdete na své.


TEXT: LUCIA HEVEROVÁ | DATUM: 15. 10 2022 | 2 MINUTY ČTENÍ

ŠVÉDSKO není tak chladné, jak si možná myslíte. A to díky teplému Golfskému proudu. Klima je ale celkově mírné, pobřeží je vlhčí, směrem do vnitrozemí už typicky kontinentální. Díky své rozloze (54. na světě) a částečnou polohou za polárním kruhem, se samozřejmě klima na severu a jihu země liší. Běžné letní teploty jsou kolem 20°C.

Vrcholem kempovací sezóny je červen a červenec.

Většina Švédů si bere dovolenou v červenci právě kvůli převážně slunnému a teplému počasí. V létě si můžete denní světlo užívat klidně i 20 hodin. Pokud byste se rozhodli přijet kempovat na podzim, počítejte s vyššími srážkami a chladnějším počasím zejména ráno a večer. To už rozhodně vyžaduje karavan s funkčním topením.

Nabídka cestovatelských destinací je opravdu rozmanitá. Nejběžnější geografické dělení Švédska je na třetiny.

Norrland

na severu tvoří 3/5 země, je to oblast hor, ledovců a arktických plání, tundry a divoké zvěře.

Svealand

Střední Švédsko. Typická je pro něj zvlněná krajina, která má ledovcový původ. Na jeho území se také nachází většina z více než 90 tisíc jezer.

Götaland

zabírá roviny na jihu Švédska, které pokrývají husté lesy i zemědělská půda. Zejména v jižní a střední části Švédska můžete kromě přírody navštívit i řadu historických oblastí a zajímavých měst.

Praha – Stockholm 

Pokud do Švédska pojedete vlastním karavanem, zvolte alespoň na jednu z cest trasu přes Öresundský most, je to zážitek.

Ať už zvolíte ve Švédsku jakékoliv kempovací místo, všechna jsou velmi kvalitní. 

Nacházejí se po celém Švédsku a nabízejí více než 75 000 kempů a 9 000 chat. Velmi užitečnou aplikací je campingkeyeurope.se. Za roční poplatek získáte navíc přístup k mnoha výhodným nabídkám jako jsou slevy na trajekty, pojištění atp. Dalšími užitečnými stránkami jsou camping.se a campingcardinternational.com.

Švédsko je skoro 6x větší než Česká republika, avšak má téměř stejný počet obyvatel.

Ve Švédsku se domluvíte anglicky. Měnou jsou švédské koruny, téměř všude lze ale platit bezhotovostně. Při cestování karavanem dodržujte pravidla silničního provozu, Švédi jsou v tom velmi důslední a pokuty jsou vysoké.

Skål!